Seppo Räty naureskelee puheille heikentyneestä terveydestään – ”Penkistä lähtee vielä yli 200 kiloa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Seppo Räty naureskelee puheille heikentyneestä terveydestään – ”Penkistä lähtee vielä yli 200 kiloa”

Seppo Räty kuvattuna Kiteellä kesäkuun puolivälissä.

Julkaistu: 22.6.2017 5:57

Keihäänheittolegenda Seppo Räty lyttää puheet huonontuneesta terveydentilastaan.

Keihäslegenda Seppo Rädyn terveydentila nousi hiljattain puheenaiheeksi, kun hänen valmennettavansa Oona Sormunen kertoi Iltalehdessä huolestuneensa Rädyn käytöksestä.

55-vuotias Räty haluaa Sormusen mukaan näyttää olevansa yhä kova tekijä punttisalilla ja nostaa maastavedossa ylisuuria rautoja, vaikka kärsii selkävaivoista.

– Se paskoo ittensä, kun se repii niin kovilla painoilla, Sormunen sanoi Iltalehdelle.

Sormunen myös kertoi Rädyn huutavan hänelle puhelimessa, jos kilpailut eivät mene suunnitelmien mukaisesti.

Räty suhtautui valmennettavansa puheisiin tuttuun tyyliinsä. Ilta-Sanomien tavoittama ”Tohmajärven jätti” lähinnä naureskeli makeasti.

– No, eihän tällaisia puheita kannata ottaa vakavasti. Enhän mie ole Oonalle juuri mutissut. Kerran sanoin yhden persiilleen menneen kisan jälkeen, että heitit päin v***a, mutta edes silloin en huutanut, Räty murahtelee.

Tullissa työuransa tehnyt Räty on työkyvyttömyyseläkkeellä selkämurheiden vuoksi. Hän saa myös urheilijaeläkettä.

Räty myöntää, että selkäkivut vaivaavat yhä, mutta muita terveyshuolia hänellä ei ole. Sormusen puheet hurjastelusta punttisalilla hän kuittaa viileästi.

– Selkääni koskee sen verran rajusti, että ei miulla edes tee mieli leikkiä painoilla maastavedossa. Silloin tällöin maastavetoa, joko pelkästään tangolla tai pikkupainoilla, jotta saan vahvistettua tärkeitä tukilihaksiani. Mutta ei terveydessäni muuten mitään valittamista ole, Räty kertoo.

Seppo Räty on Oona Sormusen pitkäaikainen valmentaja. Kuva vuodelta 2013.

Penkkipunnerusta kuusinkertainen arvokisamitalisti Räty sanoo tekevänsä silloin tällöin. Tuloskunto on yhä vakuuttava.

– Penkissä miulla on oma tekniikka, se ei häiritse selkääni. Lastenpainoihin en viitsi koskea, vaan kyllä penkistä lähtee vielä tässäkin iässä yli 200 kiloa, Räty heittää.

Keihäänheiton MM-kultaa Roomassa 1987 voittanut Räty on valmentanut 27-vuotiasta Sormusta jo pitkään. Sormunen heitti 9. kesäkuuta Lahdessa kotimaisen kärkituloksen 58,95, joka oli samalla hänen uransa neljänneksi paras noteeraus.

– Sekään tulos ei ole vielä sellainen, johon Oona tähtää. Kun heitot alkavat kuutosella, ollaan oikeilla jäljillä. Tiedän, että Oonan fyysiset ominaisuudet riittävät selvästi yli 60 metrin kaariin, mutta nyt heittämisestä puuttuu vielä hieman malttia, Räty sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa hiljattain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?