Vain vastatuuli hillitsi 101-vuotiaan intialaisnaisen kultavauhtia veteraanien MM-kisojen satasella - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Vain vastatuuli hillitsi 101-vuotiaan intialaisnaisen kultavauhtia veteraanien MM-kisojen satasella

93-vuotiaana urheilun aloittanut Man Kaur on Aucklandissa käytävien veteraanien MM-kisojen seuratuin hahmo.

Man Kaur on saavuttanut mitaleita ja maailmanennätyksiä.

25.4.2017 6:50

Intialainen Gurdev Singh, 79, on osallistunut veteraanien arvokisoihin vuosikymmenten ajan eri puolilla maailmaa.

Vajaat kymmenen vuotta sitten hän huomasi, että Euroopasta löytyy monia lähes satavuotiaita miehiä ja naisia, jotka osallistuvat yleisurheilulajeihin. Elettiin vuotta 2009.

– Päätin viedä 93-vuotiaan äitini Punjabin yliopiston lääketieteelliseen tutkimuslaitokseen varmistaakseni, että hän on niin terve miltä näyttää, Singh kertoo Indian Weekenderin haastattelussa.

Kun lääkärit totesivat Man Kaurin kuntoisuusluokan erinomaiseksi, tämä päätti suunnistaa yleisurheilukentälle poikansa perässä.

Ensimmäisenä kilpailuvuonnaan Man Kaur juoksi Intian mestariksi 90-vuotisten ikäneitojen sarjassa. Samaan hengenvetoon seurasi kilpailumatka Yhdysvaltoihin, jossa sielläkin huuhdeltiin kultaa.

Tukkuvoittaja

Sitten oli edessä osallistuminen veteraanien MM-kisoihin, joissa ”Chandigarhin ihmenainen” osallistui 100 metrin ja 200 metrin juoksuihin sekä kuulantyöntöön ja keihäänheittoon.

Tulokset ovat olleet michaelphelpsmäisiä, sillä intialaisella oli ennen tämän vuoden MM-kisoja 16 mestaruutta. Mitalien sivutuotteena on syntynyt koko joukko maailmanennätyksiä. Vuodenvaihteessa Man Kaurin nimissä oli neljä yli 100-vuotiaiden ME-tulosta.

Aucklandin Lovelock-stadionilla Man Kaur on ehtinyt voittaa yhden lajin.

Man Kaur juoksi sata metriä aikaan 1.14,56. Vastatuulta oli 2,1 metriä sekunnissa.

Naisten 100 metrillä ei löytynyt viivalle muita yli satavuotiaita, joten voitto oli automaatio.

Tulokselle pitää kuitenkin nostaa hattua, sillä kisojen vanhin naisurheilija pudotti ennätyksestään peräti 25 sekuntia voittoajan ollessa 1.14,56. Ajasta olisi voinut pudota vielä muutama sekunti, jos kentällä ei olisi puhaltanut 2,1 m/s vastatuuli.

Maalissa hän puhkui onnea ja antoi haastatteluja äidinkielellään punjabiksi.

– Nautin juoksusta ja olen todella onnellinen, voittaja myhäili.

– Aion jatkaa juoksemista, enkä ole missään nimessä lopettamassa.

Neljä teelusikallista vehnänorasmehua

Kisojen alla antamassaan haastattelussa Gurdev Singh raotti äitinsä kunnon salaisuutta.

– Hänellä on tarkka ruokavalio. Aamuisin hän juo lasin piimää, kaksi kertaa päivässä nautitaan imelletystä vehnästä tehty pasteija ja juomaksi hedelmämehua sekä neljä teelusikallista vehnänorasmehua. Lisäksi äitini popsii pähkinöitä ja siemeniä, Singh kertoi.

Chandigarhin ihmenaisella on tarkka ruokavalio.

Aucklandissa Man Kaur osallistuu vielä kolmeen lajiin. Mikäli niistä irtoaa mestaruus, hänen kokonaissaldonsa nousee komeasti 20:een.

Miesten 100 metrillä ei nähty yhtään yli satavuotiasta kilpailijaa. Yli 90-vuotiaiden sarjan voitti Uuden-Seelannin Allan Martin, joka pyyhälsi etusuoran aikaan 21,33.

Suomalaisista satavuotiaista terhakkaimmin on esiintynyt viime aikoina turkulainen Helge Lönnroth, joka pukkasi talvella sarjansa halli-ME:n 4,31.

Man Kaur on saavuttanut mitaleita ja maailmanennätyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?