Antti Ruuskanen kiteytti kovan päätöksensä ytimekkäästi – ”Välillä on otettava tietoisia riskejä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Antti Ruuskanen kiteytti kovan päätöksensä ytimekkäästi – ”Välillä on otettava tietoisia riskejä”

Euroopan mestari vakuuttaa kuntoutumisen olevan aikataulussa.

Antti Ruuskasen kilpailukauden aloitus venynee heinäkuulle.

25.5.2017 18:59

Antti Ruuskanen teki viime kauden päätteeksi kovan päätöksen: heittokäden olkapäähän tehdään puhdistusleikkaus, joka estää täysipainoisen heittämisen pitkälle kesään 2017.

– Kun on heittänyt 25 vuotta samalla olkapäällä, putsaus on sijoitus tulevaisuuteen. Haluan menestyä ja olla maailman ykkönen. Keihäänheittäjä on vähän niin kuin yrittäjä, eli välillä on otettava tietoisia riskejä, jotta on mahdollisuus parempiin tuloksiin, 33-vuotias Ruuskanen kertoo Ilta-Sanomille.

– Operaatio tehtiin oikeaan saumaan, sillä käynnissä on Tokion olympialaisiin tähtäävä neljän vuoden projekti.

Ruuskasen paluukilpailun ajankohtaa on spekuloitu pitkään, eikä heittäjä itse suostu vieläkään sanomaan tarkkaa päivämäärää.

– Tulen viivalle vasta kun olkapää ja heittokunto antavat myöden, todennäköisesti heinäkuun puolella. Päivän tarkkuudella on turha ruveta arpomaan.

MM-mitali tavoitteena

Pielaveden heittäjätähden olkapää operoitiin 27. syyskuuta, josta on ollut pitkä taival kesäkuun kynnykselle.

– Ensimmäisen kuukauden käsi oli kantositeessä, minkä jälkeen sain aloittaa nostelun ja heiluttelun. Sitten otin kuminauhan, jonka avulla palauttelin liikeratoja. Sen jälkeen pääsin vahvistamaan voimatasoja ja heittämään palloa (heittokuulaa). Nyt ollaan niin sanotusti loppusuoralla, eli sekä voiman että liikkuvuuden kannalta ollaan hyvällä mallilla ja keihäs on kädessä.

– Tämä on ollut huolellinen ja hyvin suunniteltu prosessi, jossa tukitiimini jokainen jäsen on tehnyt hienoa työtä, niin lääkärit, fysioterapeutit, hierojat kuin valmentajatkin, Ruuskanen kiittelee.

Antti Ruuskanen saavutti EM-pronssia viime kesänä Amsterdamissa.

Vuoden 2014 Euroopan mestari korostaa, että vaikka kilpailukauden aloitus venynee heinäkuulle, MM-mitali Lontoosta pysyy tavoitteena.

– Minulta löytyy jo olympia- ja EM-mitalia, mutta MM-kisoissa menestys on kiertänyt kummasti. Mitali on vähimmäistavoite. Tarvitsen kolmesta neljään kilpailua, jotta pääsen eroon turhasta kilpailuhöntyilystä. Iän myötä juoni tekniikkaan löytyy aiempaa nopeammin, kunhan ei ole kipuja, Ruuskanen vakuuttaa.

”On nähty hurjia repäisyjä”

Viime kausi tukee Ruuskasen sanoja, sillä parhaaksi jäänyt laaki 88,23 osui Amsterdamin EM-karsintaan – se syntyi kauden neljännessä kilpailussa. Myös toisessa kilpailussa keihäs lensi jo 86,90.

Alkukauden tilastotulosten perusteella MM-mitalin rima voi nousta viime vuosia korkeammalle. Tähän Ruuskanen ei kuitenkaan usko.

– Miehet ovat huikeassa kunnossa jo alkukaudesta, ja on nähty hurjia repäisyjä. Saa nähdä, kestävätkö kropat tuollaisia tällejä Lontooseen asti.

– Kultataso pysyy varmasti 90 metrin paikkeilla. Uskon, että muita mitaleista taistellaan 85:n ja 88 metrin välillä. Siinä on niin monta muuttujaa, että päivän kunto ratkaisee paljon, Ruuskanen muistuttaa.

Keihäänheiton arvokisamitaliin vaaditut tulokset 2010-luvulla:

EM 2010: 86,67MM 2011: 84,30EM 2012: 82,63OLY 2012: 84,12MM 2013: 86,23EM 2014: 84,40MM 2015: 87,64EM 2016: 82,44OLY 2016: 85,38

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?