Nähdäänkö Kuortaneella kaikkien aikojen kotimainen keihäskisa? ”Uskon, että voittotulos menee yli 90 metrin” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Nähdäänkö Kuortaneella kaikkien aikojen kotimainen keihäskisa? ”Uskon, että voittotulos menee yli 90 metrin”

Kuortaneella on lupa odottaa hurjatasoista keihäskisaa. IS seuraa kello 18.50 alkavaa kilpailua hetki hetkeltä.

Tero Pitkämäki Paavo Nurmen kisoissa Turussa kesäkuun 13. päivä.

17.6.2017 14:43

Nähdäänkö Kuortaneella kaikkien aikojen kotimainen keihäskisa?

Kysymys on yhdistetty Kuortaneen Eliittikisojen ennakkospekulaatioihin jo niin monta kertaa, että hekumoinnilta uhkaa lähteä pohja.

Mutta kerta kiellon päälle; lauantaina Kuortaneen urheilukentällä kokoontuu sen verran vakuuttava nippu kovakuntoisia keihäsmiehiä, että edellytykset ainakin lähivuosien kovimpaan kisaan ovat taas olemassa.

Hurjassa iskussa olevat saksalaistähdet Thomas Röhler, Johannes Vetter ja Andreas Hofmann, Lontoon olympialaisten kultamitalisti ja Rion kisojen pronssimies Keshorn Walcott, Tshekin huippunimi Vítězslav Veselý, suomalaisyleisön taakseen saava Tero Pitkämäki... osallistujalista lupaa kovatasoista ja mielenkiintoista keihäsmittelöä.

Keihästähdet pääsevät haastamaan toisiaan kaiken lisäksi huippuoloissa. Lauantaille luvataan hyvää heittosäätä: lämmintä keliä ja myötätuulta.

– Uskon, että voittotulos menee yli 90 metrin. Thomas (Röhler) vähän säästeli Turun Paavo Nurmen kisoissa, sillä hänellä oli alla niin kova kisaputki. Nyt hän on saanut pari päivää levätä ja rentoutua, eli voi taas ladata urku auki menemään, keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen ennakoi.

Keihäskauden ehdoton ykkösnimi Röhler on Kuortaneella suurin ennakkosuosikki.

– Röhler haluaa varmasti ysikymppisen myös Kuortaneen kentän kirjoihin. Mutta täytyy kyllä sanoa, että Johannes Vetterkin on aika vakuuttavassa kunnossa. Kumpi sen taiston sitten vie, Thomas vai Johannes? Ja tietysti Walcott pystyy myös haastamaan.

Johannes Vetter

Tero Pitkämäki on alkukaudella valitellut pieniä teknisiä ongelmia. Ne kuntoon, ja Suomen keihästoivokin pystyisi Kuortaneella ainakin kauden parhaaseensa, Piironen uskoo.

– Jos Tero pystyy viilaamaan pikkaisen niitä teknisiä virheitä, niin en yhtään ihmettele, jos hän heittäisi tällä kertaa johonkin 86 ja 87 metrin kieppeille. Hänen terveystilanteensa ja fysiikkansa ovat kuitenkin hyvällä mallilla.

Kuortaneella on vuosien varrella nähty yhteensä kahdeksan yli 90 metrin kisaheittoa. Viimeisimmästä haamurajan ylityksestä vastasi juuri Pitkämäki vuonna 2006. Kentän keihästaika perustuu Piirosen mukaan kahteen asiaan.

– Olosuhteet pyritään optimoimaan heittäjille mahdollisimman hyviksi. Kuortaneella pystytään esimerkiksi päättämään, kummasta päästä kenttää heitetään.

– Ja tietysti kaikki se tunnelma tuo heittäjille ekstralatausta. Yleisö on heittäjiä lähellä. Se osaa arvostaa ja kannustaa urheilijoita.

Onko Kuortaneella maailman parhaat olosuhteet keihäänheittoon?

– Siihen en voi ottaa kantaa, kun en ole joka paikassa käynyt, mutta hyvät ne ovat! Pitkät heitot eivät jää ainakaan olosuhteista kiinni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?