Suomen yleisurheilutähden MM-unelma vaakalaudalla – ”On edettävä päivä kerrallaan” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen yleisurheilutähden MM-unelma vaakalaudalla – ”On edettävä päivä kerrallaan”

Moukarinheittäjä David Söderberg on ollut viime arvokisoissa Suomen parhaimmistoa. Nyt tilanne Lontoon MM-kilpailujen osalta on kimurantti.

David Söderberg on asettanut kauden päätavoitteekseen mitalin Lontoon MM-häkistä.­

26.7.2017 6:00

David Söderberg elää seuraavat päivät tulisilla hiilillä.

Suunnitelmat valmistautumisessa Lontoon MM-kilpailuihin kokivat kolauksen maanantaina 17. heinäkuuta, kun Söderberg sai heittoharjoituksessa selkäänsä noidannuolta muistuttavan krampin.

Hän jätti Kalevan kisat väliin varotoimenpiteenä ja piti viikon tauon moukarinheitosta. Toistaiseksi selän kunto on arvoitus. Kolme seuraavaa heittoharjoitusta ratkaisevat, lähteekö Söderberg MM-kilpailuihin.

– Pikkuhiljaa asiat ovat menneet parempaan suuntaan. Heitin Kuortaneella hallissa kahdeksan rentoa heittoa, joten olen taas sorvin ääressä. Perjantaina teen seuraavan heittoharjoituksen.

– Näissä ensimmäisissä heittotreeneissä on oltava varovainen, ettei selkä pamahda uudestaan, Söderberg sanoi.

Moukarinheiton MM-karsinta heitetään 9. ja loppukilpailu 11. elokuuta. Finaalipäivänä Söderberg täyttää 38 vuotta.

– Menen jokaiseen treeniin sillä mentaliteetilla, että lähden Lontooseen. Uskon, että olen hyvässä vireessä jo ensi viikolla. Seuraavat heittoharjoitukset ovat lähdön kannalta tärkeitä. Niissä on uskallettava heittää täysillä. On edettävä päivä kerrallaan, Söderberg sanoi.

”Tilanne on uusi”

Kun Urheilusanomat (nyk. Urheilulehti) kysyi kesäkuun alussa Söderbergiltä kauden päätavoitetta, hän ei kierrellyt.

– Uskon, että Lontoossa 78 metriä riittää mitaliin. Se on ainoa tavoite, sillä pistesijoja ja karsiutumisia on jo riittävästi. Pelkkiä diplomeja en enää halua, Söderberg sanoi painokkaasti.

Kesäkuun kahdessa kilpailussa 75 metriä ei rikkoontunut, mutta heinäkuun kaksi ensimmäistä otatusta antoivat viitteitä jo paremmasta: ensin Kaustisilla leka lensi tasan 75 ja reilu viikko myöhemmin Helsingissä 75,53 metriä. Jälkimmäinen riitti rankingsijoituksen perusteella Lontoon MM-kisapaikkaan.

David Söderberg avasi kautensa Paavo Nurmen kisoissa 13. kesäkuuta.­

Kysymyksessä, pitääkö tavoite MM-mitalista edelleen kutinsa, Söderberg miettii hetken.

– Vaikea sanoa. Tilanne on uusi, kun tuli tämä vaiva. Jos olen MM-karsinnassa, olen hyvässä kunnossa. Huonossa kunnossa Lontooseen on turha lähteä.

– Ottaa päähän, sillä olin hyvässä nousukunnossa. Tosin tämä kevyt viikko saattoi vain nostaa kuntoa.

Varma kuuden kierroksen heittäjä

Söderbergin ennätys 78,83 on vuodelta 2003. Pitkään karsiutujan maineessa olleen IF Vomin miehen menestyskäyrä on kääntynyt kuitenkin nousuun kuluvana vuosikymmenenä.

MM- ja olympiamenestyksessä mitattuna hän on 2010-luvulla kolmanneksi menestynein suomalainen yleisurheilija Tero Pitkämäen ja Antti Ruuskasen jälkeen. Kolmikon lisäksi kukaan muu suomalainen ei ole yltänyt kahdesti pistesijoille eli kahdeksan parhaan joukkoon. Rio de Janeiron olympialaisissa Söderberg oli kahdeksas ja Pekingin MM-kisoissa kuudes.

Kun mukaan lasketaan EM-Zürichin kahdeksas ja EM-Amsterdamin seitsemäs sija, Söderberg on päässyt heittämään täydet kuusi kierrosta neljässä peräkkäisessä arvokisafinaalissa. Varmuutta kuvaavassa tilastossa parempi on enää Ruuskanen.

Lontoon MM-suosikeiksi Söderberg nimeää 28-vuotiaat puolalaiset Pawel Fajdekin ja Wojciech Nowickin. Kaksikko on ainoana ylittänyt tällä kaudella 80 metriä.

– Heidän takanaan Nick Miller, Dilshod Nazarov, Pavel Bareisha ovat olleen tasaisia. Muilla on ollut tuloksissa isoja vaihteluja, Söderberg sanoi.

Miesten moukarinheiton kärki kaudella 2017

1. Pawel Fajdek, Puola 83,44 2. Wojciech Nowicki, Puola 80,47 3. Valeri Pronkin, Venäjä 78,90 4. Bence Halasz, Unkari 78,85 5. Pavel Bareisha, Valko-Venäjä 78,04 6. Esref Apak, Turkki 78,00 7. Marcel Lomnicky, Slovakia 77,92 8. Quentin Bigot, 77,87 9. Dilshod Nazarov, Tadzhikistan 77,81 10. Mihail Anastasakis, Kreikka 77,72 11. Serghei Marghiev, Moldova 77,70 12. Sergei Kalamojets, Valko-Venäjä 77,52 13. Nick Miller, Britannia 77,51 14. Sergei Litvinov, Venäjä 77,32 15. Marco Lingua, Italia 77,23 16. Wagner Domingos, Brasilia 77,21 16. Denis Lukianov, Venäjä 77,21 18. Sergei Reheda, 76,84 19. Krisztian Pars, Unkari 76,84 20. Javier Cienfuegos, Espanja 76,63 ... ... 29. David Söderberg, Suomi 75,53

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?