Nooralotta Neziri saa yhä apua entiseltä valmentajaltaan – ”Ele on hieno” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Nooralotta Neziri saa yhä apua entiseltä valmentajaltaan – ”Ele on hieno”

Aituritähden uusi valmentaja Petteri Jouste saa ex-valmentajalta käyttöönsä urheilijan harjoitushistorian.

Jussi Ihamäki ja Nooralotta Neziri viime kesänä Oulun Kalevan kisoissa.­

22.7.2017 11:30

Pika-aituri Nooralotta Nezirin päätös keskeyttää aneemisesti sujunut kilpailukautensa ja lähteä pitkäaikaisen valmentajansa Jussi Ihamäen huomasta oli suuri puheenaihe kuukausi sitten. Urheilijan lapsitähdestä kansainvälisen tason huippu-urheilijaksi kehittäneelle Ihamäelle isku oli raju.

Neziri ilmoitti lähes saman tien siirtyvänsä Urheiluliiton entisen pikajuoksuvalmentajan Petteri Jousteen oppeihin ja muuttavansa Jyväskylään.

– Olen koko ajan tehnyt täysin selväksi, etten mennyt mihinkään väliin, vaan muutos tapahtui Nooralotan aloitteesta ja hänen yhteydenotostaan. Jussi on asian ymmärtänyt, ja välimme ovat hyvin asialliset, Jouste kertoi perjantai-iltana Seinäjoen verryttelykentän laidalla.

Kalevan kisoissa aitajuoksija Lotta Haralan valmentajana olevan Ihamäen kanssa hän oli jutellut hetkeä aiemmin, ja miehet sopivat tärkeästä palaverista.

– Istumme sunnuntaina kunnolla alas, ja Jussi antaa käyttööni Nooralotan harjoitushistorian ja kertoo, mitä he ovat vuosien varrella tehneet. Tämäkin osoittaa, että eräänlainen akuutein vaihe on ohi. Ele on Jussilta hieno ja onneksi suomalaisessa yleisurheilussa hyvin tavanomainen. On äärimmäisen epätavallista, että urheilijoiden uudet valmentajat eivät saa edeltäjältään tällaista apua.

Jouste korostaa, että Ihamäen apu on äärimmäisen tärkeää.

– Olisi sulaa hulluutta aloittaa kaikki alusta, kun urheilijalla on ollut valmentaja, joka kehitti hänestä olympiakisojen välierätason aitajuoksijan. Ylivoimainen enemmistö heidän tekemistään asioista on ollut oikeita. Jussia tarvitsen suuresti myös siksi, että harjoitusdatan tallentaminen ei ole selvästi kuulunut Nooralotan vahvuusalueisiin. Nuoret urheilijat eivät valitettavasti ole siinä yleensä kovin säntillisiä.

Petteri Jouste on Nooralotta Nezirin uusi valmentaja.­

Nezirin ja Ihamäen valmennussuhde oli myös räiskyvä, eikä sen päättyminen yllättänyt yleisurheilun sisäpiiriläisiä.

– Kyse oli nähdäkseni parin vuoden prosessista, joka nyt tuli päätepisteeseen, Jouste arvioi.

Neziri on jo käynyt kihlattunsa kanssa katselemassa asuntoa Jyväskylästä. Jouste ei ole vaivannut hermoston ylikuormituksesta kärsivää urheilijaa ensi harjoituskauden suunnitelmilla.

– Nooralotan tulee nyt vetää kierrokset alas ja rauhoittaa elämänsä. Hän kärsii niin sanotusta sympaattisen hermoston ylikuormituksesta. Sen tyypillinen oire on huippu-urheilussa nimenomaan kehno tulostaso. Diagnoosi ei perustu mutuun, vaan lääketieteelliseen analyysiin muun muassa suuresta verenkuvasta. Se osoitti erittäin matalia hormonitasoja.

Jouste on kertonut Nezirille, että tämä voi tehdä loppukesän ja syksyn rauhallista kuntoliikuntaa matalilla sykkeillä. Urheilija aikoo myös vierailla isänsä synnyinseuduilla Makedoniassa. Yliopisto-opintonsa Neziri pystyy helposti hoitamaan loppuun uudessakin kotikaupungissaan. Hän on opiskellut Turun yliopiston Porin-yksikössä.

– Hän on jo graduvaiheessa eli loppuvaihe on itsenäistä työskentelyä.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?