”Coloradon susi” Risto Ulmala ihmeissään Alisa Vainion mysteeristä – ”Se herättää erilaisia spekulaatioita” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

”Coloradon susi” Risto Ulmala ihmeissään Alisa Vainion mysteeristä – ”Se herättää erilaisia spekulaatioita”

Alisa Vainio kuvattuna huhtikuun 2016 lopussa.

Julkaistu: 1.6.2017 6:25

Risto Ulmala hämmästelee Alisa Vainion tilannetta.

Juoksijalupaus Alisa Vainion tilanne puhuttaa urheilupiireissä. Yksi hänen tilannettaan pohtiva asiantuntija on Risto Ulmala, 1990-luvun menestysjuoksija ja taitava valmentaja.

– Vainio on ollut jo sen verran pitkään kilpailematta, että toki se herättää erilaisia spekulaatioita, Ulmala, 54, kommentoi Ilta-Sanomille.

Huippulahjakas Vainio, 19, jätti koko viime kauden väliin loukkaantumisten vuoksi. Hänen oli määrä avata tämä kilpailukausi SM-maantiejuoksussa kuukausi sitten, mutta Vainiota ei nähty kisoissa.

Vainio on viime kuukaudet pysytellyt poissa julkisuudesta, ja keskiviikkona arvoitus vain syveni, kun hänen valmentajansa Jarmo Viskari oli haluton puhumaan suojattinsa nykytilanteesta.

– Olemme Alisan kanssa sopineet – niin kuin kaikki ovat varmaan huomanneet – että emme kommentoi mitään tässä kohtaa. Alkuperäinen suunnitelma oli avata kausi SM-maantiejuoksussa, mutta näin ei tapahtunut, Viskari sanoi IS:n haastattelussa.

 Vainio nousi suomalaisen urheiluväen suureksi puheenaiheeksi syyskuussa 2015, kun hän juoksi 17-vuotiaana elämänsä ensimmäisen maratonin aikaan 2.33.24. Tulos on alle 20-vuotiaiden epävirallinen Euroopan ennätys.

Joulukuussa 2015 Vainion jalkaan iski tulehdus, jota seurasivat huhtikuussa 2016 löydetyt kaksi rasitusmurtumaa. Edellisen kerran Lappeenrannan Urheilu-Miesten tulevaisuuden toivo on nähty juoksukilpailuissa marraskuussa 2015.

Jos myös Vainion tämä kausi jää repaleiseksi, mitä se tarkoittaa hänen kehitykselleen? Onko jopa koko ura vaarassa?

Lempinimellä Coloradon Susi tunnettu Ulmala analysoi tätä skenaariota näin:

– Kaksi vuotta olisi pitkä aika, mutta kun puhutaan noin nuoresta kestävyysurheilijasta, peli ei olisi menetetty toisenkaan välivuoden jälkeen. Näin siis siinä tapauksessa, että puhutaan puhtaasti fyysisen kunnon kehittämisestä, Ulmala sanoo.

Ulmala juoksi urallaan itse kolme kertaa arvokisoissa kymmenen parhaan joukkoon 5 000 metrillä. Hän tietää, että kestävyysjuoksussa vaaditaan muutakin kuin kuntoa. Korvien välin pitää olla kunnossa.

– Kokonaan toinen juttu on, kestäisikö nuoren tytön pää sellaista niin pitkää taukoa. Se vaatisi todella kovaa luonnetta. Kuten Arto Bryggare on todennut, kaikki pystyvät harjoittelemaan kovaa, mutta vasta vaikeiden loukkaantumisten jälkeen urheilijoiden veri punnitaan.

Ulmala arvosteli aiemmin keväällä IS:n haastattelussa voimakkaasti suomalaisen kestävyysjuoksun nykytilaa. Vainota hän kuitenkin kehuu ”erittäin lahjakkaaksi juoksijaksi”.

– Vainion maratonaika on se verran kova, että jo se kertoo vahvasta juoksupotentiaalista, Ulmala sanoo.

– Sitä se ei kuitenkaan kerro, mikä on hänen lopullinen potentiaalinsa. Suomessa on nähty useita juoksijalahjakkuuksia, jotka ovat olleet parhaimmillaan 15–17-vuotiaina. Lopullinen taso mitataan vasta selvästi myöhemmin.

Vainio on aiemmin ilmoittanut kauden päätavoitteekseen alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut. Ne järjestetään Puolan Bydgoszczissa heinäkuun loppupuolella.

Everstiluutnantti Jarmo Viskari on Alisa Vainion valmentaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?