Paljastus Lasse Viréniltä – oli lähellä myydä olympiakultamitalin, hinta todella kova - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Paljastus Lasse Viréniltä – oli lähellä myydä olympiakultamitalin, hinta todella kova

Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén oli lähellä myydä yhden mitaleistaan.

Lasse Virén voitti sekä 5 000 että 10 000 metrin juoksun olympiakultaa Montrealissa 1978.­

15.6.2017 5:58

Matti Nykänen, Kaarlo Kangasniemi, Toni Nieminen – näitähän riittää, olympiamitaliensa kauppaajia.

Arvometalliensa myyntiä on väläytellyt myös nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén, yhtenä ensimmäisistä, kauan ennen euron tuloa.

– Yhden mitalin hinnaksi ilmoitin miljoona markkaa, Virén muisteli tiistaina Helsingin olympiastadionilla, jossa hänellä oli kunniatehtävä tuoda paikalle peruskiveen muurattava lieriö.

– Jos sanon ihan rehellisesti, niin yhden kiinnostuneen ostajan kanssa oltiin neuvotteluissa jo pitkällä. Meille tuli kuitenkin erimielisyys siitä, minkä mitalin myisin. Hän halusi ensimmäisen saamani mitalin, minä en taas halunnut myydä sitä.

Virénin mitalit eivät ole missään näytillä, vaan hänen itsensä hallussa.

– Miljoona markkaa oli hinta silloin, mutta nythän tilanne on toinen, hän naurahtaa määrittelemättä euroajan hintaa.

Juoksu-ura oli vain yksi osa Virénin elämää, eikä hän ole koskaan ollut erityisen innokas kertailemaan suuria voittojaan.

– Silloin ne tulevat mieleen, kun niistä pitää puhua. Urheilusta kiinnostuneet kyllä tunnistavat minut, parhaiten tietenkin sen ajan eläneet, 1970-luvun juoksijasankari sanoo.

Hän oli kunniavieraana tiistaina, kun Helsingin olympiastadionilla muurattiin jättimäisen remontin peruskiveä.

Olympiavoittaja Lasse Viren (vas.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (oik.) asettivat peruskirjan lieriöön uudistuvan Olympiastadionin peruskiven muuraustilaisuudessa.­

Täpötäysi stadion seurasi syyskuussa 1972, kun Virén juoksi Münchenin olympiakisojen jälkilöylyissä 5 000 metrin uuden ME:n 13.16,3.

– Tunnelma oli katossa ja halusin tietysti näyttää vauhtini. Nippa nappa tuli ennätys, pari kymmenystä taisi lähteä Ron Clarken ennätyksestä, hän vähättelee.

Tuosta illasta on pian 45 vuotta, mutta aika on yhä matkan Suomen ennätys.

– Ennätykset on tehty rikottaviksi. Kyllä sitä jo pitäisi kohentaa, muuten menee mielenkiinto.

Virén muistaa juosseensa Olympiastadionilla ensimmäisen kerran vuonna 1969 Iso-Britannia-maaottelussa. Vuonna 1970 hänelle jäi mieleen voitto Ruotsi-maaottelussa.

– Voitin vitosen tai kympin, en muista tarkemmin. Tuomisen Sepon kanssa juostiin. Seppoa saan kiittää monista hyvistä tuloksista, Virén kiittelee vanhaa kisakaveriaan.

Se oli 5 000 metriä. Vuonna 1971 Virén valittiin Helsingin EM-joukkueeseen.

– Suomessa oli kova kisa jo siitä, kuka pääsee joukkueeseen, Juha Väätäisen voittaessa seitsemänneksi vitosella ja 17:nneksi kympillä juossut Virén sanoo.

Kova tyhjennysharjoittelu oli tullut juuri muotiin, ja Virén suoritti sen Tuomisen kanssa vähän liiankin perusteellisesti.

Virén ei ole mitaliensa tai muidenkaan maallisten muistojen perään.

Olympiastadionin remontin hän hyväksyy, vaikka ymmärtää niitäkin, jotka ehdottivat kokonaan uuden rakentamista.

– Se olisi ollut toinen vaihtoehto. Tärkeintä on, että puitteet päivitetään nykyaikaan, sillä ihmiset haluavat toisenlaisia oloja kuin vielä 1930-luvulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?