Harjoituksia lentokentillä ja Brasilian slummissa – oululaisjuoksijalla omintakeinen tapa valmistautua kilpailukauteen

Antti Kokkonen joutuu työnsä vuoksi harjoittelemaan kaikissa maanosissa.

Antti Kokkonen (vas.) oli Kalevan kisojen 400 metrin finaalissa kuudes perjantaina.

22.7.2017 16:35

Oulun Pyrinnön Antti Kokkosen, 30, kolme vuotta kestänyt mitaliputki Kalevan kisoissa katkesi Seinäjoella perjantaina, kun mies pinkoi 400 metrin loppukilpailussa 6. sijalle. Taustoihin nähden saavutusta voi pitää kovana, sillä diplomi-insinööri joutuu antamaan kilpaveljilleen melkoisesti tasoitusta.

– Työskentelen Oulussa Valmet Automationin myyntipuolella. Pelikenttä on koko maailma, ja maailmalta joudun myös hakemaan harjoituspaikat.

Erittäin paljon maailmalla matkaava Kokkonen on oppinut ennen työmatkojaan etsimään Google Mapsista urheilukenttiä, jotka sijaitsevat lähellä kulloistakin työkohdetta. Hän on tehnyt neljännesmailerin brutaaleja harjoituksia kaikissa maanosissa.

– Sellaista erikoista urheilukenttäbongaustahan tämä on. Kenttiä ja mielenkiintoisia kokemuksia on kertynyt kymmeniä. Hienoa, että on tuollainen teknologia olemassa.

Vaikka harjoittelu maistuu ulkomaillakin, tilanne ei ole ideaali, sillä pitkät lentomatkat ja aikaero vaikuttavat vireeseen ja harjoittelun tehoon.

– Aloitin Valmetilla 2014, ja joskus seuraavana vuonna jouduin miettimään homman mielekkyyttä, sillä annan pojille aika paljon tasoitusta. Kyse on kuitenkin elämäntavasta ja jonkinasteisesta pöljyydestä, joka on pitänyt minut tällä tiellä, Kokkonen naurahti.

Viime vuonna Antti Kokkonen (vas.) juoksi pronssille Kalevan kisojen 400 metrillä.

Sao Paulon lähellä Brasiliassa kenttä löytyi keskeltä slummia, josta kovan vetotreenin väsyttämä mies käveli hotellille huolissaan turvallisuudestaan.

– Silloin tuli tunne, että täällä voisi lähteä aika helposti lompakko ja ehkä jotain muutakin. Etelä-Afrikassa sain kerran nenäni pakettiin ilman omaa syytäni, satuin olemaan väärään aikaan väärässä paikassa.

Lentoja odotellessaan Kokkonen on laittanut verkkarit niskaan ja juossut vetoja myös Tokion Naritan hektisellä lentokentällä.

– Terminaalin ulkopuolella toki, samoin kuin Aucklandin kentällä. Joskus on löytynyt ihan asiallinen kenttä, mutta aina niille ei ole päässyt treenaamaan. Sitten olen juossut ihan teillä.

Vuonna 2012 SM-hopeaa ja 2014–16 -pronssia saavuttanut Kokkonen juoksi vuosi sitten kotikentällään Oulun Kalevan kisoissa ennätyksensä 47,95.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?