Tuote kunnossa, sisältö ei – Kalevan kisojen katsomot pullistelevat yleisöä vaikka tulostaso oli taas vaatimaton - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tuote kunnossa, sisältö ei – Kalevan kisojen katsomot pullistelevat yleisöä vaikka tulostaso oli taas vaatimaton

Puhelimeen tulvi viikonvaihteen aikana viestejä vaisuun tulostasoon pettyneiltä yleisurheilun ystäviltä.

24.7.2017 11:15

Olympiavoittaja Keshorn Walcottilla riitti hämmästeltävää sunnuntaina Seinäjoen täpötäydellä Keskuskentällä, kun Kalevan kisat urheiltiin päätökseen.

Yleisurheilun SM-formaatti on jopa globaalisti lajin ainutlaatuisia menestystarinoita, ja katsomot pullistelevat, vaikka tapahtuman tulostaso ei varsinkaan tänä vuonna innostanut viskomaan lakkia ilmaan.

Tuote on kunnossa, mutta sen sisällön houkuttelevuus isojen massojen keskuudessa lepää hyvin harvojen kansainvälisen tason huippu-urheilijoiden varassa. Puhelimeen tulvi viikonvaihteen aikana viestejä vaisuun tulostasoon rajusti pettyneiltä yleisurheilun ystäviltä.

Suomen mestaruuksistahan SM-kisoissa ensisijaisesti kilpaillaan, mutta esimerkiksi miesten 1 500 metrin finaalin kaltainen kilpaurheilun irvikuva ei millään tavalla houkuttele uusia fanittajia rata- ja kenttäurheilun liepeille.

Niiden nykyisten parta taas kasvaa niin sanotusti viimeistä väriä, isossa kuvassa.

Nolla mitalia

Suomalaisten huippu-urheilumieltymyksiä mittaavissa tutkimuksissa yleisurheilu kiilaa ainakin vielä aivan kärkipäähän, kun kansalta kysellään, missä lajeissa kansainvälistä menestystä pidetään erityisen tärkeänä.

Ihmisillä on taipumus pitää tärkeänä sitä, mitä on vähän tai mistä on jopa pulaa. Lontoon mahtavan olympiastadionin hornankattilassa liippaa erittäin läheltä, että Suomi jää kahdeksan vuoden aikana neljännen kerran ilman mitalia, kun maailman parhaimmisto kokoontuu MM- tai olympiatasolla.

Se on ilman muuta todennäköisin skenaario. Jos Tero Pitkämäki ottaa Lontoosta yllätysmitalin, ei millään lailla mahdotonta, hän nousisi erään mielenkiintoisen tilaston kärkeen.

Silloin Pitkämäki olisi vuonna 2004 alkaneella arvokisaurallaan saavuttanut kahdeksan MM-, EM- tai olympiamitalia ja kaikki muut suomalaiset yleisurheilijat yhteensä seitsemän.

Pitkämäki pääsee uransa ehtoossa kokemaan myös nuoruusvuosiensa esikuvan ja joukkuekaverin Aki Parviaisen kohtalon, eli hän heittää Lontoossa traagisesti ainoana suomalaismiehenä, samoin kuin Parviainen Pariisin MM-kisoissa 2003.

Telakalla olevien maajoukkuekollegoidensa kanssa Pitkämäki on sinnitellyt huipulla niin pitkään, että jo useampi haastajien sukupolvi on lannistettu tai nukkunut onnensa ohi.

Näyttää onneksi selvältä, että eilisen hopeamitalisti Oliver Helander on yhtä kehityspursketta vaille valmis pitkäaikainen arvokisaedustaja.

Eräänlainen ME-mies entinen huippukäsipalloilija jo uudessa päälajissaan on: yli 80 metrin tasolle on tuskin kukaan muu noussut näin pienellä keihäänheittomäärällä. Pallo on saanut Helanderin kädestä kyytiä toki senkin edestä.

Kahta kaivattiin

Kahta kovaa lahjakkuutta Kalevan kisat suorastaan huusivat, mutta supertalentit Samuel Purola ja Viivi Lehikoinen kilpailivat nuorten arvotapahtumassaan. 17-vuotias Lehikoinen nousi eilen sensaatiomaisesti MM-rankingissa jopa ensimmäiseen aikuisten arvokisamatkaansa kiinni.

Se olisi palsamia myös valmentaja Jussi Ihamäen haavoille. Nooralotta Nezirin hylkäämä lahjakas lajivalmentaja esiintyi Seinäjoella kuin peura ajovaloissa – mediaa vältellen ja pälyillen. Haavat eivät varmasti ole vielä ehtineet umpeutua, mutta tällaiseen käytökseen Ihamäellä ei ole mitään syytä.

MM-joukkueen lopullinen koko eli Lehikoisen, Linda Sandblomin, David Söderbergin ja aikanaan hiihtoladuilla Iivo Niskasta, Ristomatti Hakolaa ja Perttu Hyväristä väkevästi haastaneen Arttu Pajulahden rankingkohtalot ratkeavat vasta myöhemmin viikolla.

Vaikka ohut mitalitoive makaa Pitkämäen harteilla, MM-joukkueen jopa kiinnostavin kasvo on kolmiloikkaaja Simo Lipsanen. Hän on hilannut perustasonsa jo 16,85:n tuntumaan, eli finaalipaikka ei sumujen saarilla vaadi minkäänlaisia amerikanihmeitä.

Itse asiassa Lipsasen kuluvan ulkokauden perustasolla on lähes aina, myös tällä vuosikymmenellä, hypätty vielä loppukilpailussakin kuusi kertaa. Lipsanen ei lähde Lontooseen minkäänlaiselle opintomatkalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?