Keihäslegenda Hannu Siitonen näki kahden karhun juoksevan itseään kohti: ”Tiesin, että minulla oli vain parisen sekuntia aikaa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihäslegenda Hannu Siitonen näki kahden karhun juoksevan itseään kohti: ”Tiesin, että minulla oli vain parisen sekuntia aikaa”

Urheilusanomien toimittaja Marko Lempinen jututti luontokuvaajaa ja suomalaisen keihäänheiton legendaa Hannu Siitosta urheilusta ja luonnon merkityksestä elämässä.

29.6.2017 6:15

Ne juoksivat suoraan kohti. Kaksi karhua.

Parikkalalaisen Hannu Siitosen sydän löi niin sanotusti miljoonaa kesäisenä iltapäivänä 2010. Kokenut luontokävijä tiesi karhujen nopeuden – hän tiesi, ettei reagointiaikaa juuri olisi. Huohotus kasvoi. Lataus värisytti parikkalalaisen vanhakantaisen Karhusaareke-metsikön harmoniaa.

Tunnekuohussaan Siitonen kyyristyi salamannopeasti ja kauhoi vieressä olleesta kassista käsiinsä putken. Saman tien hän tarttui putkea molemmilla käsillään ja kohdisti sen suoraan lähestyviä karhuja kohti.

Räps!

Räps, räps, räps!

Legendan ottama legendaarinen kuva. Hannu Siitonen ikuisti kohti juosseet kaksi karhua lähietäisyydeltä vuonna 2010.

Siitonen ehti juuri ja juuri. Onnekseen, sillä näin hänelle jäi todistusaineistoa hurjasta tilanteesta.

Niitä hän on nyt kesäkuussa 2017 valmis esittelemään myös toimittajalle.

Istumme Siitosen, 68, kanssa metsikössä lähellä sitä paikkaa, jossa hän kohtasi karhut viitisen vuotta aiemmin. Metsien mies muistelee uhkaavalta kuulostavaa tilannetta innostuneesti ja keskittyneesti, kaikki yksityiskohdat eksaktisti huomioiden.

– Ehdin jo säikähtää, etten ehtisikään, Siitonen sanoo.

Luonnolla on entiselle keihäänheittäjälle erityinen merkitys.

– Kuin tilauksesta karhut kuitenkin lakkasivat juoksemasta vain noin kymmenen metrin päässä minusta. Samaan aikaan olin saanut käteeni oikean kameraputken ja pääsin räpsimään muutaman kuvan. Painoin vaan vimmatusti nappulaa ja toivoin parasta.

Yhdessä kuvassa uroskarhu katsoo lähietäisyydeltä suoraan Siitosta silmiin.

– Se on hieno valokuva, hän jatkaa.

Siitonen on arvostettu ja palkittu luontokuvaaja.

Arvostettu ja palkittu luontokuvaaja ei suinkaan säikähtänyt karhuja petoina, vaan sitä, ettei hän ehtisi taltioida kuvia poikkeuksellisesta tilanteesta. Kokemus auttoi.

– Nähtyäni karhujen juoksevan suoraan kohti tiesin, että minulla oli vain parisen sekuntia aikaa löytää oikea kamera käteeni. Olin helpottunut, kun onnistuin.

Tässä vaiheessa toimittajan on pakko vetää pari kertaa henkeä. Kaikki tiedämme, että karhut ovat toisinaan hyökänneet ihmisten kimppuun jouduttuaan metsässä liian lähelle kokemaansa uhkaa. Tiedämme myös, että karhun väkivahvat eturaajat ja niiden veitsenterävät kynnet aiheuttavat ihmisille hengenvaarallisia vammoja, vaikkei karhu yrittäisi satuttaa puolustautuessaan. Jo pari kämmenhuitaisua voi viedä hengen.

Siitosen kuvaama nuori kanahaukka.

Hannu Siitonen on keihäänheiton Euroopan mestari (1974) ja olympiahopeamitalisti (1976). Lisäksi Siitonen on voittanut lukuisia Suomen mestaruuksia. Hän oli 1970-luvulla menestyneimpiä suomalaisia keihäänheittäjiä. Siitosen ennätys oli 1973 kahdesti heitetty 93,90.

Hannu Siitonen kuuluu suomalaisiin keihäänheiton legendoihin.

Hannu Siitosen laaja haastattelu ilmestyi Urheilusanomien numerossa 26. Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan näköislehdestä (tilaajille).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?