Muistatko pituushypyn huikean ME:n? Sen haltija on ryhtymässä oikeustoimiin - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Muistatko pituushypyn huikean ME:n? Sen haltija on ryhtymässä oikeustoimiin

Mike Powell tähdentää, että hänen ennätyksensä on aito ja yksi lajin suurista hetkistä.

Pituushyppysankari Mike Powell on puhunut tunteikkaasti ME-ponnistuksestaan myös uransa jälkeen.

3.5.2017 13:30

Suunnitelmat yleisurheilun ennätyslistojen uusimisesta ovat saaneet jotkut asianosaisista takajaloilleen. Pituushypyn maailmanennätysmies Mike Powell uhkaa BBC:n haastattelussa ryhtyä oikeustoimiin, jos suunnitelmat kirjoittaa ennätyslistat uusiksi toteutuvat.

Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n hallitus päätti sunnuntaina ryhtyä ajamaan hanketta, jonka tarkoitus on aloittaa alusta maanosan ennätysten tilastointi.

IS kertoi jo aiemmin, miten voimakkaita reaktioita päätös herätti myös ex-aitajuoksija Arto Bryggaressa ja takavuosien painonnostajasuuruudessa Kaarlo Kangasniemessä.

Uudistuksen taustalla kummittelevat yleisurheilun dopinghaamut. Osa yleisurheilun ennätyksistä on edelleen peräisin 1980-luvulta, ja entisen itäblokin dopingista jälkeenpäin paljastuneiden tietojen perusteella näyttää selvältä, että kielletyt aineet vaikuttivat tuloksiin.

Arto Bryggare ja Mike Powell tapasivat Helsingin MM-kisoissa 2005.

Powell ponnisti pituushypyn maailmanennätyksen 895 Tokiossa vuonna 1991. Powell kuvasi ajatusta uusista ennätyslistoista "epäkunnioittavaksi, epäoikeudenmukaiseksi ja iskuksi kasvoille".

Mike Powell juhli pituushypyn ME-tulosta 895 vuonna 1991 Tokiossa.

– Olen jo ottanut yhteyttä asianajajaani. Jotkut ennätykset ovat kyseenalaisia, ymmärrän sen, mutta omani on todellinen. Se on tarina sydämestä ja sisusta, yksi lajin historian suurista hetkistä, Powell sanoi.

Sebastian Coe tukee

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe ilmoittaa liiton verkkosivuilla tukevansa esitystä.

– Pidän tästä, koska se korostaa sitä, että olemme luoneet dopingvalvontajärjestelmän, joka on vankempi ja turvallisempi kuin viidentoista tai kymmenen vuoden takainen, hän linjasi.

– Jotta tämä hyväksyttäisiin IAAF:n maailmanennätyksiin, tarvitaan maailmanlaajuinen hyväksyntä kaikilta maanosaliitoilta. On ennätyksenhaltijoita, joiden mielestä otamme heiltä jotakin pois, mutta uskon, että tämä on askel oikeaan suuntaan. Jos se organisoidaan oikein, voimme saada lisää uskottavuutta, Coe perustelee.

Sebastian Coe juoksi olympiakultaan 1500 metrillä Los Angelesissa 1984.

Yleisurheilun naisten yksilölajien ME-tuloksista kahdeksan on peräisin 1980-luvulta, eivätkä nykyurheilijat ole päässeet lähellekään niiden rikkomista.

Tilastot paljastavat myös, miten ME-tuloksien tekemisen tahti on hidastunut.

Naisten yleisurheilussa tehtiin sekä 1970- että 1980-luvuilla vähintään sata ME-tulosta, mutta 1990-luvusta lähtien on jokaisella vuosikymmenellä jääty alle kahteenkymmeneen maailmanennätykseen, vaikka mukaan on tullut uutena lajina 3 000 metrin estejuoksu.

”Perheeni häpäisemistä”

Naisten 100 ja 200 metrin ME:t 10,49 ja 21,34 ovat ihmetyttäneet siitä lähtien, kun Yhdysvaltain Florence Griffith Joyner juoksi ne Soulin olympialaissa 1988.

Florence Griffith Joyner muistetaan myös värikkäistä kynsistään.

Vuonna 1998 kuolleen Griffith Joynerin leski Al Joyner arvosteli voimakkaasti ennätysten uusintasuunnitelmaa Wall Street Journalissa.

– Se on perheeni häpäisemistä. Aion taistella kynsin ja hampain. Aion etsiä jokaisen laillisen keinon, jonka voi löytää, Joyner sanoo.

Jos EAA:n aloite etenee, jatkossa ennätystulosten on täytettävä kolme kriteeriä.

Ensinnäkin niiden pitää syntyä tarkat kriteerit täyttävissä kisoissa, joissa on paikalla kansainväliset delegaatit.

Toiseksi ennätyksen tekijän dopingtestinäyte on säilytettävä kymmenen vuotta, ja kolmanneksi ennätyksen tekijällä pitää olla takanaan tietty määrä kilpailujen ulkopuolella tehtyjä dopingtestejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?