Leo-Pekka Tähden MM-menestysjahtia varjostaa ikävä vamma – ”Ei saisi nostaa juomapulloakaan” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Leo-Pekka Tähden MM-menestysjahtia varjostaa ikävä vamma – ”Ei saisi nostaa juomapulloakaan”

Leo-Pekka Tähti kelasi dramaattisen finaalin jälkeen 100 metrin maailmanmestariksi. Miten käy 200 metrillä?

Leo-Pekka Tähti kelaa tiistaina 200 metrin MM-kisassa.

18.7.2017 10:53

Lontoon olympiastadionilla nähtiin viime perjantaina, kuinka ylivoimainen ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on T54-luokan sadalla metrillä. Tähti kelasi matkan maailmanmestariksi dramaattisesta välinerikosta huolimatta: hänen kelaustuolinsa selkäremmi napsahti poikki 70 metrin kohdalla.

Tähden pitkäaikainen valmentaja Juha Flinck oli paikan päällä kuvaamassa suojattinsa finaalisuoritusta, kun odottamaton ongelma iski.

– Siinä vaiheessa kun se häikkä tapahtui, kamera heilahti niin paljon, että viimeiset 20 metriä menivät kuvaruudun ulkopuolelle. Piti katsoa ihan livenä, riittääkö vauhti maaliviivalle asti, puhelimitse Lontoosta tavoitettu Flinck muisteli dramaattista tapahtumaa.

Tähden etumatka oli kuitenkin niin vakuuttava, että edes välinerikko ei voinut estää uran kolmatta maailmanmestaruutta. Tähti onnistui pitämään tasapainonsa ja rullaamaan maaliin voittajana. Flinckin mukaan kömpelömpi urheilija olisi samassa tilanteessa voinut helposti kaatua.

– Sanoin Leo-Pekalle, että koripallon pelaamisesta oli nyt hyötyä. Hän on koripalloparketeilla tottunut äkkinäisiin tapahtumiin ja törmäyksiin, ja pystyi kehon hallinnallaan handlaamaan tilanteen.

Leo-Pekka Tähden kelaustuoli hajosi 100 metrin finaalissa.

Kelaustuoli hitsattiin perjantaisen kisan jälkeen kasaan, mutta viitisen vuotta vanha työväline vetelee kuitenkin jo viimeisiään.

– Suorituksen aikana tuoliin kohdistuu aina suuria vääntäviä voimia, ja perjantaisessa oli kyse jonkinasteisesta väsytysmurtumasta. Todennäköisesti sen tuolin viimeistä kilpailukautta viedään, Flinck kertoi.

Tänään kokoon parsittu kelaustuoli on joka tapauksessa jälleen Tähden alla. MM-kisoissa on vuorossa mestarin kakkosmatka, 200 metrin ratakelaus. Sillä matkalla Tähti ei ole samanlainen valtias kuin satasella, mutta huippuonnistumisen myötä mahdollisuus mitaliin on olemassa. Tilastoissa Tähti on luokassaan 200 metrin viitonen.

– Ensisijainen tavoite on selvitä finaaliin. Sekin vaatii kesän parasta kakkosta, Flinck ennakoi.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Tähti osallistuu myös keskiviikkoiselle 400 metrille. Paljon riippuu kuitenkin päivän kunnosta.

Tähden kyynärpäässä on kolme irtopalaa, joita on varottava. Tähän mennessä Tähden MM-kisareissu on valmentajan mukaan sujunut ongelmitta, mutta kyynärpään kunto voi muuttua nopeasti.

– Lepe ei saisi mielellään nostaa juomapulloakaan oikealla kädellä. Irtopalat voivat loksahtaa ihan kevyessäkin liikkeessä sellaisiin paikkoihin, jotka voivat aiheuttaa lukkotilan, Flinck sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?