Tätä ei ole yleisurheilussa nähty koskaan! Jättimäinen hahmo hämmentää kentällä – suomalaisasiantuntija pakahtuu onnesta

Kuulantyöntäjä Ryan Crouser pitää 22 metrin rajaa pilkkanaan ennennäkemättömällä tavalla.

Yhdysvaltain Ryan Crouser on työntänyt tällä kaudella tuloksen 22,65.

19.7.2017 5:59

21,86 on kivikova tulos. Tuloksella oltaisiin mitaleilla historian kaikissa MM-finaaleissa, ja sama pätee olympialaisiin lukuun ottamatta Soulin kisoja.

Esimerkiksi olympiakultaa on voitettu vain kolme kertaa paremmalla tuloksella.

Mutta jutun pointti tulee tässä: kyseessä ei ole yksittäinen tulos vaan 38 työnnön keskiarvo – yhdysvaltalaisen Ryan Crouserin keskiarvo kaudella 2017.

– Hän oli todella hyvä jo viime vuonna voittaessaan olympiakultaa, mutta tällä kaudella hän on ollut erityinen. Olen erittäin iloinen, että kuulantyöntö on saanut hänet keulahahmokseen, Suomen ennätystä hallussaan pitävä Reijo Ståhlberg sanoo Ilta-Sanomille.

Todettakoon tässä vaiheessa, että Ståhlbergin 38 vuotta vanha SE 21,69 on 17 senttiä vaatimattomampi kuin Crouserin tämänvuotisten työntöjen keskiarvo.

– Se on vain hyvä asia. Kuulantyöntö on palannut oikeille metriluvuille, Ståhlberg naurahtaa.

Crouser nousi lajiväen tietoisuuteen jo neljä vuotta sitten, kun Teksasin yliopiston kasvatti ylitti 21 metriä vain 21-vuotiaana.

Seuraavat vuodet kuluivat kuitenkin yliopistokilpailuissa, sillä sääntöjen mukaan ammattilaisympyröihin ei ole tuolloin asiaa.

Ryan Crouser.

Vuonna 2016 Crouser löi läpi heti ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan. 22 metrin raja rikkoontui jo olympiakarsinnoissa, ja itse kisoissa hän voitti kultaa uudella olympiaennätyksellä 22,52.

Tänä vuonna rautapallo on lentänyt lentänyt vieläkin pidemmälle: 22,65.

– Se jäi tv-kuvan perusteella hieman matalaksi. Teknisiltä taidoiltaan hän on muita nykyisiä huipputyöntäjiä parempi muttei vielä erinomainen. Hänen suorituksensa ovat tasapainoisia, jolloin hän pystyy tasaisesti työntämään pitkälle, Ståhlberg sanoo.

Crouser on pystynyt rikkomaan 22 metrin rajan 11 kertaa reilun vuoden, tarkalleen 380 vuorokauden aikana. Lisäksi näissä 11 kilpailussa haamuraja on ylittynyt kisasarjojen muilla työnnöillä peräti 13 kertaa.

Vertailun vuoksi: vaikka Crouserin maanmies Randy Barnes pitääkin hallussaan ME:tä 23,12, hän puhkaisi 22 metrin rajan vain kymmenessä kilpailussa vuosina 1988–97.

Kun lasketaan yhteen kaikki kilpailuissa työnnetyt 22-metriset, Crouserin edellä on enää Itä-Saksan Ulf Timmermann. Huomioitavaa kuitenkin on se, että DDR:n jätti tarvitsi 32 kaksikakkoseensa peräti viisi kautta.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä:

Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, Crouser (201 senttiä ja 120 kiloa) saattaa ohittaa Timmermannin jo tällä kaudella.

Uusi maailmanennätys?

Mutta voidaanko Crouserilta odottaa Lontoon MM-kisoissa jopa uutta ME:tä? Siihen Ståhlberg suhtautuu skeptisesti.

– ME:tä työnnettäessä muun muassa päivän kunnon on osuttava täydellisesti kohdilleen, ja ringin karheuden on oltava työntäjän mieleen.

– Jos Crouser pysyy terveenä, häntä on joka tapauksessa todella vaikea voittaa. Veikkaan, että voittotulos on 22,20–22,50.

Kiitos kansainvälisen huipputason Crouserin 10 kilpailun voittoputki on kuitenkin ollut jo useasti liipaisimella.

Muun muassa kuukausi sitten Joe Kovacs hävisi USA:n mestaruuden viimeisellä kierroksella, vaikka puolustava maailmanmestari työnsikin 22,35 – historiassa kakkoseksi on jääty vain kerran kovemmalla tuloksella.

– Uuden-Seelannin Tom Walshia kannattaa myös pitää silmällä, Ståhlberg vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?