ISTV:n yleisurheiluasiantuntija muistelee takavuosien episodia – ”Ylen Kari Mänty tuli niin sanotusti lankoja pitkin” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

ISTV:n yleisurheiluasiantuntija muistelee takavuosien episodia – ”Ylen Kari Mänty tuli niin sanotusti lankoja pitkin”

ISTV:n uusi asiantuntija Lauri Hollo lupaa viedä katsojat syvälle ytimeen.

Kari Mänty (vas.) ja Lauri Hollo.

9.6.2017 7:25

Ruotsalaisen korkeushyppylegendan Patrik Sjöbergin elämäkertakirjan nimi on suomennettuna Se mitä ette nähneet.

Kun Sjöberg hyppäsi maailman huipulla 1980-luvulla, siihen suuntaan pyrki yleisurheilukentillä myös nuori, nyt 47-vuotiaaksi varttunut tamperelainen maileri Lauri Hollo.

Hän on ISTV:n uusi yleisurheiluasiantuntija. Hollon arvostettuja ja kiisteltyjäkin näkemyksiä lempilajistaan on jatkossa tarjolla kaikissa Ilta-Sanomien jakelukanavissa. Tuoreimman jakson näet jutun lopusta.

Media-alan yrittäjänä leipätöikseen toimiva, Kangasalla perheineen asuva Hollo saapuu ISTV:n studioon aina kädet savessa suoraan haalarihommista.

– Olen valmentanut Tampereen Pyrinnön juoksijoita noin 15 vuotta. Porukkaa on ollut koko repertuaarista eli sprinttereistä kestävyysjuoksijoihin. Nykyään toimin Tampereen yleisurheiluvalmennuskeskuksen kestävyysjuoksuvalmentajana. Kuulun siis siihen pieneen suomalaisten yleisurheiluvalmentajien ryhmään, jolle korvataan tästä työstä jotakin.

Hollo on kymmenkunnan urheilijan henkilökohtainen valmentaja; tunnetuin hänen juoksijoistaan on maan parhaisiin puolimailereihin kuuluva Jaakko Laakso.

Jaakko Laakso

– Yritän viedä katsojat ja lukijat mahdollisimman syvälle lajin ytimeen. Omaa näkemystä on jo pitkällä valmennusuralla kertynyt, ja pidän tiiviisti yhteyttä maan eturivin tekijöihin. Kentillä kuulee kaikenlaista.

Hollo oli 14–18-vuotiaana Suomen paras juniorijuoksija keskimatkoilla. 800 metrin ennätykseksi syntyi 1.50,95, ja 3000 metriäkin kulki 8.22,1.

– 15-vuotiaana juoksin kasin 1.57,6. Se oli ikäluokka-SE noin neljännesvuosisadan. Armeijaiässä kovin into alkoi hiipua, ja ura päättyikin vähän yli kaksikymppisenä. Sitten seurasi sellainen vaihe, että otin noin vuosikymmenen ajan täyden etäisyyden yleisurheiluun.

Hollo tiedetään värikkääksi ja sanavalmiiksi mediapersoonaksi, eikä hän urheilijanakaan kietaissut ylleen seinäruusun kaapua.

– Juha Väätäinen oli aktiiviaikanani kestävyysjuoksun päävalmentaja. Meillä on erikoissopimus, että minä saan kutsua häntä hulluksi ja hän minua läskiksi.

Yksi Hollon media-alan työnantaja oli takavuosina Yle, jossa nuoren miehen omapäinen tyyli ei ainoastaan ihastuttanut.

– Tein tv-jutun jostain Olympiakomitean kisavalintatilaisuudesta. Joku urheilija oli kiistanalaisesti jäänyt ulos joukkueesta, ja valitsin taustamusiikiksi Neuvostoliiton kansallislaulun. Heti lähetyksen jälkeen Ylen silloinen urheilupomo Kari Mänty tuli niin sanotusti lankoja pitkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?