Maailman nopeimman kohtalonpäivä on tänään – tiesitkö näitä faktoja Usain Boltista? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Maailman nopeimman kohtalonpäivä on tänään – tiesitkö näitä faktoja Usain Boltista?

Usain Bolt kilpailee lauantaina viimeistä kertaa henkilökohtaisilla matkoilla arvokilpailuissa.

Usain Bolt hakee MM-kultaa tänä iltana Lontoossa.­

5.8.2017 6:49

Kahdeksan olympiakultaa, 11 maailmanmestaruutta, maailmanennätys pikamatkoilla ja -viestissä sekä kuusi kertaa valinta vuoden miesyleisurheilijaksi.

Usain Bolt on dominoinut yleisurheilukenttää käytännössä miten tahtoo kymmenen vuotta, mutta kaikki loppuu aikanaan.

Vaikka Bolt kilpailee vielä viikon kuluttua pikaviestissä, aikakausi nimeltä Bolt päättyy käytännössä jo lauantaina, kun täpötäydellä Lontoon olympiastadionilla juostaan miesten 100 metrin loppukilpailu.

Bolt ei kilpaile Lontoossa paraatimatkallaan 200 metrillä vaan keskittää kaiken tarmonsa sähäkkään etusuoran otatukseen maailman nopeimman ihmisen tittelistä – siitä, jota hän on arvokisoissa pitänyt hallussaan vuodesta 2008 alkaen Daegun MM-finaalin varaslähtöä lukuun ottamatta.

Kaksi vuotta sitten Bolt juhli mestaruutta ajalla 9,79, mutta Yhdysvaltain Justin Gatlin olisi vienyt mestaruuden ilman viime metrien kompurointiaan. Jamaikalainen oli edelleen nopein, sadasosan erolla.

Usain Bolt ohitti Justin Gatlinin viime metreillä Pekingin MM-finaalissa 2015. Gatlin on Boltin päävastustaja myös Lontoossa.­

Saako pian 31 vuotta täyttävä Bolt kruunun huikealle uralleen vai syöstäänkö kuningas valtaistuimeltaan viimeisessä mahdollisessa testissä?

Ilta-Sanomat keräsi jäähyväiskisan kunniaksi 9,xx faktaa kaikkien aikojen nopeimmasta ihmisestä.

Pienenä lääkäriin

– Tässä pojassa on jotain vikaa, Wellesley ja Jennifer Bolt totesivat BBC:n dokumentissa Usain-pojastaan tämän ollessa ala-asteikäinen.

Pieni poika herätti elintarvikekauppaa pyörittävien vanhempiensa huomion sillä, että toisin kuin veljensä Sadiki ja siskonsa Sherine Usain ei pystynyt olemaan hetkeäkään paikallaan.

Vanhemmat veivät Boltin lääkäriin, jossa hänellä todettiin ylivilkkaushäiriö.

– Hän rauhoittui kasvaessaan. Muistan, kuinka hänelle oli koko ajan keksittävä tekemistä, esimerkiksi kotitöitä, isä muisteli BBC:llä.

Bolt on kertonut ranskalaislehti L’Equipelle, että isä antoi hänelle kurinpalautusta myös vyöllä.

Tosirakkaus muualla

Vaikka Bolt on maailman tunnetuin yleisurheilija, nuorena veri ei vetänyt yleisurheilukentille.

Bolt rakastaa krikettiä, ja pienenä poikana hän fanitti Pakistanin maajoukkuetta, etenkin tähtipelaaja Waqar Younisia.

Edelleen ykkönen! Usain Bolt tuuletti uransa kahdeksatta olympiakultaa, kun Rion pikaviesti oli päättynyt.­

Päätyessään yleisurheiluun Boltin päämatkakseen valikoitui 200 metriä. Kakkosen tilastoissa hänellä on ME niin 19-, 18- ja 17-vuotiaiden ikäkausitilastoissa.

16-vuotiaissa Bolt menetti kaksi vuotta sitten ME:nsä 20,58 japanilaiselle Abdul Hakim Sani Brownille, joka juoksi parhaimmillaan peräti 20,34.

15-vuotiaana Boltin paras noteeraus oli vain 21,73, jota maanmies Sachin Dennis on pitänyt tänä vuonna suorastaan pilkkanaan – 20,89.

Skolioosi

Boltin uraa on alusta alkaen häirinnyt selkärangan kieroutuma eli skolioosi.

– Kun olin nuori, se ei aiheuttanut ongelmia, mutta ongelmat alkoivat kasvaessani. Selkärankani on pahalla tavalla mutkalla, nyt 196-senttinen Bolt kertoi ESPN:lle 2011.

– Ongelma pysyy hallinnassa, kunhan pidän keskivartaloni vahvana.

Usain Bolt repi paitansa otettuaan varaslähdön Daegun MM-finaalissa 2011.­

BBC:n vuonna 2010 julkaisemassa dokumentissa Bolt kertoi juoksijalegenda Michael Johnsonille joutuvansa tekemään fysioterapeuttinsa kanssa ylimääräistä työtä ennen jokaista juoksuharjoitusta.

Useat asiantuntija ovat arvioineet, että vaikka Bolt on voittanut kaiken merkittävän – ja useaan kertaan – skolioosi on merkittävä syy uran päättymiseen 30-vuotiaana.

Kookkain

Usain Bolt on historian ylivoimaisesti pisin olympia- ja MM-tason mestarijuoksija sadalla metrillä, sillä kukaan muu 28 mestarista ei ole yli 190:ää senttiä.

Olympialaisten alkuaikoina Bolt olisi ollut lähtöviivalla melkoinen ilmestys, sillä vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin asti voittajien keskipituus oli 174,5 senttiä

Kuva kaikkien aikojen nopeimman satasen maaliintulosta Berliinissä 2009.­

Vuoden 1956 Melbournen kisoista eteenpäin vain Maurice Greene – Sydneyssä 2000 – on ollut alle 180-senttien, tarkalleen 175. Kolme MM-kultaa voittaneen Greenen kanssa samanpituinen on myös vuonna 2003 MM-kultaa voittanut Kim Collins.

Bolt ei silti ole 88 kilon elopainollaan historian painavin mestari. Titteli kuuluu vuoden 1992 Barcelonan olympiavoittajalle Linford Christielle, 94 kiloa, joka voitti myös MM-kultaa 1993.

Nopein, mutta silti yksi hitaimmista

Vuonna 2008 sadalle metrille siirtynyt Bolt on kilpaillut seitsemässä arvokisafinaalissa, joissa kuudesta hän on selvinnyt voittajana.

Huomionarvoista on kuitenkin se, että Bolt on lähdön reaktioajoissa ollut aina joukon heikoimpia.

Pikajuoksussa on vuodesta 2010 alkaen ollut käytössä varaslähtösääntö, jossa kilpailija hylätään, mikäli tämän reaktioaika lähtölaukauksesta alittaa 0,1 sekuntia.

Usain Bolt ei ole kokonsa takia nopeimpia lähtijöitä.­

Bolt on parhaimmillaan pystynyt reagoimaan pistooliin 0,146 sekunnissa. Tämä tapahtui Berliinin MM-kisoissa, joissa Bolt juoksi edelleen voimassa olevan ME:n 9,58.

Finaalin reaktioajoissa hän oli kuitenkin vasta kuudenneksi nopein – muissa finaaleissa hän on ollut kahdesti 5:s, kerran 6:s ja kahdesti 7:s.

Boltin kilpi sai tahran Daegussa 2011, jolloin hänet hylättiin varaslähdöstä. Vilppi oli kuitenkin todella selvä: tähti irtosi telineistä 0,104 sekuntia ennen lähtölaukausta.

Myös kaksi muuta ”ME:tä”

Berliinin ME-juoksussaan Bolt taivalsi ensimmäiset 50 metriä 5,46 ja 60 metriä 6,29.

Usain Bolt poseerasi ajanottotaulun vieressä Berliinin olympiastadionilla 2009. Lukemat 9,58 ovat edelleen voimassa oleva satasen maailmanennätys.­

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF tilastoi kuitenkin edellä mainitut matkat vain hallikisoissa. Siispä Kanadan Donovan Bailey saa edelleen pitää 50 metrin ME:nsä 5,56 ja Maurice Greene kuusikymppisen 6,39.

On tietenkin otettava myös huomioon se, että toisin kuin Baileya ja Greenea hallioloissa, Berliinissä Boltia auttoi 0,9 metrin myötätuuli.

Askelpituus

Pituutensa ansiosta Bolt ottaa 100 metrillä vähemmän askeleita kuin kilpakumppaninsa.

ME-kilpailussaan megatähti otti 41 askelta eli liikkui keskimäärin 2,44 metriä jokaisella askeleellaan, kun taas hopealle jäänyt, 16 senttiä lyhyempi Tyson Gay selvitti matkan 45 askeleella.

Nopeimmillaan Bolt kiisi Berliinin tartania 70–80 metrin kohdalla, jolloin hän selvitti välin 0,81 sekunnissa. Vauhtia oli siis 12,34 metriä sekunnissa.

Sata metriä 8,65 sekunnissa

Lähdössä Bolt ottaa ensimmäisen kymmenen metrin matkalla seitsemän askelta, mutta jos hän pääsee matkaan lentävällä lähdöllä, jälki on hurjaa.

Kun Jamaikan 4 x 100 metrin viestikvartetti juoksi vuoden 2012 Lontoon olympialaisissa edelleen voimassa olevan ME:n 36,84, Bolt ankkuroi viestin maaliin. Tuolloin hänen osuusajakseen tuli 8,70 sekuntia.

Bolt on kuitenkin pystynyt kahdesti parempaankin: Nassaussa 2015 Bolt toi Jamaikan viestin maaliin viilettäen etusuoran aikaan 8,65 ja kaksi vuotta aiemmin Moskovan MM-finaalissa 8,69.

Starttirahat

Arvostettu talouslehti Forbes arvioi Boltin vuoden 2016 tuloiksi 34,2 miljoonaa dollaria eli 28,8 miljoonaa euroa.

Tästä summasta kolmannes tulee hänen pääsponsoriltaan Pumalta.

Boltin kilpailuista, PR-tapahtumista ja sponsorisopimuksista vastaava Ricky Simms kertoi IS:lle elokuussa 2016 saavansa päivittäin 40–50 megatähteen liittyvää puhelua.

Koska kysyntää riittää, Boltin saaminen tapahtumiin maksaa sievoisen summan. Jamaikalaistähti veloittaa kisajärjestäjiltä yksistään starttirahaa 220 000–350 000 euroa.

Ja vielä...

Nuorena Bolt juoksi 200 metrin ohella myös 400 metriä kelpo tuloksin. 19-vuotiaana nähty ennätys 45,28 lyö Markku Kukkoahon Münchenissä 1972 juokseman Suomen ennätyksen 21 sadasosalla.

Toisin kuin Bolt puhui 2011, hän ei koskaan kokeillut pituushyppyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?