Käykö näin neljännen kerran – synkän skenaarion välttäminen ei edes suomalaisten yleisurheilijoiden omissa käsissä - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Käykö näin neljännen kerran – synkän skenaarion välttäminen ei edes suomalaisten yleisurheilijoiden omissa käsissä

Suomea uhkaa mahalasku yleisurheilun MM-kisoissa, kirjoittaa Pekka Holopainen.

9.6.2017 16:19

Yleisurheilun MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1983 saakka, ja Suomi on jäänyt ilman mitalia kolme kertaa: 2003, 2009 ja 2011.

Ensimmäisellä kerralla Tero Pitkämäki jäi vielä melko niukasti joukkueen ulkopuolelle. Vuonna 2009 hän tuli kisoissa kipeäksi ja joutui heittämään finaalin kuumeessa, kaksi vuotta sen jälkeen harjoittelun ylikuormittama ja alavireinen Pitkämäki jouduttiin suorastaan ylipuhumaan mukaan MM-joukkueeseen.

Jutun pääkuvana olevalla videolla Ilta-Sanomien uusi yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo ja toimittaja Pekka Holopainen keskustelevat keihäskesän näkymistä.

Kolme kertaa eli 2007, 2013 ja 2015 Pitkämäki on MM-kisoissa onnistunut mitalin arvoisesti. Mutta maa, joka rakentaa MM-mitalitavoitteensa loppuvuodesta 35 vuotta täyttävän keihäänheittäjän varaan, ei ole saanut tonttiaan aivan peruskallion päältä.

Vajaa kaksi kuukautta ennen Lontoon MM-kisojen alkua näyttää kuitenkin taas kerran siltä, että Pitkämäki ja erittäin suurin, suorastaan jättimäisin kysymysmerkein Antti Ruuskanen ovat ainoat suomalaiset urheilijat, joille mitali vuoden 2012 olympiastadionilta voi olla edes ohutta realismia.

Harjoituskautensa hyvin läpi vienyt Pitkämäki on raapinut toistaiseksi kasaan 83–84 metrin kunnon, jolla vielä 2014 irtosi jopa EM-pronssi, mutta joka ei nykyään riitä mihinkään.

Veteraani pystyy loistavana kilpailijana pompauttamaan esiin vieteriukon, joka voi tuoda perustasoon kovassa paikassa 2–3 lisämetriä. Noin 86–87 metrin tasolla kilpaillaan Lontoossa jo vakavasti mitalista, mutta ei enää vuoden 2017 keihästodellisuudessa niin, että asia olisi omissa käsissä.

Pitkämäki on kauden maailmantilastossa 14. sijalla edellään kahdeksan eri maan heittäjiä. Siinä missä hänen kova perustasonsa 2007, 2013 ja 2015 riitti komeasti MM-mitaliin, tänä vuonna se vaatii lievää tai isoa epäonnistumista melkoiselta heittäjäjoukolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?