Miesten keihäshuipun pahin pelko toteutui – ”Olin shokissa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Miesten keihäshuipun pahin pelko toteutui – ”Olin shokissa”

Viime kaudella keihäseliittiin noussut Julian Weber ei heitä tänä kesänä.

Julian Weber (kesk.) voitti Las Palmasissa järjestetyn Euroopan Cupin kilpailun maaliskuussa tuloksella 85,85. Se jäi kuitenkin hänen viimeiseksi kilpailukseen kaudella 2017.

26.4.2017 7:25

– Olin shokissa. Osasin pelätä pahinta mutten halunnut uskoa sitä todeksi, saksalainen Julian Weber kuvaili Ilta-Sanomille reilun viikon takaista lääkärikäyntiä.

Tuomio oli tyly: heittokäden kyynärpään sisempi nivelside oli revennyt. Haaveet Lontoon MM-kilpailuista oli syytä unohtaa.

Täysikuntoisena hänellä on heittopaikalle seuraavan kerran asiaa aikaisintaan vuoden kuluttua.

Weber oli MM-kilpailujen varteenotettavia mitalikandidaatteja, olihan keihäs lentänyt kesällä 2016 mainzilaisen kädestä kahdesti yli 88 metrin. Hänen viiden parhaan kilpailun keskiarvo oli tasan 87 metriä.

”En tuntenut kipua heti”

Myös kuluva kausi alkoi lupaavasti, kun Weber heitti maaliskuussa Las Palmasissa tuloksen 85,85. Viikko myöhemmin kausi oli paketissa.

– En oikein ymmärrä, mitä huhtikuun alun heittoharjoituksessa oikein tapahtui. Olin heittänyt 82–83-metrisiä heittoja ilman kipuja, kunnes yhtäkkiä huomasin, että kaikki ei ole kunnossa.

– En tuntenut heti kipua ja heitin vielä pari heittoa, mutta silloin hommasta ei tullut enää mitään, Weber kertasi.

Julian Weber edustaa seuratasolla USC Mainzia.

Weberin kyynärpää leikataan Kölnin yliopistollisessa keskussairaalassa torstaina.

– Olen 22-vuotias ja haluan heittää täysillä vielä monta vuotta. Jos leikkausta ei tehtäisi, olisi vaara, ettei kyynärpääni paranisi enää sataprosenttiseen heittokuntoon.

Vamman kautta keihäsmieheksi

Nuorukaisella on kokemus pahasta loukkaantumisesta vuodelta 2012, jolloin hänen peukalonsa murtui. Vammalla oli lopulta merkittävä vaikutus siihen, että Weberistä tuli keihäänheittäjä.

– Pähkäilin tuolloin kahden lajin välillä, ja käsipallo oli viemässä voiton. Se ei ole ihme, sillä isäni, siskoni ja isoveljeni Patrick pelasivat käsipalloa. Patrick pelaa edelleen kakkosbundesliigaa TSG Friesenheimissa, Weber kertoo.

– Kun peukaloni murtui, käsipalloon tuli pitkä harjoitustauko, jonka aikana pystyin kuitenkin heittämään keihästä.

Lajinvaihto tuotti nopeasti tulosta. Weber voitti nuorten Euroopan mestaruuden Rietissä 2013.

Aikaa opintoihin

Saksan armeijan urheilukoulussa työskentelevä Weber ei aio jäädä lepäämään laakereilleen tuoreen vammansa vuoksi. Siitä pitävät huolen viime vuonna alkaneet terveydenhoitajaopinnot.

– Normaalisti opinnot kestävät 3,5 vuotta, mutta minulla menee kyllä pidempään. Nyt ehdin kuitenkin keskittyä opiskeluihin loppuvuoden korvaavan harjoittelun ohessa.

Weberin tavoin armeijassa saksalaisheittäjistä työskentelevät sekä toinen huippuheittäjä Johannes Vetter että maajoukkueen päävalmentaja Boris Henry.

– 1 700 euron kuukausipalkan lisäksi armeija tarjoaa urheilijalle tärkeät terveyspalvelut. Leikkaukseni jälkeen pääsen muun muassa Warendorfin erinomaiseen kuntoutuskeskukseen, Weber kertoo.

Julian Weber

Syntynyt: 29.8.1994 Mainzissa Seura: USC Mainz Pituus/paino: 191 senttiä/98 kiloa Saavutukset: nuorten EM-kulta 2013, Rio de Janeiron olympiakisoissa 9:s Kehitys: 2012: 71,12 2013: 79,68 2014: 80,72 2015: 81,15 2016: 88,29 2017: 85,85

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?