Huolestuttava keihästilasto – Tero Pitkämäellä kohtalotoveri viimeksi 57 vuotta sitten - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Huolestuttava keihästilasto – Tero Pitkämäellä kohtalotoveri viimeksi 57 vuotta sitten

Tero Pitkämäen pitää selata keihäshistoriikkia kauas taaksepäin löytääkseen kohtalotoverin.

Tero Pitkämäki on ainoa suomalainen keihäänheittäjä Lontoon MM-kisoissa.­

25.7.2017 6:01

Kulunut keihäskausi ei jää tulikirjaimin suomalaiseen lajihistoriaan, sillä Tero Pitkämäki, 34, on ainoa suomalainen keihäänheittäjä Lontoon MM-kisoissa.

Vuonna 2003 Aki Parviainen valittiin ainoana miesheittäjänä Pariisin MM-kisoihin, mutta hän sai seurakseen täyden kolmen naisheittäjän tiimin.

Parviainen jäi yksinäiseksi mieheksi samoista syistä kuin Pitkämäki nyt eli siksi, että hänen pitkäaikaiset arvokisajoukkuekollegansa toipuivat vammoistaan. Silloin nimet olivat Matti Närhi ja Harri Haatainen, nyt Antti Ruuskanen ja Ari Mannio, joiden takaa kukaan ei pystynyt rikkomaan kisarajaa. Paikka olisi irronnut rankingin kautta hieman yli 82 metrin tuloksella.

Jotta Pitkämäki löytäisi kohtalotoverin itselleen, lajinsa historiasta suuresti kiinnostunut ilmajokinen joutuu selaamaan opuksia kauas taaksepäin aikaan, jona John F. Kennedyä ei vielä ollut valittu Yhdysvaltain presidentiksi.

Vuonna 1960 Olympiakomitea valitsi Rooman olympiakisoihin Suomen ainoaksi edustajaksi keihäänheittoon vain poliisi–maanviljelijä Väinö Kuisman, joka kuoli toissa vuonna 80-vuotiaana.

Väinö Kuisma Unkari–Suomi -maaottelussa lokakuussa 1960.­

Kuisma löi ennen kisoja Kalevan kisoissa Helsingin 1952 olympiamitalistin Toivo Hyytiäisen niukasti ja pääsi kisoihin, joissa sijoittui neljänneksi.

Tuohon aikaan Olympiakomitea ei kohdellut kansallislajin urheilijoita mitenkään helläkätisesti, sillä neljä vuotta aiemmin, 1956, oltiin vielä oudommassa tilanteessa. Melbournen loppusyksystä pidettyihin olympiakisoihin ei valittu ainuttakaan keihäänheittäjää, vaikka Soini Nikkinen oli kesäkuussa heittänyt peräti ME-tuloksen 83,56.

Uraansa peräti vuoteen 1971 jatkanut Kuisma kuului kutsuttujen joukkoon, kun itsekin keihäänheittoa harrastanut presidentti Sauli Niinistö kutsui suuren joukon meritoituneita keihäsihmisiä itsenäisyyspäivän vastaanotolle 2014.

Amsterdamin EM-kisoissa 2016 Suomella oli kolme mies- ja kolme naisheittäjää. Mutta MM- tai olympiatason kireämmän valintaseulan läpi tällaisen porukan livahtaminen on nykytasolla huomattavasti epätodennäköisempää kuin Tiina Lillakin, Tuula Laaksalon, Päivi Alafrantin, Heli Rantasen, Mikaela Ingbergin, Taina Kolkkalan tai Paula Tarvaisen parhaina vuosina.

Edmontonin MM-kisoissa 2001 Aki Parviaisella riitti seuraa, sillä hän heitti hallitsevan maailmanmestarin kiintiöpaikalla ja lisäksi Kanadaan valittiin kolme muuta miestä ja kolme naista. Berliinin MM-kisoissa 2009 Pitkämäki kantoi hallitsevan mestarin viittaa nelimiehisessä joukkueessa, mutta naisista valintakriteerit täytti enää Ingberg.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?