Olympiavoittaja tyrmää Kalevan kisojen 1500 metrin miesjuoksijat – ”Hyi hävetkää” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Olympiavoittaja tyrmää Kalevan kisojen 1500 metrin miesjuoksijat – ”Hyi hävetkää”

Joonas Rinne voitti miesten 1500 metriä.

Julkaistu: 21.7.2017 21:25

Suomalaiset olympiavoittajat seurasivat Kuortaneen urheiluopistolla Kalevan kisojen miesten 1500 metrin juoksua surullisin mielin.

Kun Niclas Sandells voitti kesän 2013 Kalevan kisoissa 1500 metrin hidasvauhtisen juoksun ajalla 4.03,27, suomalaisen yleisurheilun kävelevä tietosanakirja Matti Hannus tuli murheelliseksi.

– Silloin toivoin, että minun ei enää koskaan tarvitse nähdä Kalevan kisoissa yli neljän minuutin voittoaikaa tonnivitosella, Hannus kertoo Seinäjoen lehdistökatsomossa.

Oululaisella on perspektiiviä lajiin, sillä hän asui vuonna 1957 Seinäjoella ja kävi harjoittelemassa nykyisellä kisa-areenalla.

Naiset nopeampia väliajoissa

Perjantaina nähtiin, että Hannuksen ennustus ei toteutunut. Miesten 1500 metrillä lähdettiin juoksemaan ”vauhtia”, jossa lehdistökatsomon lonkkavaivaisetkin olisivat pysyneet mukana. Peloton Kristiina Mäki veti hetkeä myöhemmin naisten 1500 metrillä kelpo tahtia ja ohitti 800 metriä ajassa 2.17,07, kun miesten kilpailussa ensimmäiset kaksi kierrosta kestivät 15 sekuntia kauemmin eli 2.32,95.

Loppu tultiin sentään pikkuisen ripeämmin, joten voittaja saapui maaliin ennen auringonlaskua kellon näyttäessä aikaa 4.10,32. Naisten voittoaika jäi lopulta niukasti heikommaksi, kun Sara Kuivisto ohitti lopussa väsyneen Mäen ja kellotti lukemat 4.14,27.

Olympiavoittajien yhdistys piti päivällä vuosikokouksen Kuortaneen urheiluopistolla, jonka jälkeen osa saapui seuraamaan kisoja Seinäjoelle ja jotkut jäivät katsomaan kisoja televisiosta. Münchenin olympiakisoissa vuonna 1972 1500 metriä voittanut Pekka Vasala kuului jälkimmäisiin.

Missä itsetunto?

Vasalan ei tarvinnut katua valintaansa, sillä eurooppalaisen mailin seuraaminen paikan päällä olisi saattanut aiheuttaa sairaalakäynnin. Kisan seuraaminen televisiotakin sai Vasalan puhkumaan raivoa.

– Hyi hävetkää, tonnivitosen juoksijat. Eikö teillä ole itsetuntoa lähteä kunnon kisaan, Vasala sauhusi.

Hänen mukaansa perjantaina nähdyn kaltainen ”kilpailu” romuttaa juoksu-urheilun perustaa.

– Onko Suomen mestaruus tosiaan tärkeämpi kuin tulevaisuus juoksijana? Tämänkertainen voittaja ei ole sankari. Sankari on se, joka lähtee vetämään.

Pekka Vasala viime vuonna Lahdessa.

Vasala oli viikko sitten Myrkylässä valmentajalegenda Rolf Haikkolan 90-vuotisjuhlissa, jossa hän tapasi 1960-luvun maileri-ikonit Keijo Cederin ja Pekka Juutilaisen.

– Muistelimme, kuinka Pekka lähti aina paukusta vetämään. Välillä hän sippasi ja välillä voitti, mutta yrityksestä ei voinut moittia, Vasala kertoo.

Vuoden 1918 tulostaso

Ja kansa viihtyi katsomossa, kun ”Raaka-Rollen” kopla saapui kaupunkiin.

– Pelkään, että yleisö hylkää yleisurheilun, jos tarjonta on tällaista, Vasala sanoo.

Miesten 1500 metrin voittoaika on ollut viimeksi tämänkertaista huonompi 99 vuotta sitten, jolloin Jalasjärven Jalaksen Sameli Tala voitti eurooppalaisen mailin ajalla 4.16,3 Helsingin Eläintarhassa.

Nykymailerit järjestivät 100-vuotiaalle Suomelle todellisen syntymäpäivälahjan peruuttamalla sadan vuoden takaisiin aikoihin. Tala ja kumppanit juoksivat hiilimurskalla, kun nykyjuoksijoiden alla on huippunopea Mondo-alusta. Vuonna 1918 juoksijat olivat sisukkaita. Valitettavasti samaa ei voi sanoa nykyisistä ”mailereistamme”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?