Hattu päästä – Boltin riskinotto nostaa hänet urheilijana vielä uudelle tasolle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Hattu päästä – Boltin riskinotto nostaa hänet urheilijana vielä uudelle tasolle

Lontoon hienon MM-yleisön reaktio Justin Gatlinin kultamitaliin oli lähes häpeällinen.

Usain Bolt kiitti yleisöä 100 metrin loppukilpailun jälkeen.

6.8.2017 0:46

Harvoin näkee urheilukilpailua, jossa tv-kuva ja kuvaajien armeija seuraa yksinään kunniakierrosta tekevää pronssimitalistia, kun yksinään juhliva voittaja saa osakseen lähes pelkkää buuausta.

Tätä kirjoittaessani kello on Lontoossa ehtinyt yli iltakymmenen, ja Usain Bolt viihdyttää edelleen yleisöä radalla, hiljalleen tyhjenevällä stadionilla. Suuri mies saa suuret jäähyväiset. Ohi kulkeva brittikatsoja huikkaa mennessään:

– Kerro lukijoillesi, että Bolt voitti.

Boltin pitkäaikainen nemesis Justin Gatlin käytti viimeisen ottelupallonsa ja niisti Boltin tämän viimeisessä henkilökohtaisessa arvokilpailussa. Muuten hienon yleisurheiluyleisön reaktio amerikkalaista kohtaan oli suorastaan häpeällinen. Gatlin on vapaa kilpailemaan siinä missä muutkin; hän ei ole antidopingsääntöjä laatinut.

Kylmää faktaa kuitenkin on, että Bolt hävisi arvokisoissa 2007–2017 vain seuraaville miehille, kun jyräsi 11 MM- ja 8 olympiakultaan: Tyson Gay Osakan MM-kisojen 200 metrillä 2007, Yohan Blake Daegun MM-kisojen 100 metrillä 2011 (Bolt hylättiin Blaken voittamassa loppukilpailussa varaslähdön takia) ja Justin Gatlinille Lontoon 100 metrillä 2017.

Jokainen näistä Boltin lyöjistä on saanut uransa aikana dopingsanktion. Boltin puurojen sisältöä globaali yleisö ei suuressa kuvassa näytä epäilevän.

Kolmen sadasosan tappio Gatlinille uran viimeisessä henkilökohtaisessa arvokilpailussa ei kuitenkaan himmennä Boltin loistoa lainkaan, vaan nostaa hänet vielä jopa seuraavalle korokkeelle.

Viime syksynä hän oli siis 19-kertainen, kolmekymppinen arvokisavoittaja, monien kaikkien aikojen parhaaksi urheilijaksi ikonisoima supersankari, upporikas mies.

Se, että hiipuva Bolt päätti vielä kerran riskeerata tällaisen voittoputken ja voittamattomuuden gloorian, kertoo hänestä paljon sekä ihmisenä että urheilijana. Hänestä tuli mitä tuli myös niistä syistä, jotka vielä kerran saivat hänet ottamaan mittaa muista.

Boltin päätöksen hullunrohkeutta ovat MM-kisojen aikana päivitelleet mm. aikansa supertähdet Michael Johnson BBC:llä ja Jonathan Edwards IS:n haastattelussa.

Kuluvan kauden aikana kävi jo selväksi, että Gatlinin jo MM-kisoissa 2013 väkevästi testaama puhdas sarja on nyt kovemmilla kuin ikinä. Vetäytyminen todelliselta paraatimatkalta eli 200 metriltä vihjaili rikkonaisesta harjoituskaudesta ja siitä, mitä pitkä ura kovassa ammatissa on tehnyt Boltin kropalle.

Satasen taso on ollut tällä kaudella suorastaan heikko. Mutta nyt Bolt ei onnistunut pudottamaan viimeisestä valmistautumiskilpailustaan päätapahtumaan sitä normaalia runsasta kymmenystä. Se olisi riittänyt kevyesti.

Gatlinista voi olla mitä mieltä haluaa, mutta hiljainen ja sympaattinen pikajuoksija on mennyt läpi harmaan kiven sen jälkeen, kun hän 2010 palasi radoille neljän vuoden kilpailukiellon jälkeen. Viron Rakveressa syntyi aika 10,34.

Katsomossa istui myös Jyväskylästä asti matkustanut, Gatlinin kanssa kohtalotoveruutta tuntenut hiihtovalmentaja Kari-Pekka Kyrö. Lontoon katsomoreaktiot paljastivat jälleen, että demoneitaan vastaan Gatlin saa taistella lopun uraansa. Joskus muisti on pitkä.

Olin 2008 kutsuvieraana Monacossa Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n gaalassa Pekingin olympiakisojen jälkeen. Kesken gaalapäivällisen 22-vuotias Bolt kiipesi lavalle, jolta viihdytti dj:nä yleisöä loppuillan kotisaarensa reggaemusiikilla.

Se viihdyttävä konsertti jatkui elokuun 5. päivän lauantai-iltaan kello 21.45.10:een asti. Nimittäin Boltin mukana lajista ei lähde vain loistava pikajuoksija, vaan aika paljon muutakin. Muutaman vuoden päästä tiedämme, kuinka paljon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?