Mitä tekee dopingista kärähtänyt keihästähti Ihab Abdelrahman? ”Osan asioista tiedän luottamuksella” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Mitä tekee dopingista kärähtänyt keihästähti Ihab Abdelrahman? ”Osan asioista tiedän luottamuksella”

Kilpailukiellossa oleva Egyptin keihästähti Ihab Abdelrahman ei aio lopettaa uraansa.

Ihab Abdelrahman kärsii kahden vuoden dopingtuomiota.­

10.6.2017 6:21

Maailman parhaat keihäänheittäjät kokoontuivat torstai-iltana Rooman olympiastadionille Timanttiliigan osakilpailuun Thomas Röhlerin, Tero Pitkämäen ja Julius Yegon johdolla.

Välimeren toisella puolella kilpailua seurasi tähtiheittäjä, joka ilmeisimmin pääsee kilpailemaan vasta keväällä 2018: hän on Egyptin Ihab Abdelrahman, joka on dopingin takia kahden vuoden kilpailukiellossa.

Hän jäi kiinni synteettisen testosteronin käytöstä muutama kuukausi ennen Rio de Janeiron olympiakisoja.

 On hyvä kysymys, olisiko Ihab jossain niin sanotusti järjestäytyneemmässä paikassa vapaa mies.

IS tavoitti urheilijan entisen managerin Jukka Härkösen kommentoimaan viime MM-kisojen hopeamitalistin tilannetta.

– Ihab asuu omillaan Kairossa, harjoittelee täysillä ja käy myös heittämässä. Hän on itse oma valmentajansa tällä hetkellä, Härkönen kertoi.

”Osan asioista tiedän luottamuksella”

Kymmenien yleisurheilutähtien kanssa yhteistyötä tehnyt lahtelainen sanoi, ettei voi kertoa Ihabin tapauksesta kaikkea tietämäänsä.

– Osan asioista tiedän luottamuksella. Hänhän on juridisesti riitauttanut dopingtapauksensa, ja siihen liittyykin kiistatta epäselviä piirteitä lähtien esimerkiksi Egyptin omasta antidopingtoimistosta ja sen ammattitaidosta. On hyvä kysymys, olisiko Ihab jossain niin sanotusti järjestäytyneemmässä paikassa vapaa mies, Härkönen arvioi.

Abdelrahman on palkannut avukseen juristin. Härkösen kanssa yhteistyö on toistaiseksi katkennut, samoin urheilijaa valmentaneen Petteri Piirosen kanssa.

Manageri Jukka Härkönen on pitänyt edelleen yhteyttä Ihab Abdelrahmaniin – tosin vain ystävänä.­

– En tietenkään voi manageroida Kansainvälisen yleisurheiluliiton dopingsanktioimaa urheilijaa, mutta managerisuhde on eri asia kuin ystävyyssuhde. Kun Ihabin tapaus aikanaan saa lopullisen lisävalonsa, puhumme yhteistyön mahdollisesta jatkosta sitten.

Vaikka takavuosina Kuortaneen urheiluopistolla paljon harjoitellut heittäjä joutuisi kärsimään kilpailukieltonsa loppuun asti, se ei tarkoita päätöstä 28-vuotiaan uralle.

– On aivan selvää, että Ihab palaa kisoihin kaikissa tilanteissa. Olemme pitäneet satunnaisesti yhteyttä kuluneen vuodenkin aikana, ja tämä asia on käynyt täydellisen selväksi, Härkönen naulaa.

Abdelrahmanin ennätys on 89,21 vuodelta 2014. Se riittäisi tämän kauden maailmantilastossa kolmossijaan. Kaikkien aikojen tilastossa egyptiläinen majailee 17:ntenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?