Paavo Nurmen ja Lasse Virénin ainoa tapaaminen peruuntui dramaattisesti: ”Aamulla tuli soitto, että ei tarvitse tulla” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Paavo Nurmen ja Lasse Virénin ainoa tapaaminen peruuntui dramaattisesti: ”Aamulla tuli soitto, että ei tarvitse tulla”

Juoksijalegendat Paavo Nurmi ja Lasse Virén eivät ehtineet koskaan tavata toisiaan.

14.6.2017 5:59

Paavo Nurmi juoksi yhdeksän olympiakultaa 1920-luvulla, Lasse Virén neljä kultaa 1970-luvulla. Paavo Nurmen syntymästä tuli tiistaina kuluneeksi 120 vuotta.

Juoksijalegendojen pitkään puuhattu tapaaminen oli toteutumassa 2. lokakuuta vuonna 1973. Nurmen amerikansuomalainen ystävä Leo Sjogren oli tullut maahan, ja Virénin oli määrä mennä tapaamaan juoksijamestaria yhdessä tämän kanssa.

– Aamulla tuli soitto, että ei tarvitse tulla, Virén kertoo. Nurmi oli kuollut aamuyöllä sairaalassa.

– Lähdimme kuitenkin liikkeelle. Menimme laskemaan seppeleen hänen patsaalleen.

Paavo Nurmi kuoli 76-vuotiaana lokakuussa 1973.­

Vähän myöhemmin Virén oli yhdessä Ville Ritolan, Ilmari Salmisen, Tapio Rautavaaran ja Väinö Sipilän kanssa viemässä olympiavoittajien viimeistä tervehdystä Nurmen arkulle tämän valtiollisissa hautajaisissa.

– Näin lähelle se meni, mutta en puhunut hänen kanssaan koskaan puhelimessakaan, Virén sanoo.

Nurmi jäi tapaamatta myös Virénin valmentajalta Rolf Haikkolalta. Hän puhui Nurmen kanssa kuitenkin puhelimessa ja oli sopinut, että hän tulisi puhumaan ”Raaka-Rollen koplan” juoksijoille. Nurmi kuitenkin peruutti tulonsa.

Nurmi ja Virén olisivat saattaneet tavata 1972 Münchenin olympiakisoissa, jonne Nurmi oli saanut kutsun kunniavieraaksi. Hän ei kuitenkaan halunnut lähteä paikan päälle, vaan seurasi kisat kotonaan televisiosta.

Peruskiveen muurattuun lieriöön laitettiin muun muassa remontin hankesuunnitelma ja päivän sanomalehti.­

Lasse Virén oli tiistaina tuomassa Helsingin olympiastadionille lieriötä, joka muurattiin perusteellisesti remontoitavan stadionin peruskiveen. Lieriöön pistettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden raha, peruskirja, ote hankesuunnitelmasta, tilaisuuden kutsuvierasluettelo, päivän sanomalehti ja käytössä olevat kolikkorahat.

Alkuperäisen stadionin peruskivi oli muurattu lähes päivälleen 81 vuotta aiemmin kesäkuussa 1936.

Lasse Virénin kenties suurin uroteko stadionilla oli 5000 metrin maailmanennätys, jonka hän juoksi 14. syyskuuta 1972 vähän Münchenin olympiakisojen jälkeen. Aika 13.16,3 on edelleen Suomen ennätys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?