Sambian kohusprintteri Sydney Siame juoksee nyt Lahdessa ja Turussa – treenasi ensin äidiltä salaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Sambian kohusprintteri Sydney Siame juoksee nyt Lahdessa ja Turussa – treenasi ensin äidiltä salaa

Sydney Siamesta tuli juoksija vanhempien vastustuksesta huolimatta.

Sydney Siame treenasi lähtöjä Pajulahdessa torstaina.­

9.6.2017 17:01

Pajulahden urheiluopiston kahvilassa istuu ujonoloinen nuori mies. 19-vuotias sprintteri Sydney Siame on edellisenä päivänä matkustanut ensimmäistä kertaa elämässään Suomeen. Takana on kisapyrähdys Prahassa, josta hän saapui valmentajansa Douglas Kalembon kanssa Pajulahteen. Suomessa ohjelmassa on kaksi kisaa: tänään Siame on starttiviivalla Lahden Eliittikisoissa ja ensi tiistaina vuorossa on Turun Paavo Nurmi Games.

Sambiasta kotoisin oleva Siame nousi yleisurheilumaailman parrasvaloihin huhtikuussa, kun hän kellotti 100 metrin silloisen kauden kärkiajan 9,88. Kotimaisemissa Lusakassa juostu huippuaika varmisti Siamelle paikan Lontoon MM-kisoihin – ja teki hänestä tähden Sambiassa. Nyt tavoitteena on saada kisakokemusta eurooppalaisista olosuhteista, jotta hän voi saavuttaa tavoitteensa: finaalipaikan MM-kisojen sataselta.

– Tiedän, että pystyn parantamaan ennätystäni vielä tämän kauden aikana. Minun täytyy vain saada kisoja alle täällä Euroopassa. Nyt tehtävänäni on pysyä keskittyneenä ja seurata valmentajani ohjeita, Siame pohtii.

Sydney Siame viihtyy Pajulahden maisemissa.­

Valmentaja Kalembo, olympialaisissakin kilpaillut ex-juoksija ja vuodesta 2013 lähtien Sambian maajoukkuetta luotsannut juoksuvalmentaja, on iso syy siihen, miksi Siame on nyt valmistautumassa esimerkiksi uransa ensimmäiseen Timanttiliigan kilpailuun ja hakemassa menestystä arvokisoista.

Pitkään Yhdysvalloissa asunut ja valmentanut Kalembo näki kotimaahansa palattuaan tuolloin 14-vuotiaan Siamen lahjakkuuden.

– Sydney on syntynyt juoksemaan. Hänen täytyi vain päästä oikeanlaiseen ympäristöön, Kalembo uskoo.

Sinne oikeanlaiseen ympäristöön pääsemisessä oli Siamen kohdalla kuitenkin vähän ongelmia. Hänen vanhempansa halusivat poikansa keskittyvän koulunkäyntiin ja suhtautuivat urheiluharrastuksiin kielteisesti. Siamen kolme vanhempaa sisarta tekevät kaikki töitä sairaanhoitajana ja samankaltaista perinteistä ammatinvalintaa odotettiin myös perheen ainoalta pojalta.

– Moni urheilija unohtaa koulun, eikä äitini halunnut, että minulle käy niin. Hän halusi minun opiskelevan.

Siame menestyikin lukio-opinnoissaan mainiosti ja ehti haaveilla lääkärin ammatista. Juoksu veti nuorukaista kuitenkin puoleensa; hän harjoitteli ensin koulussa salaa vanhemmiltaan ennen kuin Kalembo sai heidät viimein ylipuhuttua antamaan hyväksyntänsä juoksu-uralle.

Sydney Siame juhli Nuorten olympialaisten kultaa Kiinassa 2014.­

Nykyään Siame asuu ja harjoittelee Lusakassa sijaitsevassa harjoituskeskuksessa. Toukokuussa solmittu sponsorisopimus Niken kanssa sai vanhemmat viimeistään ymmärtämään, että urheilustakin voi saada uran.

– Sydneystä on tullut roolimalli muille sambialaisille. Ennen ajateltiin, että urheilussa voi menestyä taloudellisesti vain jalkapalloa pelaamalla, Kalembo sanoo.

– Nyt vanhemmat pyytävät minua treenaamaan lapsiaan, jotta heistä voisi tulla samanlaisia kuin Sydneystä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?