”Edelleen pientä tuntemusta” – mikä on Tero Pitkämäen todellinen heittokunto? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

”Edelleen pientä tuntemusta” – mikä on Tero Pitkämäen todellinen heittokunto?

Seitsenkertainen arvokisamitalisti on pystynyt harjoittelemaan Dohassa ilmenneestä pakaravaivasta huolimatta.

Hannu Kangas on valmentanut Tero Pitkämäkeä koko tämän uran ajan.­

13.5.2017 7:10

Tero Pitkämäki avasi kautensa Dohassa viime perjantaina. 34-vuotias seinäjokinen aiheutti ylimääräisiä sydämentykytyksiä sekä valmentajalleen että keihäsväelle, kun pakaralihas alkoi vaivata jo avausheitossa.

Varotoimenpiteenä Pitkämäki päätti jättää kilpailun viimeisen heittonsa heittämättä.

Pitkämäkeä tämän koko uran valmentaneen Hannu Kankaan mukaan pakaraongelma ei ole vaikuttanut Pitkämäen harjoitteluun merkittävästi.

– Pienellä säikähdyksellä selvittiin. Tilanne on aika hyvä. Teron mukaan pakarassa on edelleen pientä tuntemusta täysivauhtisessa juoksussa, mutta kaikki harjoitukset hän on pystynyt tekemään, Kangas kertoo Ilta-Sanomille.

Pitkämäki teki eilen ensimmäisen kunnon heittoharjoituksensa sitten Dohan kilpailun.

– Vastaavanlaisia vaivoja on ollut ennenkin, eikä tämän pitäisi olla mitään hälyttävää. Tilanne on hyvä siinäkin mielessä, että vähään aikaan ei ole kilpailuja, Kangas sanoo ja viittaa Pitkämäen seuraavaan kilpailuun Vantaalla 27. toukokuuta.

Ennen Vantaalla heitettävää Kultainen keihäs -kilpailua Pitkämäki tekee Kankaan mukaan vielä kolme heittoharjoitusta. Toukokuun vaihtelevat säät pakottavat urheilijan todennäköisesti sisätiloihin.

– Hallissa heitetään, jos lämpötila on alle 15 astetta. Turha on mennä ottamaan mitään riskejä, Kangas sanoo.

Saksalaisten dominointi jatkuu

Viime kausi oli saksalaisen Thomas Röhlerin juhlaa, eikä mikään näytä muuttuneen kaudelle 2017. Röhler saapui Dohaan vyöllään kolme ysikymppistä heittoa, ja saldo nousi neljään mykistävällä tavalla.

Harro Schwuchowin valmennettava paiskasi Dohan Timanttiliigan kilpailun neljännellä kierroksella keihäänsä uusiin Saksan ennätyslukemiin 93,90.

Thomas Röhler nousi Dohan kisassa kaikkien aikojen tilastokakkoseksi. Vain Jan Zelezny on heittänyt pidemmälle, kuusi kertaa.­

Tuloksellaan Röhler nousi kaikkien aikojen tilastossa toiseksi, ja Tshekin ME-mies Jan Zeleznykin on heittänyt vain kuudesti pidemmälle. Huonosti ei heittänyt Röhlerin maanmies Johannes Vetterkään, 89,68.

– Kumpikin saksalainen jatkoi siitä, mihin syksyllä jäi. Huippuolot toivat pikkaisen lisää, mutta ei kummaltakaan mitään pois. Röhlerin laaki oli kyllä nappisuoritus, Kangas sanoo.

Kangas myöntää, että vaikka saksalaisrivistöstä puuttuu 88 metrin kerhoon kuuluva Julian Weber, tällä kaudella miesten keihäsasetelma on Saksa vastaan muu maailma.

– Jos Teron kohdalla kaikki menee nappiin, Vetteriin ei ole hirveästi matkaa. Röhleriin eroa on kuitenkin aika paljon, Kangas toteaa.

Uudenlainen valmistautuminen

Aiempina vuosina Pitkämäki on aloittanut harjoittelun keihään kanssa jo marras-joulukuun vaihteessa, mutta tälle kaudelle keihään ottamista käteen lykättiin pitkälle tammikuuhun.

Tero Pitkämäki KiHun testeissä maaliskuussa.­

Siihen asti keihäs korvattiin eripainoisilla heittokuulilla. Kankaan mukaan muutoksella ei ollut negatiivisia vaikutuksia.

– Siirryttäessä keihäälle Teron tekniikka oli aika lailla heti kohdillaan. Heittokuulalla Tero sai myös korjattua heittoon pesiytyneitä vääriä liikemalleja, jotka olivat seurausta viime keväänä tehdystä leikkauksesta.

Kärkiheittäjistä Röhler käyttää paljon heittokuulia, joiden paino vaihtelee 600 gramman ja 1,5 kilon välillä. Pitkämäen heittokuulien vaihteluväli on 800 grammasta 2,5 kiloon.

– Paikaltaan 2,5 kilolla, mutta uutena harjoitteena ajoimme sisään heittämisen täydellä vauhdilla. Silloin kuulan paino on 800 grammaa.

– Heittokuulan etu on se, että urheilija ei joudu keihään tavoin keskittymään välineen asentoon ja kannattelemiseen, vaan hän voi keskittyä esimerkiksi jalkatyöhön, Kangas kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?