Antti Ruuskasen valmentaja kertoo, miksi MM-kisat jäävät väliin – ”Se oli koko tiimin päätös” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Antti Ruuskasen valmentaja kertoo, miksi MM-kisat jäävät väliin – ”Se oli koko tiimin päätös”

Antti Ruuskanen tähtää menestykseen Tokion olympialaisissa.

Antti Ruuskanen joukkoineen teki kovan päätöksen.

11.7.2017 8:13

Keihäänheittäjä Antti Ruuskasella oli viikonloppuna ikäviä uutisia kerrottavanaan: viime syksyllä tähystetty olkapää pakottaa hänet jättämään Kalevan kisat ja sitä myöten myös elokuiset Lontoon MM-kisat välistä.

Ruuskanen, 33, kommentoi vaikeaa päätöstään Facebook-sivuillaan julkaistulla videolla.

– Olkapäätä ei saatu sataprosenttiseen kuntoon. Harmitus on kova, sillä sovittiin valmentaja Jarmo Hirvosen kanssa syksyllä, että tänä vuonna taistellaan uran ensimmäisestä MM-mitalista. Aikataulu oli liian tiukka, Ruuskanen harmitteli.

EM-kultaa ja -pronssia sekä olympiahopeaa urallaan saavuttanut Ruuskanen kertoi, että uusien arvokisamitaleiden jahtaaminen siirtyy tuleviin kausiin. Hän vahvisti jatkavansa uraansa vähintään vuoden 2020 Tokion olympialaisiin. Välissä mitalisaldoa on mahdollista kasvattaa kaksissa EM-kisoissa ja vuoden 2019 Dohan MM-kisoissa.

Ruuskanen edusti Suomea viime vuonna Riossa. Hän tähyää seuraaviin Tokion 2020 olympialaisiin.

Päätös tämän kesän MM-kisojen väliin jättämisestä syntyikin juuri tulevaisuuden tavoitteiden vuoksi: mitään ylimääräistä riskiä ei haluttu ottaa.

Ruuskasen valmentaja Hirvonen kertoi Ilta-Sanomille, ettei hänen suojattinsa syksyinen olkapääoperaatio ole vaikuttanut kesän harjoitteluun.

– Ollaan heitetty maaliskuusta lähtien, siitä lähtien, kun lääkärit antoivat luvan. Harjoittelu on sujunut todella hyvin ja Antin kaikki ominaisuudet ovat tosi hyvällä mallilla, Hirvonen sanoi puhelimitse.

Riskien minimoimisen vuoksi Ruuskanen tiimeineen päätyi kuitenkin viime tiistaina Tanhuvaaran urheiluopistolla tehdyn heittoharjoituksen jälkeen kovaan ratkaisuun.

– Se oli koko tiimin päätös. Siinä oli mukana lääkärit ja fysioterapeutit, managerit ja tietysti urheilija ja valmentaja, Hirvonen kertoi.

Ruuskanen heitti Lontoon olympialaisissa kolmanneksi, mutta mitali kirkastui hopeaksi ukrainalaisen Oleksandr Pjatnytsjan dopingkäryn myötä.

Vaikka kuluvalta kaudelta katosi nyt päätähtäin, Ruuskasen harjoittelu jatkuu Hirvosen mukaan normaalisti.

– Tämä ei vaikuta harjoitteluun millään lailla, kaikki on kuitenkin varastoon päin. Totta kai se harmittaa, kun yhdet kisat jäävät välistä, mutta ne ovat vain yhdet kisat.

– Tavoitteet ovat kuitenkin kolmen vuoden päästä olympialaisissa.

Ruuskanen elätteli videolla toiveita siitä, että hän pystyisi mahdollisesti osallistumaan kilpailuihin syksyllä. Päätökset kisaamisesta tehdään kuitenkin olkapään ehdoilla.

– Kyllä tämä yksilöurheilu on kovaa hommaa. Kun loukkaantuminen tulee, niin vaihtopenkiltä ei saa toista Ruuskasta tilalle, keihäänheittäjä pohti.

Harjoittelun ja kuntoutumisen ohella Ruuskanen kertoi aikovansa heittäytyä nyt kunnolla yleisurheilufanin rooliin. Hän suunnitteli videolla katsomovisiittejä Eliittikisoihin ja Seinäjoen Kalevan kisoihin.

– Kyllä Ruuskasen poika vielä rytinällä tulee takaisin, hän lupasi lopuksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?