Tommi Evilä ylistää yleisurheilun legendaarisen SE-tuloksen rikkojaa: ”Superlahjakkuus henkisesti ja fyysisesti” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tommi Evilä ylistää yleisurheilun legendaarisen SE-tuloksen rikkojaa: ”Superlahjakkuus henkisesti ja fyysisesti”

Simo Lipsanen rikkoi yleisurheilun vanhimman Suomen ennätyksen viikko sitten. Paraneeko tulos sunnuntaina?

Tommi Evilä (vas.) hehkuttaa Simo Lipsasta.­

23.7.2017 13:27

Simo Lipsasella oli kaksi hyvää syytä riemuita viime viikon sunnuntaina. 21-vuotias kolmiloikkaaja voitti silloin hopeaa 22-vuotisten EM-mittelöissä Puolan Bydgoszczissa.

Samalla Lipsanen rikkoi Pertti Pousin nimissä olleen 49 vuotta vanhan Suomen ennätyksen. Lipsanen hyppäsi parhaallaan 17,14, joka ylitti Pousin vanhan SE:n 14 senttimetrillä.

Sunnuntaina Lipsanen jahtaa pitkiä siivuja ja Suomen mestaruutta Kalevan kisoissa. Seinäjoella kisoja on seuraamassa omalla urallaan pituushypyn MM-pronssia saavuttanut Tommi Evilä.

Nykyisin Suomen urheiluliiton valmennuspäällikkönä työskentelevä Evilä kertoi Ilta-Sanomille arvionsa siitä, mitkä asiat tekivät Lipsasesta Suomen ennätysmiehen.

– Hän on ensinnäkin välttynyt loukkaantumisilta.

– Lisäksi hänen genotyyppinsä lajiin on aivan loistava. Olisin antanut vaikka pernani, että olisin ollut yhtä kevytrakenteinen kuin hän on. Painoin varmaankin aikoinani toistakymmentä kiloa enemmän kuin hän nyt. Kevytrakenteisuus tietysti auttaa häntä, Evilä kertoo värikkääseen tyyliinsä.

Tommi Evilän tyylinäyte vuodelta 2013.­

Evilän mukaan Lipsanen on saanut laadukasta valmennusta. SE-miehen henkilökohtaisena valmentajana on Petri Ruotsalainen.

– He tekevät maltillisesti työtä, ja ymmärtävät lajia, osaavat tehdä lajianalyysin. Näistä tekijöistä se rakentuu, Evilä sanoo viitaten Lipsasen SE-tulokseen.

Miten poikkeuksellinen lahjakkuus Lipsanen on?

– Jos hyppäät pidemmälle kuin kukaan suomalainen ikinä, niin kyllä silloin täytyy olla poikkeuksellinen lahjakkuus. Eikä noita 17,14 hypänneitä 21-vuotiaita ihan tuhottomasti tältä maapallolta löydy.

– Simo on kokonaisuutena superlahjakkuus, niin henkisesti kuin fyysisesti, Evilä sanoo.

Evilän näkee Lipsasen ja valmentaja Ruotsalaisen harjoittelussa ja ajattelussa lajista paljon samaa kuin itsensä ja valmentajaisänsä Juhani Evilän työskentelyssä.

Tommi ja Juhani Evilä vuonna 2007.­

– Simolla on ominaisuuksien puolesta vielä varaa parantaa. He rakentavat niin sanotusti taloaan hyvin maltillisesti ja oikein. Hätiköintiin ei ole mitään aihetta.

– Pyhä kolminaisuus eli taito, voima ja nopeus, niitä pitää tasaisesti kehittää käsi kädessä. Ja he handlaavat sen todella hyvin.

Lauantain karsintakisassa Lipsanen varmisti finaalipaikkansa ensimmäisellä yrityksellään. Hän hyppäsi normaalia lyhyemmällä vauhdilla ja rennonoloisesti tuloksen 16,10.

Evilä arvioi, että kelin ollessa hyvä uusi SE-tulos on mahdollinen sunnuntaina kello 15.25 alkavassa finaalissa.

– En usko, että se ennätys on mikään itseisarvo Simolle. Hän tietysti hakee mahdollisimman hyvää tulosta, mutta matkalla kohti Lontoon MM-kisoja hän hakee sitä, että vakiinnuttaa tasonsa mahdollisimman korkealle. Se on tässä kohdassa tärkeintä.

Lipsanen on jo valittu Lontoon MM-kisoihin, jotka käynnistyvät 4. elokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?