Nooralotta Nezirin uusi valmentaja suojattinsa kohupäätöksestä: ”Voin kuvitella, ettei Jussilla ole hirveän hyvät fiilikset” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Nooralotta Nezirin uusi valmentaja suojattinsa kohupäätöksestä: ”Voin kuvitella, ettei Jussilla ole hirveän hyvät fiilikset”

Suomen aitajuoksutoivo Nooralotta Neziri on jo harjoitellut uuden valmentajansa Petteri Jousteen opissa.

Nooralotta Nezirin (kesk.) alkukausi on ollut vaisu. Kuva Kuortaneen Eliittikisoista 17. kesäkuuta, joissa Neziri juoksi ajan 13,53.

22.6.2017 18:38

Pika-aituri Nooralotta Nezirin alkukaudesta ei ole puuttunut draamaa. Viime kaudella SE-lukemia parannelleen Nezirin, 24, kilpailukauden alku on ollut odotettua vaisumpi, mikä on ollut urheilijallekin pettymys.

Vaikeudet koettelivat myös Nezirin ja hänen pitkäaikaisen valmentajansa Jussi Ihamäen välejä. Kaksikon tuliseksi tiedetty valmennussuhde nousi puheenaiheeksi alkuviikosta Iltalehden artikkelin myötä. IL:n jutun mukaan Ihamäki vieritti syyt vaisuista esityksistä Nezirin harteille.

Sittemmin Ihamäki kommentoi Ilta-Sanomille, ettei hänen tarkoituksenaan ollut arvostella tai kritisoida urheilijaansa julkisesti.

Valmennussuhde katkesi joka tapauksessa tämän viikon alussa.

Nezirin uusi valmentaja Petteri Jouste kertoi Ilta-Sanomille, että Suomen ykkösaituri otti häneen yhteyttä maanantai-iltana.

Jyväskylässä asuva Petteri Jouste on Nezirin uusi valmentaja.

– Nooralotta soitti minulle ja kertoi, että yhteistyö Jussin kanssa on loppunut. Hän kysyi, voisinko alkaa valmentaa häntä. Ehdotin palaveria, ja hän tuli tiistaina Jyväskylään. Palaverin jälkeen sovimme, että valmennan häntä ainakin loppukesän. Sitten katsotaan, miltä se on tuntunut ja jatkammeko yhteistyötä, Jouste sanoi.

Jousteen mukaan yhteydenotto oli hienoinen yllätys.

– Tietenkin mitä olin lehtijuttuja nähnyt, ei se ihan täydellinen yllätys ollut. Mutta oli yllätys, että tällainen muutos tuli keskellä kesää. Eihän tämä ole mikään optimaalisin aika vaihtaa valmentajaa.

”Kannattaa odotella, että tilanne rauhoittuu”

Nezirin ja Ihamäen valmennussuhde kesti yli kymmenen vuotta. Ihamäen hyvin tunteva Jouste sanoi, ettei ole puhunut kollegansa kanssa sen jälkeen, kun päätös valmennussuhteen katkaisemisesta syntyi.

– En ole puhunut Jussin kanssa tämän jälkeen, enkä varmaan... Voin hyvin kuvitella, ettei Jussilla ole hirveän hyvät fiilikset. Nyt kannattaa vähän odotella, että tilanne rauhoittuu.

Nooralotta Nezirin ja Jussi Ihamäen valmennussuhde kesti yli kymmenen vuotta.

Jouste korosti, että Ihamäen valmennusjälki on ratkaisevassa asemassa loppukesänäkin.

– Meillä ei ole ollut Jussin kanssa koskaan ongelmia keskustella asioista. Toivottavasti ongelmia ei ole jatkossakaan. Harjoittelumme Nooralotan kanssa perustuu kuitenkin siihen, mitä hän on tehnyt Jussin kanssa.

Alkukauden vaikeudet

Viime kaudella 100 metrin aitojen SE-lukemat 12,81 juossut Neziri on pysäyttänyt tänä kesänä kellot parhaimmillaan aikaan 13,41. Viimeisimmässä kilpailussaan, Kuortaneen Eliittikisoissa matka taittui ajassa 13,53.

Reilusti päälle 13 sekunnin ajat ovat käynnistäneet spekulaatioita Nezirin harjoittelusta ja kunnosta. Jousteen mukaan turhaan.

– Alkukausi on ollut Nooralotalle tyypillinen. Aikaisemminkin Jussi on kuormittanut häntä pitkään kovalla harjoituksella. Se on johtanut siihen, että kauden alku on ollut aina vähän nihkeä. Viime vuonnakin homma alkoi toimia heinäkuun alkupuolella.

Nezirin kauden alusta ei ole puuttunut draamaa. Kuva Karjaan Tähtikisoista, joissa Neziri kompuroi ja törmäsi kaatuessaan aitaan.

Uusi valmentaja tyrmää puheet siitä, että Neziri olisi heikommassa kunnossa kuin viime kaudella.

– Hänen kunnossaan ei ole mitään vikaa. Toki keväällä oli jonkun verran etureisivaivaa. Olimme kuitenkin samaan aikaan leirillä ja näin, että hän juoksi siellä ihan hyvin.

– Jussi ja Nooralotta ovat tehneet enemmän voimaharjoittelua. Yleensä kun urheilija saa lisää ominaisuuksia, tekniikka pitää sopeuttaa niihin. Se vie vähän enemmän aikaa, mikä on normaalia, Jouste sanoi.

Ensimmäisen kisa SM-viesteissä

Jouste ja Neziri tekivät ensimmäisen treeninsä keskiviikkona. Juhannuksena Neziri harjoittelee omatoimisesti Porissa, kunnes palaa alkuviikosta Jyväskylään uuden valmentajansa oppiin.

Hengähdystaukoa kilpailuista pitävä Neziri hakee nyt suorituksiinsa tasapainoa. Hän menee lähtöviivalle näillä näkymin seuraavan kerran Tampereella 8.–9. heinäkuuta juostavissa SM-viesteissä.

– Se on hyvä ja vähän erilainen kilpailu, jossa ei ole hirveästi painetta. Sen jälkeen onkin Joensuun ja Lapinlahden Eliittikisat ja Kalevan kisat. Sitten nähdään, millainen tulostaso on ja tehdään elokuun suunnitelma, Jouste kertoi.

Jouste on kokenut ja arvostettu valmentaja, joka on valmentanut useita suomalaisia pikajuoksijoita ja toiminut pitkään Suomen Urheiluliitossa pikajuoksun lajivalmentajana. Hän haluaa tuoda Nezirin harjoitteluun rauhallisuutta ja tasapainoa.

Jyväskyläläisvalmentaja muistutti, että tärkein työ kauden kannalta on jo tehty Ihamäen johdolla eikä uusi valmentaja voi tehdä kesällä mitään radikaalia.

– Haluan, että Nooralotta saa itseluottamusta tekemiseensä. Kuten Jussikin on sanonut, kyse on loppupeleissä aika pienistä jutuista.

Mihin Nooralotta Neziri voi tällä kaudella vielä yltää?

– Sitä on hirveän vaikea sanoa näin lyhyellä kokemuksella, mutta jos viime vuonna meni reippaasti alle 13 sekuntia, on kai ihan mahdollista juosta alle 13 sekunnin tänäkin vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?