Suomen paraurheilutähti kertoo, miten huijasi lentoyhtiötä MM-kisojen alla – syy kiellettyyn temppuun oli hyvä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen paraurheilutähti kertoo, miten huijasi lentoyhtiötä MM-kisojen alla – syy kiellettyyn temppuun oli hyvä

Toni Piispanen suihkuttaa spraymuodossa olevaa pihkaa pyörien kelauskehiin.

Julkaistu: 21.7.2017 10:22

Parakelaaja Toni Piispanen joutui käyttämään mielikuvitustaan saadakseen tärkeän varusteen mukaan MM-kisoihin.

Paralympiakulta, MM-kulta, kaksi EM-kultaa, seitsemän muuta arvokisamitalia ja kaksi edelleen voimassa olevaa maailmanennätystä.

Toni Piispanen on saavuttanut urallaan kaiken mahdollisen, mutta vielä 40-vuotiaanakin mestarikelaaja joutuu turvautumaan yllättäviin konsteihin päästäkseen lentokentältä kisapaikalle parhain mahdollisin varustein.

– Käytän kilpatuolini kelauskehässä pihkaa työntöpidon parantamiseksi. Siitä on hyötyä etenkin silloin, jos sade pääsee yllättämään, Piispanen kertoo Ilta-Sanomille säänvaihteluistaan tunnetussa Lontoossa.

Kyse ei ole kuitenkaan normaalimuodossa olevasta tahnamaisesta pihkasta, joka on muun muassa seiväshyppääjien, keihäänheittäjien ja käsipalloilijoiden suosiossa.

– Minä käytän spraymuodossa olevaa pihkaa, jota suihkutetaan pyörien kelauskehiin ennen lämmittelykentälle menoa. Sen jälkeen vedän neljä lämmittelykierrosta ja annan pihkakerroksen kovettua. Suihkutushetkestä noin puoli tuntia myöhemmin pito on optimaalinen, Piispanen kertoo.

Kaikki lentoyhtiöt eivät kuitenkaan hyväksy koneeseensa ainetta spraymuodossa. Sen Piispanen joutui toteamaan saapuessaan Lontooseen torstaina.

– Lentoyhtiö oli takavarikoinut kaksi purkkia, mutta olin onnistunut piilottamaan kolmannen purkin kilpatuolini selkänojan taakse. Kerran matkalla EM-kilpailuissa Walesiin kaikki purkit takavarikoitiin.

Toni Piispanen on lentänyt urallaan ympäri maailmaa ja huomannut lentoyhtiöillä olevan erilaisia käytäntöjä spraypihkan suhteen.

Ylimääräisen pidon merkitys T51-luokan sadan metrin kelauksessa on suuri, sillä kyseessä on vaikeimmin vammautuneiden kelausluokka, jossa jokainen on halvaantunut myöhemmin elämässään.

Piispasen kohdalla elämä muuttui rajusti 1993, kun hän loukkaantui 17-vuotiaana karatenäytöksessä. Pyörätuolirugbyn kautta kelaushuipulle 2010-luvulla noussut Piispanen on nykyisen urheilu-uransa aikana kiertänyt joka puolella maailmaa.

Kaksi vuotta sitten Dohassa tuloksena oli MM-hopeaa lähes 40 asteen kuumuudessa, jota Piispanen ei hevin unohda.

– Kun niskasta on murtunut nikama, elimistö ei poista hikeä normaalisti. Olot olivat suoraan sanottuna todella tukalat. Lontoon sää on minulle huomattavasti mieluisampi.

Lontoon olympiastadionilta Piispasella on lämpimiä muistoja, sillä siellä hän juhli paralympiakultaa 2012.

Perjantai-iltana suomalaisen uran toisen MM-kullan suurin uhkaaja tulee Belgiasta. Peter Genyn on 100 ja 400 metrin hallitseva olympiavoittaja, maailmanmestari ja Euroopan mestari. Käynnissä olevissa kisoissa Genyn on ehtinyt jo puolustaa menestyksekkäästi 400 metrin MM-titteliään.

– Belgialainen siirtyi minun tavoin kelaukseen pyörätuolirugbyn kautta. Hänen lisäkseen Algerian kaveri (Mohamed Berrahal) on kova tekijä, Piispanen vinkkaa.

Ura jatkuu jopa Tokioon asti

Viime syksynä Toni Piispanen kävi Rion paralympialaisissa tunteiden vuoristoradan: päämatkalla pronssi jäi karvaasti 11 sadasosan päähän, mutta sivumatkalla 400 metrillä kuudennesta sijasta jäi nostalginen maku.

– Aika oli umpisurkea ja viimeiset kaksisataa metriä yhtä tuskaa. Maaliin päästyäni tunsin kuitenkin, että tämä oli eräänlainen testamentti, Piispanen kertoo.

Testamentti ei kuulunut kuitenkaan uralle vaan pitkään vaivanneelle oikealle olkapäälle.

– Se oli vaivannut jo vuodesta 2015 asti, ja ennen Rioa kävin todella syvällä ajastusteni kanssa. Päätin kuitenkin kokeilla vielä ja varasin jo Riosta puhelimitse ajan ortopedille.

Olkapään puhdistusoperaatio oli menestys.

– Sen jälkeen kaikki loksahti. Pitkään vaivannut kipu oli poissa, ja nyt koen saaneeni uralleni uuden alun.

Kun Piispasen valmennustiimi vahvistui tammikuussa entisellä pika-aitojen Suomen mestarilla Heini Sistosella, tavoitekeskustelussa katseet suunnattiin jo vuoden 2020 Tokion olympialaisiin asti.

– Mitään ei ole lanseerattu virallisesti, mutta sen on mahdollista, jos pysyn terveenä, maanantaina 41 vuotta täyttävä Piispanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?