Toistuuko Caster Semenyan piina? Tuore tutkimus herätti kiivaan keskustelun yleisurheilun säännöstä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Toistuuko Caster Semenyan piina? Tuore tutkimus herätti kiivaan keskustelun yleisurheilun säännöstä

IAAF:n tilaama tutkimus saattaa johtaa sääntömuutoksiin yleisurheilukilpailuissa.

Caster Semenya (oik.) on 800 metrin olympiavoittaja ja maailmanmestari. Kuvassa Semenya juoksee Eugenen Timanttiliigan voittoon ennen Kenian Nyairera Wambuita 27. toukokuuta 2017.­

5.7.2017 22:42

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n ja Maailman antidopingtoimiston Wadan tilaama tutkimus on herättänyt kiivaan keskustelun urheilijoiden hormoniarvoista. Se tarkoittaa myös, että juoksija Caster Semenyan kertaalleen päättynyt piina saattaa jatkua.

Semenya, 26, joutui vuoden 2009 MM-kisoissa kilpailijoidensa ja yleisurheiluväen kyseenalaistamaksi. 800 metrin kultaa voittaneen juoksijan ylivoimainen esitys kirvoitti voimakasta keskustelua siitä, kuuluiko hänen kilpailla naisten sarjassa.

Semenyan piti lopulta mennä lääketieteellisiin tutkimuksiin todistaakseen sukupuolensa.

Selvisi, että eteläafrikkalaisen olympiavoittajan testosteronitasot ovat huomattavasti keskiarvoa korkeammat. Ilmiötä kutsutaan hyperandrogenismiksi. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF määritteli vuonna 2011 testosteronitason, jota naisten sarjassa kilpaileva urheilija ei voi ylittää.

Asiantuntijoiden käsityksen mukaan Semenya joutui käyttämään testosteronitasoja alentavaa lääkitystä voidakseen kilpailla.

Kansainvälinen urheilun vetoomustuomioistuin CAS katsoi vuonna 2015 IAAF:n testosteronitason määrittelyn epäoikeudenmukaiseksi. CAS:n päätöksen mukaan ei ole olemassa yhtä ratkaisevaa kriteeriä, joka määrittää sukupuolen.

As if she hasn't suffered enough indignity at the hands of athletics associations. Leave #semenya alone to run. https://t.co/Xfz5xPaPb2— Melanie Tait (@MelanieTait) July 4, 2017

Jos twiitti ei näy, sen voi katsoa täältä.

Siitä asti Semenya on voinut kilpailla vapaasti. Nyt tilanne voi kuitenkin muuttua, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan testosteronitasoilla on ratkaiseva vaikutus urheilijan suoritukseen.

Tutkimuksessa analysoitiin vuosien 2011 ja 2013 MM-kisoihin osallistuneiden urheilijoiden näytteitä. Tutkimuksen mukaan urheilijat, joilla oli korkeimmat testosteronitasot esiintyivät huomattavasti paremmin kuin matalan testosteronitason urheilijat. Semenyan päämatkalla 800 metrillä korkean testosteronitason urheilijat juoksivat 1,8 prosenttia matalan testosteronitason urheilijoita nopeammin.

Monet pohtivat nyt, ottaako IAAF jälleen käyttöön säännön, joka velvoittaisi Semenyan ja muut naiset, joilla on hyperandrogenismi, käyttämään hormonilääkitystä.

Osa on vaatinut, että Semenya saisi kilpailla rauhassa.

– Ihan kuin yleisurheiluliitot eivät olisi nöyryyttäneet häntä tarpeeksi. Jättäkää hänet rauhaan, australialaistoimittaja Melanie Tait kirjoitti Twitterissä.

Semenya ja hänen taustajoukkonsa eivät ole kommentoineet tuoreen tutkimuksen tuloksia. Semenyan piti kilpailla torstaina Lausannen Timanttiliigan 800 metrin kilpailussa, mutta eteläafrikkalainen perui osallistumisensa kilpailuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?