Karu tilastofakta kertoo kaiken pikajuoksun dopingongelmasta – Usain Bolt on silti täysin ylivoimainen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Karu tilastofakta kertoo kaiken pikajuoksun dopingongelmasta – Usain Bolt on silti täysin ylivoimainen

Usain Bolt on yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilutähdistä.

Julkaistu: 2.8.2017 14:00

Vakava dopingongelma on kiusannut pikajuoksua useiden vuosien ajan. Maailman nopeimmista miehistä Usain Bolt on ainoa, joka on urheillut puhtaat jauhot pussissaan.

Usain Boltin tilastot ovat häikäisevää luettavaa. Jamaikalaiskiituri on juossut 100 metrin maailmantilaston kaikkien aikojen kaksi nopeinta aikaa.

Kolmanneksi nopeimman ajan Bolt jakaa yhdessä maanmiehensä Yohan Blaken ja yhdysvaltalaisen Tyson Gayn kanssa.

Tyson Gay juhli maailmanmestaruutta Osakassa vuonna 2007.

Boltin maailmanennätys on vuonna 2009 Berliinissä juostu 9,58. Lontoossa 2012 Bolt kirmasi 9.63. Lähimmäksi jamaikalaisen sekuntilukuja päässeet Blake ja Gay ovat taittaneet sata metriä aikaan 9.69.

Kuusi supertähteä, vain yksi puhdas

Kaikkien aikojen 34 parasta 100 metrin tulosta jakaantuvat vain kuudelle urheilijalle. Bolt on juossut ajoista yhdeksän, mutta viisi muutakin pikajuoksutähteä on yltänyt uskomattomiin aikoihin.

Tilastoista nousee kuitenkin esiin surullinen fakta: kuudesta maailman kärkimiehestä Bolt on ainoa, joka ei ole uransa aikana jäänyt kiinni kiellettyjen aineiden käyttämisestä.

Tyson Gay, Yohan Blake, Asafa Powell, Nesta Carter ja Justin Gatlin ovat kaikki antaneet positiivisen dopingnäytteen menneinä vuosina.

Asafa Powell on juossut 100 metriä aikaan 9,72.

– Tällainen tilasto kertoo, että tavallaan antidopingtyö on onnistunut. Samalla tilasto kertoo, että kiellettyjen aineiden väärinkäyttöä ei kuitenkaan ole saatu kitkettyä parhaalla mahdollisella tavalla, Ilta-Sanomien yleisurheilun asiantuntija Lauri Hollo sanoo.

– Vuosien varrella on puhuttu paljon siitä, että kaikkein kovimpien tähtien dopingkäryjä peiteltäisiin. Tämä listaus osoittaa, että näin ei ole.

Avaruusolio Bolt

Uransa tähän kauteen päättävä Bolt hakee perjantaina alkavista Lontoon MM-kisoista kruunua uskomattomalle uralleen. Boltin maailmanmestaruus 100 metrillä ei kuitenkaan ole kiveen hakattu, sillä jamaikalaistähti on juossut tällä kaudella vasta maailman seitsemänneksi nopeimman ajan.

Usain Bolt on esiintynyt ennen Lontoon MM-kisoja itseluottamusta uhkuen, vaikka miehen juoksu ei ole kulkenut edellisvuosien tapaan.

Kävi Lontoossa miten tahansa, on Bolt yksi kaikkien aikojen ylivoimaisimmista urheilijoista.

– Bolt on täysin poikkeuksellinen. Hän on avaruusolento, joka on laskeutunut maan päälle, Hollo paaluttaa.

– Aika ajoin eri lajeihin syntyy tällaisia supertähtiä. Esimerkiksi jalkapallossa on Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo, joiden suorituskykyyn kukaan ei pysty vastaamaan. Bolt on kenties ollut kaikista supertähdistäkin suurin, vaikka pikkuhiljaa kilpailutilanne on tasoittunut.

Miksi kaikki Boltin pahimmat kilpakumppanit ovat sortuneet kiellettyjen aineiden käyttämiseen?

– Uskon, että taustalla on aina raha. Pikajuoksun tähdillä on mahdollisuus tienata suuria summia, koska 100 metrin kilpailun voi juosta jopa 15 kertaa kaudessa, Hollo sanoo.

– Toinen syy on se, että pikajuoksussa vaadittavia voimaominaisuuksia on mahdollista kehittää dopingin avulla. Kyse ei ole siitä, että lihakset kasvavat piikittämällä. Kiellettyjen aineiden avulla urheilija pystyy harjoittelemaan enemmän, koska palautumiskyky paranee, Hollo lisää.

Justin Gatlin sai peräti neljän vuoden kilpailukiellon vuonna 2008.

Hollo kertoo ihmetelleensä, kuinka pikajuoksutähdet pystyvät pitkien kilpailukieltojen jälkeen juoksemaan lähes samalla tasolla kuin ennen dopingkäryä.

– Mielestäni tämä kertoo vain kahdesta asiasta: joko dopingin käytöstä ei ole ollut hyötyä, tai sitten kiellettyjen aineiden käyttöä on jatkettu, Hollo sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?