Yleisurheiluennätykset jäämässä historiaan – huiput avautuvat rajusti: ”Tuntuu väärältä ja pelkurimaiselta” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheiluennätykset jäämässä historiaan – huiput avautuvat rajusti: ”Tuntuu väärältä ja pelkurimaiselta”

ME-urheilijat Paula Radcliffe ja Jonathan Edwards pitävät päätöstä kyseenalaisena.

Naisten maratonennätyksen vuonna 2003 tehnyt Paula Radcliffe ja kolmiloikan vuoden 1995 ME-mies Jonathan Edwards ovat kritisoineet EAA:n päätöstä.

2.5.2017 11:08

Ilta-Sanomat uutisoi sunnuntaina Euroopan yleisurheiluliiton EAA:n hallituksen päättäneen, että nykyiset Euroopan ennätykset jäävät historiaan lähitulevaisuudessa.

Työryhmä ehdotti, että 1. tammikuuta 2018 alkaen nykyisiä ennätyksiä ruvetaan kutsumaan vanhoiksi Euroopan ennätyksiksi – ja uusien listojen kirjaaminen aloitetaan puhtaalta pöydältä.

Tarkkaa päivämäärää ei ole lyöty lukkoon. EAA haluaa odottaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kantaa sen tekemään päätökseen.

Brittimedian mukaan päätös koskisi todennäköisesti ennen vuotta 2005 tehtyjä ennätyksiä, sillä IAAF on säilyttänyt veri- ja virtsanäytteitä vuodesta 2005.

Lopullista päätöstä ei kuitenkaan ole ilmoitettu.

Naisten maratonennätyksen vuonna 2003 tehnyt Paula Radcliffe ja kolmiloikan vuoden 1995 ME-mies Jonathan Edwards ovat kritisoineet päätöstä kovin sanoin.

”Olen loukkaantunut”

Radcliffe kirjoitti pitkän avautumisen Twitter-tilillään myöhään maanantai-iltana.

– Tein erittäin paljon töitä ennätysteni eteen, ja minulle ne ovat aina voimassa. Tiedän, että ne tehtiin sääntöjen mukaan ja olen ylpeä niistä, Radcliffe aloittaa.

Hän syyttää päätöksentekijöitä puhtaiden urheilijoiden pettämisestä.

– En usko, että pystymme vieläkään saamaan kiinni kaikkia huijareita. Miksi siis nyt tämä päätös? Uskommeko tosiaan, että vuonna 2015 tehty ennätys on puhdas mutta vuoden 1995 ei?

– Olen loukkaantunut, ja tämä vahingoittaa mainettani ja omanarvontuntoani. On todella kyseenalaista pyyhkiä kaikki ennätykset, jotta huijaamalla tehdyt saataisiin poistettua.

Radcliffe myös kysyy, miksi kansalliset tai kisaennätykset olisivat yhtään puhtaampia kuin maanosan ja maailman.

– Pyyhitäänkö nyt siis kaikki ennätykset? hän kyselee.

Some thoughts on the EAA decision today. pic.twitter.com/xpee4luvSp— Paula Radcliffe (@paulajradcliffe) May 1, 2017

Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

”Heitetään epäilysten varjo”

Jonathan Edwards on samoilla linjoilla The Guardianin haastattelussa.

– Jos on kerran epäilyttäviä ennätyksiä, miksi vain niihin ei tartuta? Uskon, että minun ennätykseni rikotaan jonain päivänä, eikä vain urheiluhallinnon puolesta. Tämä tuntuu hyvin väärältä ja pelkurimaiselta, hän julisti.

– En usko, että tällä saavutetaan haluttua lopputulosta. Sen sijaan heitetään epäilyksen varjo kokonaisten urheilevien sukupolvien saavutusten päälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?