Uudelta supertähdeltä kiinnostava paljastus – seuraa mieluummin tätä kuin yleisurheilua - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Uudelta supertähdeltä kiinnostava paljastus – seuraa mieluummin tätä kuin yleisurheilua

Wayde van Niekerk ei säiky vertauksia Usain Boltiin.

Etelä-Afrikan Wayde van Niekerkistä on tullut yleisurheilun uusi supertähti.­

2.8.2017 20:35

Globaali yleisurheilu etsii uutta megatähteä, kun Usain Bolt lopettaa uransa tähän kauteen. Vahvimmaksi ehdokkaaksi on nimetty Wayde van Niekerk, joka juoksi Rion olympiafinaalissa 400 metrin huikean ME-ajan 43,03. Lontoossa tuplakultaa tavoitteleva eteläafrikkalainen olisi kohdannut Boltin klassisessa viestikapulan vaihdossa, mutta jamaikalainen vetäytyi 200 metriltä, jolla ei ole hävinnyt arvokisoissa 10 vuoteen.

– En voi sanoa olevani pettynyt, vaikken saa juosta Usainia vastaan. En sen jälkeen, mitä hän on tehnyt yleisurheilun hyväksi. Minulle hän on kaikkien aikojen paras urheilija, van Niekerk, 25, kertoi keskiviikkona suuren mediajoukon keräänneessä tiedotustilaisuudessaan Lontoon olympiapuistossa.

Hän kuitenkin totesi, ettei säiky vertailuja Boltiin tai itseensä kohdistuvia jättiodotuksia, vaikka van Niekerkin persoonasta puuttuu Boltin maaginen tyköveto ja maailmanmiehen eleet.

– Kuka tietää, mikä asetelma on, kun aikanaan lopetan. 400 metrillä olen jo kaikkien aikojen nopein, 200 metrillä yritän samaa ja tulevaisuudessa tavoitteeni ovat 100 metrilläkin kovat.

Van Niekerk juoksi Rion olympialaisissa 400 metrin ME:n.­

Van Niekerk on ainoana alittanut 100 metrillä 10:n, 200 metrillä 20:n ja 400 metrillä 44 sekunnin rajan. Hän toisti medialle usein kertomansa tarinan: 400 metriä tuli kehiin ikään kuin sivutöinä eniten kahden lyhemmän matkan glooriasta haaveilevalle nuorukaiselle vuosikymmenen alkupuolella.

Van Niekerk on jo kuusi vuotta viettänyt kesäkuukaudet Italian Cremonassa 75-vuotiaan valmentajansa, rouva Ans Bothan kanssa. Italia on jalkapallohullu maa, ja juoksija paljastikin mielenkiintoisen asian.

– Jalkapallo, hän vastasi juontajan kysymykseen, katsooko mieluumin futista vai yleisurheilua. Kun häneltä kysyttiin, maistuuko paremmalta kultamitali vai ME-aika, vastaus oli empimättä maailmanennätys.

– Lepopäivä on kivempi kuin treenipäivä, Liverpoolia fanittava van Niekerk raotti esirippua brutaaliin arkeensa.

Juoksijatähti paljasti Lontoossa seuraavansa mielellään jalkapalloa.­

ME-mies paljasti lopuksi, että jos kuluneet kaksi vuotta ovat hämmentäneet yleisurheilun ystävät, yllätys ne ovat olleet myös päähenkilölle.

– Vielä Pekingin MM-kisoissa 2015 olisin ollut tyytyväinen finaalipaikkaan saati mihin tahansa mitaliin.

Tulos oli MM-kulta ajalla 43,48.

Tällä kaudella kultamatka on kulkenut 43,62. Botswanan Isaac Makwala osoitti toissa perjantaina Monacon Timanttiliigassa, että vastus on Lontoossa raju. Van Niekerk voitti 400 metriä 19 sadasosalla, mutta samana iltana Makwala latoi vielä 200 metriä 19,77. Duon otatuksista tullee MM-kisojen kliimakseja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?