Benjamin, 18, juoksi puolimaratonin huippuaikaan Crocsit jalassa – onnistuisiko sama suomalaishuipuilta?

18-vuotias yhdysvaltalaisnuorukainen nousi otsikoihin juostuaan puolimaratonin huippuaikaan Crocsit jalassaan. IS kysyi kahden suomalaisen kestävyysjuoksun huippunimen mielipidettä Crocseissa juoksemisesta.

12.5.2017 6:47

Muoviset Crocsit ovat monelle ne jalkineet, jotka isketään alle silloin, kun tarvitaan kengät vaikkapa koiran ulkoiluttamiseen tai mökillä puuhastelemiseen. Mukavuutensa ansiosta ne ovat löytäneet paikkansa myös esimerkiksi työkenkinä.

Crocsit taipuvat kiistatta moneen käyttötarkoitukseen, mutta juoksulenkkiä varten harva laittaisi niitä jalkoihinsa.

Sopivatko Crocsit juoksukäyttöön?

Yhdysvaltalainen Pachevin perhe on poikkeus. Perheen vanhemmat Sasha ja Sarah sekä kymmenhenkisen lapsikatraan vanhimmat lapset käyttävät kaikki juoksuharrastuksessaan Crocseja.

Viikonloppuna perheen 18-vuotias esikoinen Benjamin nousi otsikoihin juoksemalla Indianapolisissa järjestetyssä 500 Festival Mini-Marathon -juoksutapahtumassa puolimaratonin mainiossa ajassa 1.11.53 – Crocsit jalassa.

IndyStarin kuvaaja Matt Kryger julkaisi Twitter-tilillään kuvan Crocsit jalassa juoksevasta Benjaminista. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Benjamin Pachev, from Orem UT., wore @crocs Crocs to run the @500Festival OneAmerican #IndyMini in a time of 1:11:53, 16th place. @indystar pic.twitter.com/3KrGlwelB1— Matt Kryger (@MattKryger) 7. toukokuuta 2017

Benjamin Pachev ja perheen isä Sasha ovat perustelleet poikkeuksellista kenkävalintaa esimerkiksi FOX59:n ja IndyStarin haastatteluissa. Suomessa asiasta on kertonut Helsingin Sanomat.

Benjaminin mukaan kilpakumppanit suhtautuvat Crocseissa juoksemiseen hyvin epäileväisesti.

– Ihmiset katsovat minua ja kysyvät ”mitä ihmettä sinä ajattelet?”, Benjamin kertoi FOX59:lle.

Kuvassa perinteiset Crocsit ja barefoot-tossut.

Kengät saattavat näyttää hassuilta huippuunsa viritettyjen juoksukenkien joukossa, mutta eivät kuulemma aiheuta rakkoja ja pitävät jalat viileinä.

– Tuntuu siltä, kuin jaloilla olisi oma pieni tuuletin, Benjamin jatkoi.

Sasha Pachev kertoo, että juoksemisesta pitävä perhe otti Crocsit juoksukäyttöön vuonna 2009, kun lapset eivät halunneet ottaa värikkäitä muovisandaaleitaan pois juoksulenkkiä varten.

– He juoksivat ja pystyin näkemään, että heidän vauhtinsa oli parempi Crocsit jalassa. Juokseminen näytti luonnollisemmalta, hän totesi.

– Se tuntuu siltä, kun juoksisi avojaloin ruohikossa, mutta juoksetkin asfaltilla!

Onnistuisiko puolimaraton Crocseissa suomalaishuipuilta?

Ilta-Sanomat tiedusteli kahdelta suomalaisen kestävyysjuoksun huippunimeltä, Jussi Utriaiselta ja Henri Manniselta mielipidettä Crocseissa juoksemisesta.

Jussi Utriainen on moninkertainen SM-mitalisti. Puolimaratonin hän on parhaimmillaan juossut aikaan 1.02.42, mutta tuota aikaa ei lasketa Suomen ennätykseksi. Kuva vuodelta 2008.

Puolimaratonin Suomen ennätyksen (1.02.50) haltija, moninkertainen arvokisakävijä Utriainen, 38, on huippu-urheilu-uransa jälkeen työskennellyt lääkärinä.

– Onhan maratonin olympiakultakin voitettu paljailla jaloilla juosten, eli jos on paljasjalkajuoksuun tottunut, niin ei ne kengät välttämättä vaikuta... mutta ne Crocsit mitä minä tunnen... eikö ne ole sandaalit! Utriainen naurahti.

– Kyllä minä turvallisimpana valintana pitäisin ihan tavallista juoksukenkää. On vaikea löytää syitä sille, miksi ehdoin tahdoin juoksisi sandaaleilla, kun on parempi ja turvallisempi vaihtoehto olemassa. Paljasjalkajuoksukengät eivät välttämättä ole huono ajatus, mutta Crocseja ei ole edes periaatteessa tehty juoksemiseen, Utriainen pohti.

Vuonna 2015 Henri Manninen oli Pekingin MM-kisojen maratonilla 35:s ajalla 2.30.22.

32-vuotias Henri Manninen on parhaimmillaan juossut puolimaratonin aikaan 1.04.13 ja edustanut Suomea muun muassa vuoden 2015 Pekingin MM-kisojen maratonilla. Hänen ensireaktionsa Crocseissa juoksemiseen on selvä: hassulta kuulostaa!

– En mä kyllä itse laittaisi jalkaani Crocseja ja lähtisi juoksemaan puolikasta, maratonista puhumattakaan. Mutta en lähde tuomitsemaan, jos ne sopivat jaloille eikä tule vammoja niin mikäs siinä! Kuka tykkää mistäkin, Manninen sanoi.

Itse hän ei lähtisi Crocseilla juoksemaan.

– Mukavat kengäthän ne noin muuten on, mutta kyllä mä näen, että on parempi pysyä ihan treenikengissä. Uskon, että ne ovat kuitenkin jaloille paremmat.

Puolimaraton Crocsit jalassa – Kauan menisi?

Ilta-Sanomat tiedusteli sekä Utriaiselta että Manniselta arviota siitä, missä ajassa he pystyisivät juoksemaan puolimaratonin, jos jalassa olisi tavallisten juoksukenkien sijaan Crocsit.

– Jos Crocsit jaloissa pitäisi juosta, niin maaliin pääseminen olisi saavutus! kuului Utriaisen veikkaus.

Manninen vaikutti luottavan Crocseihin juoksukenkinä vähän enemmän.

– Jos ne pysyvät hyvin jaloissa ja on itse huippukunnossa, niin ei kai oman ennätyksen päälle tarvitsisi kauhean montaa minuuttia laittaa. Kevyet kengäthän ne ovat ja oikeastaan aika pehmeätkin, Manninen mietti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?