Yli 70-vuotiaan isoisoäidin valmentama sensaatio dominoi juoksukenttiä – suomalaisasiantuntijalta kova ennustus - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yli 70-vuotiaan isoisoäidin valmentama sensaatio dominoi juoksukenttiä – suomalaisasiantuntijalta kova ennustus

Etelä-Afrikan supertähden Wayde van Niekerkin lahjakkuus hämmästyttää yleisurheilumaailmaa.

Wayde van Niekerk tuuletti 300 metrin ME-aikaansa Ostravassa keskiviikkona.­

2.7.2017 7:24

Ostravan Mestskyn stadionille kerääntynyt yleisö sai todistaa keskiviikkoiltana huikeaa show'ta, mutta ei maailman valovoimaisimman yleisurheilijan Usain Boltin ansiosta.

Uransa loppupuolella oleva Bolt toki hauskuutti kansaa totuttuun tapaan, mutta illan komeimmasta juoksusuorituksesta vastasi eteläafrikkalainen sensaatio Wayde van Niekerk.

Niekerk, 24, juoksi Ostravan illassa harvinaisen 300 metrin matkan maailmanennätysaikaan 30,81. Se oli neljä sadasosaa nopeampi kuin yleisurheilulegenda Michael Johnsonin 17 vuotta vanha ennätys.

Wayde van Niekerk (kesk.) oli ennätysvauhdissa keskiviikkona Ostravassa.­

Aika oli hämmästyttävän kova, mutta ei siinä kaikki. Van Niekerk on ainoa urheilija, joka on juossut 100 metriä alle 10 sekunnin (9,94), 200 metriä alle 20 sekunnin (19,84) ja 400 metriä alle 44 sekunnin (43,03).

Van Niekerk juoksi itsensä koko maailman tietoisuuteen viimeistään viime kesänä, kun hän rikkoi Rion olympialaisissa Michael Johnsonin 25 vuotta vanhan 400 metrin maailmanennätyksen. Johnson itse kutsui suoritusta teurastukseksi.

Kehuja Boltilta

Eteläafrikkalaisen lahjakkuuden on noteerannut myös uransa kuluvan kauden jälkeen lopettava pikajuoksun kuningas Bolt.

– Van Niekerk on osoittanut olevansa valmis haasteeseen. Hänen jalkansa ovat maassa, hän on vaatimaton. Hän on hieno ihminen. Jos hän jatkaa samaan malliin, hänestä tulee yleisurheilun hallitsija, Bolt sanoi Ostravassa Agence France-Presselle.

Kapkaupungissa vuonna 1992 syntynyt van Niekerk on ainutlaatuinen urheilija. Kokenut yleisurheiluvalmentaja ja IS Urheilun asiantuntija Lauri Hollo sanoo, ettei eteläafrikkalaisen kaltaista monilahjakkuutta ole nähty sitten Johnsonin vuosien.

Van Niekerk juoksi Rion olympialaisissa 400 metrin finaalissa häikäisevän ME-ajan 43,03.­

– On harvinaista, että juoksijalla on noin kovat maksiminopeudet ja nopeuskestävyys, joka kantaa 400 metrin loppuun asti. Siinä vaaditaan laaja-alaisia lahjakkuustekijöitä.

– En ole koskaan valmentajanurallani törmännyt urheilijaan, joka olisi yhtä monella matkalla ja monessa ominaisuudessa noin hyvä.

Ennätys tuskin vanhenee

Hollo uskoo, ettei van Niekerkin viime vuoden maailmanennätys vanhene pitkään aikaan.

– 43,03 on ihan järkyttävä aika. On sellainen fiilis, että tämäkin ennätys taitaa elää 25 vuotta Johnsonin ennätyksen tavoin.

Yksi syy van Niekerkin lahjakkuuteen piilee eittämättä geeneissä. Van Niekerkin äiti Odessa oli lahjakas pikajuoksija, joka kilpaili Etelä-Afrikan kansallisella tasolla. Rotuerottelun aikakausi esti kuitenkin tummaihoista naista kilpailemasta kansainvälisissä tapahtumissa.

Van Niekerkin serkku Cheslin Kolbe kilpaili myös Rion olympialaisissa Etelä-Afrikan pronssia voittaneessa rugbymaajoukkueessa.

Wayde van Niekert ja valmentaja Ans Botha verryttelemässä kesäkuussa 2017.­

Hartaaksi kristityksi ja perhekeskeiseksi ihmiseksi tunnustautuva van Niekerk on kertonut tienneensä vuoden 2015 Pekingin MM-kisojen jälkeen ja 400 metrin kullan jälkeen, että hänellä on vain taivas rajana.

Lähivuosina superlahjakkuus tavoittelee ennätysten murskaamista lyhyemmillä matkoilla. Van Niekerk on sanonut keskittyvänsä tällä kaudella 100 ja 200 metrin matkoihin kasvattaakseen maksiminopeuttaan tulevaisuudessa 400 metrille.

Valmennukselta iso onnistuminen

Iso ansio van Niekerkin saavutuksista kuuluu hänen valmentajalleen, 74-vuotiaalle Ans Bothalle. Neljän lapsen isoisoäiti Botha tunnetaan positiivisena ja kovaan työntekoon luottavana opettajana, jonka motto on, ettei ”koskaan ole liian vanha oppimaan”.

Bothasta tuli van Niekerkin valmentaja vuonna 2012, kun juoksijalupaus aloitti opintonsa Bloemfonteinin yliopistossa. Botha on ollut yliopiston juoksuvalmentajana vuodesta 1990.

Ans Bothan motto on muun muassa, ettei koskaan ole liian vanha oppimaan.­

Lauri Hollo pitää valmennuksen onnistumista van Niekerkin kohdalla merkittävänä. Hollo korostaa, ettei van Niekerkin kaltaisen monilahjakkuuden valmentaminen ole helppoa.

– Kauden rytmittäminen pitää miettiä hyvin. Nopeus ja nopeuskestävyys ja varsinkin voima ja nopeuskestävyys eivät sovi samoille harjoitusjaksoille. Silloin 99 prosenttia tapauksista menee metsään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?