Venäläisiä suitsitaan oudoilla säännöillä yleisurheilun MM-kisoissa – tatuointejakin pitää teipata piiloon - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Venäläisiä suitsitaan oudoilla säännöillä yleisurheilun MM-kisoissa – tatuointejakin pitää teipata piiloon

Korkeushyppääjä Maria Lasitskene on todennäköisin venäläisvoittaja Lontoon MM-kisoissa. Lasitskene on hallinnut tällä kaudella naisten korkeushyppyä suvereenisti.

Julkaistu: 28.7.2017 14:36

Lontoon MM-kisoihin osallistuu näillä näkymin 19 venäläisurheilijaa. Heille on kisoissa tiukat säännöt.

Viime aikoina dopingskandaalin keskiössä ollut Venäjä on maajoukkueena sivussa elokuussa Lontoossa järjestettävistä yleisurheilun MM-kisoista.

Maan yleisurheilijat suljettiin marraskuussa 2015 kansainvälisestä kilpailutoiminnasta lukuisten käryjen ja paljastusten jälkeen.

Lontoossa MM-mitaleja tavoittelee kuitenkin 19 venäläisurheilijaa. He saivat Kansainväliseltä yleisurheiluliitolta IAAF:ltä luvan kilpailla kauden ykköstapahtumassa ”neutraalin lipun alla”.

Vajaan parinkymmenen urheilijan joukossa ovat muun muassa korkeushypyn maailmanmestari ja kauden kärkituloksen hypännyt Maria Lasitskene, pika-aitojen maailmanmestari Sergei Shubenkov ja moukarinheiton EM-mitalisti Sergei Litvinov.

Litvinov kuuli poikkeusluvastaan viime viikolla. Se oli toisen polven moukarinheittäjälle iso helpotus.

– Vuosi on ollut erittäin vaikea ja stressaava. Harjoitteluun on ollut vaikea keskittyä, kun ei ole ollut varmuutta, milloin pääsee kilpailemaan, kauden aikana parhaallaan 77,32 heittänyt Litvinov sanoi Ilta-Sanomille.

Sergei Litvinovin (vas.) stressi on ohi: Lontoon MM-kisojen portit avautuivat moukarimörssärille.

Lontoossa venäläisurheilijoilla on tiukat säännöt. Venäjä on virallisesti suljettu kisoista, joten kansalliset tunnukset ovat pannassa.

Urheilijoilta on kielletty muun muassa Venäjän väreillä ja tunnuksilla koristellut vaatteet, korut ja liput. Tatuoinnit, joissa on kansallisia symboleja, pitää peittää teipillä.

– Allekirjoitimme paperin, jonka mukaan sitoudumme noudattamaan IAAF:n sääntöjä ja etikettiä, Litvinov kertoi.

Kansallishymni ei saa kuulua

IAAF ei ole jättänyt mitään sattuman varaan. Urheilijoilta on kielletty jopa Venäjän kansallishymnin lataaminen puhelimen soittoääneksi.

Osa venäläisurheilijoista on naureskellut sääntöpolitiikalle, mutta Litvinov sanoo ymmärtävänsä lajin kattoliiton logiikkaa.

– IAAF tietää, että jos joku urheilija osoittaa mieltään vaikka Venäjän lipun värisillä korvakoruilla, media tekee siitä numeron. Ymmärrän, että liitto haluaa välttää skandaaleja.

Venäjän urheilupiirit tunnetaan isänmaallisuudestaan. Dopingskandaalin velloessa kovimmillaan media teilasi neutraalin urheilijan statusta hakeneet maanpettureiksi.

Sergei Shubenkov (oik.) on kova tekijä pika-aidoissa.

Litvinovin mukaan konservatiivisten urheilupiirien asenne on kuluvan kauden aikana pehmentynyt.

– Jotkut eivät ole hyväk­syneet kilpailemistamme, mutta urheilun päälle ymmärtäviltä ihmisiltä olemme saaneet runsaasti tukea.

Litvinov on siitä harvinainen urheilija, että hän on puhunut avoimesti Venäjän dopingongelmasta. Se on poikinut urheilijalle pahimmillaan väkivaltaisia uhkauksia mutta myös kiitosta.

– Nyt tuntuu, että tilanne menee pikkuhiljaa parempaan suuntaan. Venäjän yleisurheiluliitto on viimein voinut myöntää tehneensä asioita väärin. Myös urheilijoiden keskustelu aiheesta on avoimempaa, ja kriittiset mielipiteet hyväksytään paremmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?