Röhlerin hirmulukemat toivat ikävän muiston mieleen suomalaiselle keihäslegendalle: ”Ei mikään miellyttävä paikka” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Röhlerin hirmulukemat toivat ikävän muiston mieleen suomalaiselle keihäslegendalle: ”Ei mikään miellyttävä paikka”

Leo Pusa uskoo, että Thomas Röhlerin on mahdollista rikkoa ME jonain päivänä.

Keihäslegenda Leo Pusa (vas.) ihailee saksalaisen Thomas Röhlerin heittotyyliä.

6.5.2017 8:02

Saksalainen Thomas Röhler heitti muille luun kurkkuun heti Timanttiliigan kauden avauskisassa. Röhler kiskaisi neljännellä kierroksella hirmukaaren 93,90, joka tekee hänestä historian toiseksi pisimmälle heittäneen miehen uudella keihäsmallilla.

Taakse jäi entinen tilastokakkonen Aki Parviainen, jonka vuoden 1999 noteeraus ylittyi 81 sentillä.

Entinen huippukeihäänheittäjä ja useita suomalaisia keihäsmiehiä ja -naisia valmentanut Leo Pusa oli vaikuttunut Röhlerin kiskaisusta.

– Näytti mahtavalta. Paikan päällä olisi tietysti ollut vielä mahtavampaa. Tämä on kova haaste, joka suomalaisten urheilijoiden ja valmentajien on otettava vastaan, Pusa kommentoi Ilta-Sanomille.

Leo Pusa joutui itsekin urallaan todistamaan aitiopaikalta 93,90 kantanutta heittoa.

Huippulukemat 93,90, toivat kuitenkin myös karvaita muistoja mieleen keihäslegendalle. Hän itse oli aitiopaikalla todistamassa samaisten lukemien syntyä vuonna 1973.

– Olen ollut vastaavassa tilanteessa, kun minua edeltänyt kaveri heitti tuloksen 93,90. Se oli Hannu Siitonen, joka teki silloin Suomen ennätyksen vanhan mallisella keihäällä. Minä olin vuorossa Hannun jälkeen. Se ei ollut mikään miellyttävä paikka heittää. Oli vähän vaikea keskittyä omaan suoritukseen, Pusa muistelee.

Kuin Andreas Thorkildsen

Saksalaiset ottivat Timanttiliigan kisassa kaksoisvoiton. Johannes Vetterinkin keihäs kantoi upeisiin lukemiin 89,68.

Miksi saksalaiset ovat niin kovassa kunnossa?

– Saksassa heittolajit ovat vahvoja, ja niiden eteen tehdään töitä. Myös materiaalia on enemmän kuin meillä Suomessa. On heillä ollut huippuja ennenkin, esimerkiksi olympiavoittaja Klaus Wolfermann. Välillä on ollut hiljaisempaa, ja sitten ovat taas nousseet, Pusa kommentoi.

– Keihäs on jostain syystä lempilaji heillekin, vaikkei sen arvostus ole käsittääkseni samalla tasolla kuin Suomessa. On heittäjille vain hyvä, että keihäsperhe on laajentunut ja kilpailua on enemmän.

Pusa vertaa Thomas Röhleriä kaksinkertaiseen olympiavoittajaan, norjalaiseen Andreas Thorkildseniin.

Pusa ei usko Röhlerin olevan täysin poikkeuksellinen yksilö. Keihäsmies vieraili viime talvena Kuortaneella luennoimassa, eikä miehen harjoituksissakaan ole mitään erityislaatuista.

Pusa vertaa kuitenkin saksalaista olympiavoittaja Andreas Thorkildseniin.

– Hän on hyvin tasapainoinen, kimmoinen, elastinen ja nopea kaveri, joka tekee suoran ja puhtaan suorituksen. Teho menee välineeseen, ja se pysyy ryhdissä loppuun asti. Sitä on hienoa katsoa.

– Norjassa oli kaveri (Thorkildsen), joka tuli heiton loppuun samantyyppisesti. Siinä on opeteltavaa meillekin. Meidän heittäjät ovat tulleet viime vuosina vähän eri lailla. Se vaatii, että keihäs on juuri oikeassa asennossa. Röhlerillä se on niin sanotusti heti putkessa.

Pitkämäellä eväitä enempään

Pusa antoi kehuja myös kautensa avanneelle Tero Pitkämäelle, joka oli kovatasoisen kisan neljäs. Paras heitto kantoi 84,26, joka rikkoi samalla MM-rajan 83 metriä.

– Pitkämäki heitti mielestäni tyylikkäästi. Uskon, että hän on itsekin tyytyväinen tasaisuuteen. Eväitä oli enempäänkin. Vähän parempi keihään asento, niin olisi tullut yli 85:n heittoja.

– Yksi parhaita kauden avauksia Terolta pitkään aikaan.

Tero Pitkämäki oli Dohassa neljäs.

Röhler teki hurjan ennätyksensä kauden avauskisassaan. Voidaanko kauden edetessä odottaa vielä komeampia kaaria?

– Monesti kun harjoitellaan hyvin talvella, virtaa on rajusti ja ensimmäisessä kisassa voidaan onnistua tällä lailla. Odotettavissa kuitenkin on, että tulosparannus ajoittuisi heinä-elokuun vaiheeseen. On mielenkiintoista katsoa, että miten hänen tekemisensä jatkuu, Pusa miettii.

– Haaste on kilpailemisen rytmittäminen. Ysikymppinen heitto tuntuu koko kropassa ja vaatii kunnon palautumisen. Jos alkaa ahnehtia liikaa kisoja, voi tulla noutaja.

Röhler antoi kovan myrskyvaroituksen kunnostaan. Nyt varmasti spekuloidaan, olisiko tässä mies, joka rikkoisi Jan Zeleznyn ME:n 98,48.

– Jos kehitys menee noin ja mies pysyy terveenä, niin onhan se mahdollista. On kuitenkin liian aikaista sanoa, tapahtuuko se vielä tänä kesänä, Pusa vastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?