Vantaalainen Harri, 57, juoksee maratoneita Crocseissa: ”Porukat kyseli, onko sulta unohtunut kengät!”

Harri Mannermaa on vuodesta 2011 lähtien käyttänyt Crocseja kisakenkinään.

Harri Mannermaa Helsinki City Marathonilla vuonna 2011. Hän aikoo osallistua juoksutapahtumaan myös tänä kesänä – crocsit jalassa tietysti!

14.5.2017 9:20

Nuori yhdysvaltalaisjuoksija Benjamin Pachev hätkähdytti viikonloppuna, kun hän juoksi puolimaratonin mainioon aikaan 1.11.53 jalassaan perinteisten juoksukenkien sijaan Crocs-kengät.

Kävi ilmi, että Pachev´n koko perhe vannoi juoksuharrastuksessaan nimenomaan Crocsien nimeen.

Mutta ei Pachev perheineen ole suinkaan ainoa kestävyysjuoksija, joka suosii kisajalkineina näitä kansainvälisesti tunnettuja muovitossuja.

Vantaalainen Harri Mannermaa on painellut Crocseilla menemään jopa maratonin!

57-vuotias Mannermaa kilpaili nuoruudessaan kestävyysjuoksussa voittaen muun muassa SM-hopeaa maratonilla vuonna 1991.

Aktiiviuransa päättymisen jälkeen hän on toiminut yleisurheiluseura Kenttäurheilijat-58:n puheenjohtajana ja jatkanut juoksua kuntoilumielessä. Vuodesta 2011 Crocsit ovat olleet Mannermaan kisakengät.

Tästä se lähti: Harri Mannermaa Helsinki City Marathonilla vuonna 2011 Crocsit jalassaan. Hän oli tuolloin maalissa ajassa 3.05. Aktiiviurallaan Mannermaa juoksi maratonin parhaimmillaan aikaan 2.20.21.

Normista poikkeava kenkävalinta on seurausta pohjekrampista.

– Olin menossa vuonna 2011 ihan normaaleilla maratontossuilla juoksemaan Helsinki City Marathonia. Viisi päivää ennen kisaa juoksin maratonvauhdilla muutaman kilometrin ja mulla kramppasi pohje, Mannermaa kertoo.

– Normaalisti se tarkoittaa, että jalka on kaksi viikkoa pois pelistä, eli en olisi voinut juosta. Muistin kuulleeni mökkikaverilta, että joku oli juossut Ruotsissa maratonin Crocsit jalassa. Kaksi päivää ennen kisaa pistin sitten sellaiset jalkaan ja lähdin kokeilemaan. Ja kun jalkaan ei sattunut ajattelin, että laitetaan ne myös kisaan.

– Suurin pelko oli mennä viivalle ne jalassa, kun porukat kyseli, onko sulta unohtunut kengät!

Mannermaan mukaan Crocseista löytyvä hihna pitää huolen siitä, että kenkä pysyy jalassa juoksun aikana. ”Se pysyy jalassa vaikka kuinka potkisi”, hän vakuuttaa.

Mannermaa juoksi Crocseissaan maaliin ajassa ”3.05 ja sekunteja päälle”. Onnistunut kokeilu innoitti, ja nykyään hän juoksee kaikki kisasuorituksensa samoissa vihreissä muovitossuissaan.

– Kyllähän ne ovat jo aika kuluneet. Ne olivat vanhat jo silloin kun otin ne käyttöön maratonille. Viime kesänä ostin uudet, mutta ne ovat vähän kovempaa matskua, enkä tiedä, ovatko ne hyvät vai ei.

Harri Mannermaa toimii vantaalaisseura Kenttäurheilijat-58:n puheenjohtajana. Kuvassa puheenjohtaja viime kesän Kalevan kisoissa.

Koska Mannermaa on kestävyysjuoksupiireissä tuttu nimi, moni on jo tottunut Crocseissa viilettävään juoksijaan. Kummastuneita kysymyksiä tulee kuitenkin paljon.

– Moni ihmettelee, voiko niillä juosta. Vastaan kaikille saman, että kyllä voi. Jos on neutraali askellus, ei siitä mitään vaivaa tule, Mannermaa kertoo.

Mannermaa valmentaa seuransa juoksijoita ja vetää juoksukouluja. Vaikka hän itse suosiikin kisoissa vähän harvinaisempia juoksujalkineita, ei hän patista valmennettaviaan Crocseilla juoksemiseen.

– Hakee semmoisen kengän, mikä sopii jalkaan ja omaan askellukseen. Jos se on neutraali, silloin käy vaikka Crocsit. Kenkä on tärkein asia, jos askelluksessa on poikkeavuutta, Mannermaa sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?