Kolme kisaa ennen uran loppua – millaiset mahdollisuudet Usain Boltilla on vielä yhteen MM-kultaan? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kolme kisaa ennen uran loppua – millaiset mahdollisuudet Usain Boltilla on vielä yhteen MM-kultaan?

Maailman nopeimmalla miehellä on jäljellä kolme kilpailua. Suomalaiset yleisurheilunimet pohtivat, mitkä ovat voittoa tavoittelevan Usain Boltin mahdollisuudet Lontoon MM-kisoissa.

Ei merkkejä paineista. Usain Bolt naureskeli leppoisasti Monacon Timanttiliigan alla pitämässään lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

20.7.2017 6:02

Pikajuoksun supertähti Usain Bolt on ollut vuodesta toiseen yleisurheilumaailman kuumimpia puheenaiheita. Yleisö on tottunut seuraamaan Boltin maagista voittokulkua ja kisojen ympärille luotua suurta näytöstä.

Jamaikalaisen juoksushow’ta ei ole kuitenkaan paljoa jäljellä. Uransa tämän kauden jälkeen lopettava Bolt, 30, juoksee perjantaina 100 metriä Monacon Timanttiliigassa. Sen jälkeen Bolt nähdään uransa päättävissä Lontoon MM-kisoissa, joissa hän osallistuu 100 metrille ja pikaviestiin.

100 ja 200 metrin ME-mieheltä ja moninkertaiselta arvokisavoittajalta odotetaan aina suuria. Bolt ei ole kuitenkaan ollut ehkä koskaan yhtä kovan haasteen edessä kuin nyt.

Usain Bolt juoksi kesäkuun lopussa Ostravan Golden Spike -kisan voittoon ajalla 10,06.

Jamaikalainen on juossut kuluvalla kaudella kaksi 100 metrin kisaa. Kesäkuun alussa Kingstonissa Bolt rullasi voittoon ajalla 10,03. Muutama viikko myöhemmin Ostravassa voittoaika oli 10,06.

Päälle 10 sekunnin ajat herättivät keskustelua Boltin kunnosta ja siitä, pystyykö hän päättämään uransa maailmanmestarina.

Mitalisuosikki vai voittajasuosikki?

Pika-aitojen olympia- ja MM-mitalisti Arto Bryggare ja pikajuoksun moninkertainen Suomen mestari Hannu Hämäläinen eivät ole huolissaan Boltin kuluvan kauden vauhdista. Suomalaisten lajiasiantuntijoiden mukaan Boltin kunnosta saadaan parempia viitteitä perjantaina Monacossa, kun samalle lähtöviivalle asettuu useampi alle 10 sekunnin juoksija. Yksi heistä on 9,92 tällä kaudella juossut Etelä-Afrikan Akani Simbine.

– Monacon kisan lähtölista on arvokisafinaalin tasoista. Se näyttää, mitä Lontoosta on odotettavissa, Hämäläinen arvioi.

– Monacossa selviää, kuuluuko Bolt Lontoon MM-kisoissa mitalisuosikkeihin vai voittajasuosikkeihin, Bryggare sanoo.

 Bolt ei mieti lähtötelineissä olevansa joku tarunhohtoinen olio. Hän ottaa hyvän lähdön, juoksee maaliin ja pitää hauskaa.

Kauden edellisissä kilpailuissa lähtölista oli vaatimattomampi. Sosiaalisen median keskusteluissa jotkut ovat epäilleet, onko Boltille pedattu uran loppuun tietoisesti helpompia kisoja.

Hämäläinen ei siihen usko, mutta korostaa, että Lontoossa Bolt joutuu tällä kaudella selvästi kovimman paikan eteen.

Blake ja De Grasse voittajasuosikkeja

MM-kisojen satasella Boltilla on vastassaan muun muassa hurjassa iskussa oleva Jamaikan Yohan Blake ja kesäkuussa tuulituloksen 9,69 juossut Kanadan Andre De Grasse. Kaksikko kuuluu matkan voittajasuosikkeihin.

– Rion olympialaisissa De Grasse oli se mies, joka oli lähimpänä Boltia. Jos Bolt juoksee Monacossa luokkaa 10,10 ja on sijoilla 4–5, on aika vaikea nousta haastamaan De Grassea, Bryggare pohtii.

Kanadalaissprintteri Andre De Grassesta on tullut Usain Boltin kovimpia haastajia. 22-vuotias De Grasse juoksi kesäkuun puolivälissä Tukholman Timanttiliigassa hurjan tuloksen 9,69. Tulos ei ollut tilastokelpoinen liian kovan myötätuulen vuoksi.

Bryggare toteaa kuitenkin samaan hengenvetoon, ettei Boltia ei voi koskaan tiputtaa laskuista. Yksi maailman suosituimmista urheilijoista tunnetaan kyvystä venyä kovimmassa paikassa parhaimpaansa.

– Hänen juoksunsa rakenne on vaan niin loistava. Hänellä on hurja loppu, mikä johtuu kyvystä juosta rennosti pitkällä askeleella. Siellä on vielä voimaa takana. Yhdessä kisassa hän oli kakkosena 98 metriä, mutta paukautti niin vain lopussa voittoon Justin Gatlinin ohi, Bryggare muistelee naureskellen.

Hämäläinen nostaa esiin toisen merkittävän ominaisuuden: vaikeuksien kokemisen ja niistä selviämisen.

– Bolt on tullut kesän aikana takaisin kovistakin vaivoista. Hän on tullut arvokisoihin epävarmemmistakin tilanteista ja pystynyt suorittamaan niissä tähän asti todella kovalla tasolla.

Ainutlaatuinen urheilija

Moninkertaisen olympiavoittajan ja maailmanmestarin menestyksen taustalla on lyömätön itsevarmuus. Kun Boltilta udeltiin kesäkuun lopussa, saako hän MM-radalla De Grassen kiinni, jamaikalainen vastasi naurulla.

– No, olen maailman nopein mies. Joten enköhän, Bolt sanoi virnistäen.

Bolt haluaa päättää uskomattoman uransa MM-kultaan. Kuvassa jamaikalaisihme rullaa Rion olympialaisissa 100 metrin finaalin voittoon ennen pahimpia kilpakumppaneitaan.

Reggaesaaren kasvatti sanoi viimeksi keskiviikkona aikovansa päättää uransa MM-kultaan. Tavoite on kova, mutta viimeisiä kilpailujaan kiertävän Boltin kasvoilla ei ole ollut merkkejä sen suuremmista paineista.

Muutaman kerran pikajuoksun kuninkaan kanssa vuosien varrella jutellut Bryggare ei usko paineita tulevankaan.

– Usain Bolta on sellainen ihminen, ettei hän ota mistään murhetta. Hän kokee elämän olevan elämistä varten. Hän ei mieti lähtötelineissä olevansa joku tarunhohtoinen olio. Hän ottaa hyvän lähdön, juoksee maaliin ja pitää hauskaa.

Rento ote juoksuradalla ja sen ulkopuolella tekee Boltista ainutlaatuisen urheilijan.

– Se on loistava kyky. On helppo juosta rennosti, kun on voittanut kaiken. Boltilla ei ole urheilussa enää mitään hävittävää. Vaikka hän olisi Lontoossa 156:s, hänen tarunomainen uransa ei mene siitä mihinkään, Bryggare sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?