Yleisurheilu

Avovaimonsa murhannut Oscar Pistorius nauttii etuoikeuksista vankilassa – lomailua, puutarhanhoitoa ja kylpyamme

Julkaistu:

Yleisurheilu
Oscar Pistorius saa kärsiä kuuden vuoden murhatuomion mukavammin kuin moni muu vanki.
Moninkertainen paralympialaisten kultamitalisti, juoksijatähti Oscar Pistorius tuomittiin murhasta kuuden vuoden vankeuteen joulukuussa 2015.


Eteläafrikkalainen Pistorius tuomittiin naisystävänsä, malli Reeva Steenkampin murhasta. Pistorius ampui avovaimoaan suljetun kylpyhuoneen oven läpi neljä kertaa 14. helmikuuta 2013. Pistoriuksen puolustus väitti, että urheilija luuli Steenkampia tunkeilijaksi.

Pistorius tuomittiin alun perin taposta, mutta tuomio koveni korkeimmassa oikeudessa murhaksi.

Video:Oscar Pistorius saapuu oikeuteen heinäkuussa vuonna 2016.

Pistoriuksen on väitetty pahoinpidelleen Steenkampia heidän suhteensa aikana.


Viime elokuussa uutisoitiin urheilijatähden yrittäneen itsemurhaa sellissään. Hänet nähtiin vietävän sairaalaan siteet ranteissaan. Pistorius kielsi edustajansa välityksellä myöhemmin väitteet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pistorius määrättiin alun perin pretorialaiseen Kgosi Mampuru II -vankilaan, mutta asiat muuttuivat pian mukavampaan suuntaan.

Paralympiatähden elämä lukkojen takana ei ole enää niin ikävää kuin voisi kuvitella. Pistorius pyysi siirtoa ja sai sen Atteridgevillen vankilaan, joka on suunniteltu liikuntavammaisille vangeille ja jossa heillä on muun muassa kylpyammeet. Pihalla on suuri puutarha ja paljon puita.

Vankilassa on useita kuntouttamisohjelmia, ja Pistorius pääsee muun muassa istuttamaan kasveja ja kasvattamaan hedelmäpuita. Edellisessä vankilassa oli 8 000 vankia, uudessa vain 1 000.

Pistorius on yksi harvoista vankilan murhasta tuomiotuista vangeista, sillä yksi kriteeri sinne pääsyyn on alle kuuden vuoden vankilatuomio. Pistoriuksen pääsyn perusteena oli muun muassa se, että hän sai ”matalan riskin” luokituksen eli käyttäytyy todennäköisesti moitteettomasti.

Joidenkin tietojen mukaan Pistoriuksesta olisi edellisessä vankilassa luvattu vankien keskuudessa tapporaha. Urheilijatähti kieltäytyi syömästä protestina vankilan oloille.


Viime lokakuussa Pistorius jopa päästettiin vankilasta hetkeksi vapaalle jalalle. Hänelle annettiin niin kutsuttu ”myötätuntovapaa”, jotta hän pääsisi isoäitinsä Gerti Pistoriuksen muistotilaisuuteen. Hän sai olla vapaudessa yhteensä neljä tuntia.

Sekä myötätuntovapaa että siirto mukavampiin oloihin on herättänyt kritiikkiä rotukiistojen sävyttämässä maassa. Monet uskovat, että Pistorius on saanut etuoikeuksia valkoisen ihonvärinsä ja urheilijastatuksensa vuoksi.

Pistorius on myös alkanut varautua elämään vankeustuomion jälkeen. Reilu kuukausi sitten hän rekisteröi nimensä tuotemerkiksi. Hän haki tuotemerkkiä kahdeksaan eri tuoteryhmään, muun muassa urheiluvaatteisiin, mielenterveyspalveluihin ja proteeseihin.

Daily Mailin haastatteleman perhetutun mukaan Pistorius uskoo, ettei vankeustuomio pilaa hänen nimensä arvoa.

– Hän voi tehdä paljon asioita vapauduttuaan. Hänellä oli suuria suunnitelmia ennen Reevan tapausta, ja monet meistä uskovat, ettei hänen brändinsä ole kuollut.

Normaali murhatuomion pituus on Etelä-Afrikassa vähintään 15 vuotta, mutta Pistoriuksen kuutta vuotta perusteltiin muun muassa sillä, että hän on osoittanut katumusta teostaan.

Pistoriuksen elämästä on tekeillä elokuva, johon etsitään tällä hetkellä näyttelijöitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt