Ringa Ropo tyrmää yleisurheilun ennätysremontin – ”Tässä raiskataan asia, joka ei kuulu ongelmavyyhtiin” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ringa Ropo tyrmää yleisurheilun ennätysremontin – ”Tässä raiskataan asia, joka ei kuulu ongelmavyyhtiin”

Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n päätös laittaa ennätyskirjat uusiksi suututtaa Suomessa.

Ringa Ropo pitää yhä hallussaan pitusshypyn Suomen ennätystä.­

5.6.2017 13:28

Euroopan yleisurheiluliitto ilmoitti keväällä aloittavansa uuden aikakauden Euroopan ennätysten tilastoinnissa. EAA:n työryhmä kirjasi, että ennätyksen jälkeen annettavan dopingnäytteen on oltava analysoitavissa uudestaan seuraavat kymmenen vuotta.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ennen vuotta 2005 tehdyt ennätykset siirtyvät historiaan. Näin päästäisiin eroon ennätystuloksista aikakaudelta, jolloin dopingkontrolli oli nykyistä löyhempää. EAA haluaa löytää keinon aloittaa ennätystilastoinnin puhtaalta pöydältä.

Naisten 400 metrin aitojen SE-juoksija Tuija Helander kyseenalaistaa ratkaisun voimakkaasti Satakunnan Kansaan kirjoittamassaan kolumnissa.

Helander uskoo, että ennen pitkää myös kansalliset liitot seuraavat EAA:n esimerkkiä, jolloin esimerkiksi hän ja pituushyppääjä Ringa Ropo ”menettävät” ennätyksensä.

Ropo kertoo Ilta-Sanomille, että hän on turhautunut tilanteeseen.

– Tunteeni ovat kaksijakoiset. Toisaalta ymmärrän tavallaan sen mahdottomuuden, joka tähän liittyy, mutta samalla tässä raiskataan asia, joka ei kuulu tähän ongelmavyyhtiin, Ropo sanoi.

Myös kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF saattaa lähteä uudistukseen mukaan.

– Kyllä tässä uudistuksessa on olemassa se (doping-)leima, enkä halua sitä. Elin jo sen ajan, jolloin tiesin, etteivät kaikki ole kanssani samalla viivalla.

SE:n 685 vuonna 1990 hypännyt Ropo painottaa useaan kertaan, että hyppäsi ennätyksensä puhtaana. Erityisen kivuliaaksi tilanteen tekee se, että Ropo taistelee dopinghaamuja vastaan nyt tilastoissakin.

– Ensin niitä vastaan joutui kilpailemaan, nyt menettäisimme heidän vuokseen ennätyksemmekin, Ropo harmittelee.

– Me tiedämme Tuijan kanssa mitä olemme pystyneet saavuttamaan – puhtaina.

Uuden sukupolven asennemuutos

51-vuotiaan Ropon tytär Ella urheilee ja kisaa kovin tavoittein. Siitepölyallergiasta kärsivä tytär sai äidiltään tiukat ohjeet kysyttyään, voiko jotain tiettyä lääkettä käyttää huoletta.

– Sanoin, että yksikään lääkäri – varsinkaan norjalainen – ei ole vastuussa siitä, mitä elimistöösi laitat. Se on aina urheilijan vastuulla. Patistin häntä menemään Wadan sivuille. Sieltä tarkistettiin kaikki.

Ropo kehuu, että suomalaisen urheilun uusi sukupolvi osaa suhtautua oikein dopingin vastaiseen työhön. Hän kuitenkin pelkää, ettei sama asenne ole voimissaan ihan kaikkialla muualla.

– Olen aina sanonut, ettei pidä miettiä, mitä muut tekevät, vaan pitää keskittyä omaan tekemiseen.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?