Bryggare ennustaa ongelmia kohu-uudistukselle: ”Bubka miettii, että hänen suorituksensa laitetaan roskikseen” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Bryggare ennustaa ongelmia kohu-uudistukselle: ”Bubka miettii, että hänen suorituksensa laitetaan roskikseen”

Ex-huippuaituri ymmärtää urheilijoiden voimakkaat reaktiot päätökseen.

Ex-huippu-urheilijan Arto Bryggaren (oik.) mukaan valtaosa urheilijoista on kauhistuneita EAA:n päätöksestä. Muun muassa seiväshyppääjä Sergei Bubkan (vas.) ennätykset ovat lentämässä roskikseen.

2.5.2017 13:43

Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n hallituksen päätös siirtää historiaan nykyiset Euroopan ennätykset on herättänyt närää urheilijoissa.

Ilta-Sanomat uutisoi sunnuntaina, että ehdotuksen mukaan 1. tammikuuta 2018 alkaen nykyisiä ennätyksiä ruvetaan kutsumaan vanhoiksi Euroopan ennätyksiksi. Virallista päätöstä yksityiskohdista ei ole tehty.

Muun muassa ME-urheilijat Paula Radcliffe ja Jonathan Edwards ovat kritisoineet päätöstä voimakkaasti.

Suomalainen ex-huippuaituri Arto Bryggare ymmärtää urheilijoiden reaktiot.

– Eiväthän nuo reaktiot olleet edes voimakkaita. Sitten kun alkaa tulla oikeustapauksia, niin ollaan harmillisessa tilanteessa, hän ilmoitti Ilta-Sanomille puhelimitse Italiasta.

– Ihmettelin, kun kuulin asiasta ensimmäisen kerran, että voiko tässä olla juridisia riskejä. Kuulemma EAA:lla on oikeus viedä ihmisiltä ennätyksiä. Voi olla, että kohta on silti armeija juristeja kyselemässä asian perään.

Bryggare on varma, että 99 prosenttia urheilijoista on tällä hetkellä kauhistuneita.

– Kyllä varmaan Sergei Bubka miettii, että kaikki hänen suorituksensa laitetaan roskikseen.

– En usko, että asia herättää innostusta niissä urheilijoissa, jotka ovat tehneet tuloksia ja tulevat nyt leimatuksi samalla lailla kuin ne, jotka ovat mahdollisesti käyttäneet muutakin kuin kaurapuuroa.

Valtavat vaikutukset kansallisesti

Bryggare sanoo ymmärtävänsä liiton tavoitteen mutta pitävänsä työkaluja väärinä.

– On muitakin tapoja. Esimerkiksi keihäänheitossa on välineen muutoksella saatu vanhat ennätykset historiaan. Aitoja voidaan ruuvailla ylös ja alas. Toki hyppy- ja juoksulajeissa se on haasteellisempaa, Bryggare miettii.

Hänen mukaansa ongelmallista asiassa on se, että päätöksellä on valtavat vaikutukset myös kansalliseen järjestelmään.

– Euroopan yleisurheiluliitto on kansallisten liittojen omistama. Ei voi olla niin, että kansalliset ennätykset ovat kovempia kuin maanosan ennätykset. Esimerkiksi kaikki Tero Pitkämäen tulokset lentäisivät roskikseen. Suomen ennätys voi vuonna 2019 olla 72 metriä.

– En itse olisi tehnyt tuollaista päätöstä. Mielestäni pitäisi keskittyä tekemiseen nyt ja tulevaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?