Turku rikkomassa taas yleisöennätyksensä – mutta yksi luku kiinnostaa järjestäjiä vielä enemmän - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Turku rikkomassa taas yleisöennätyksensä – mutta yksi luku kiinnostaa järjestäjiä vielä enemmän

Paavo Nurmi Games saavuttaa pian Turun Urheilupuiston rajat.

Yleisurheilu kiinnostaa Turussa. Kuvassa Tero Pitkämäki vuoden 2015 Paavo Nurmi Gamesissa.­

8.6.2017 21:01

Turun Paavo Nurmi Games eli PNG on jo vuosia ollut Suomen ylivoimaisesti vetovoimaisin yleisurheilutapahtuma. Kilpailut järjestävän PN Turku Oy:n toimitusjohtajan Jari Salosen äänestä ei välittynyt tiistaina pessimismiä, kun mies arvioi 13. kesäkuuta järjestettävien kisojen menestysmahdollisuuksia.

– Oikeastaan ensimmäinen nykyformaattinen PNG pidettiin 2014, se veti 10 850 katsojaa. Toissa vuonna katsojia oli vähän yli 12 000 ja viime kesänä jo vähän yli 13 000. Nyt moni indikaattori viittaa siihen, että saatamme pienellä säätuurilla rikkoa jopa 14 000:n rajan. Sitten alkavatkin Urheilupuiston rajat tulla vastaan.

Stadionin takasuoran ja takakaarteen liepeille on tehty jonkin verran luonnonkatsomoa, ja katsojakokemusta kohennetaan myös puolellakymmenellä screenillä.

– Katsojien sisäänottoa ei meillä rajoita viranomaismääräys, mutta meidän täytyy ottaa huomioon se, että asiakkaamme näkevät kilpailutapahtumat esteettömästi, Salonen kertoo.

Kun PNG:n uutta formaattia alettiin 2012 laittaa kasaan, järjestäjät puhuivat rohkeasti tavoitteesta päästä mukaan Timanttiliigaan eli ylimpään kilpailukategoriaan sekä saada noin 300 000 euron starttirahalla liikahtava Usain Bolt juoksemaan Turkuun.

Bolt-haave ei toteutunut, sillä jamaikalainen lopettaa uransa tämän kauden jälkeen. Euroopan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Svein Arne Hansen arveli vuosi sitten Ilta-Sanomille, että Turku saattaisi päästä Timanttiliigan jäseneksi 2019–20.

Arvio imartelee Salosta, mutta Timanttiliiga ei ole enää turkulaisille itseisarvo. Kansainvälisen yleisurheiluliiton ylin kilpailukategoria ei voi hyvin sen paremmin urheilullisesti kuin taloudellisesti, ja varsinkin kenttälajit ovat jääneet pahasti paitsioon. Moni uskookin, että IAAF joutuu lähivuosina myllertämään kilpailujärjestelmänsä täydellisesti.

– Olimme viime kesän jälkeen parhaiden järjestettyjen lajitapahtumien rankingissa 28. sijalla. Nyt tavoite on nousta 20:n joukkoon. Se on meille jopa kaikkein olennaisin numero. Hansen tulee itsekin Turkuun toteamaan, miten onnistumme.

Turku on perinteisesti panostanut huomattavan paljon siihen, että kenttälajien taso on korkea. Maailmantähdistä paikalla ovat esimerkiksi keihäänheittäjä Thomas Röhler, seiväshyppääjä Renaud Lavillenie, moukarinheittäjä Pawel Fajdek ja kolmiloikkaaja Catarina Ibargüen.

Taktiikka on ollut toinen kuin esimerkiksi pahasti yleisösuosiotaan menettäneessä Oslon Timanttiliigassa, joka järjestetään kaksi päivää PNG:n jälkeen. Oslossa käytettiin pahimmillaan urheilijabudjetista yli kolmannes Boltiin, joka koleassa säässä juoksi häneksi keskinkertaisia aikoja ja kenttälajit vilisivät B-luokan kykyjä.

– Suomalaisten yleisurheilusivistys on yhä erittäin korkea, ja kenttälajeja arvostetaan suuresti. Se on meille sikälikin hyvä, että 500 000–600 000 euron urheilijabudjetillamme emme pystyisi hankkimaan esimerkiksi pikajuoksun A1-luokan supertähtiä. Kaikkia paukkuja ei tietenkään voida käyttää pariin ratalajiin.

Salonen muistuttaa myös, että Turku sijaitsee Saaristomeren, ei Välimeren rannalla. Pikajuoksuhuiput eivät yleensä tunne jättimäistä vetoa kilpailla alkukaudesta Pohjois-Euroopan kylmissä oloissa. Poikkeus on sambialainen Sydney Siame, joka johtaa 100 metrin kausitilastoa (9,88) ja juoksee Turussa.

– Yleisesti ottaen olemme viime vuosina oppineet, että Paavo Nurmen nimi merkitsee edelleen paljon niin Suomessa kuin ulkomailla. Lisäksi suomalaiset hallitsevat yhä yleisurheilun ja osaavat arvostaa hyvin järjestettyä tapahtumaa, mutta hetkenkään ylimielisyyteen tai yhteenkään välivuoteen meillä ei ole varaa, Salonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?