Venäläisurheilija kertoi kylmästä hetkestään dopingtestissä – valmentajalta tuli tekstiviesti, jossa luki ”juokse” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Venäläisurheilija kertoi kylmästä hetkestään dopingtestissä – valmentajalta tuli tekstiviesti, jossa luki ”juokse”

Pikajuoksija Aleksandr Hytte jäi vuonna 2015 kiinni dopingtestissä. Hän haluaa saattaa valmentajansa vastuuseen tapahtuneesta.

Julkaistu: 13.4.2017 8:52

Pikajuoksija Aleksandr Hytte on kertonut IAAF:lle dopingpaljastuksia venäläisestä yleisurheilusta.

Pikajuoksun moninkertainen Venäjän mestari Aleksandr Hytte on ollut viime päivinä tiiviisti venäläismedian otsikoissa. Hakkeriryhmä Fancy Bears paljasti Hytten kertoneen kansainväliselle yleisurheiluliitolle IAAF:lle tietoja Venäjän yleisurheilussa esiintyvästä dopingin käytöstä.

Hytte, 28, sijoittui parhaimmillaan 200 metrillä 14:nneksi vuoden 2013 yleisurheilun MM-kisoissa.

Vuonna 2015 Hytte jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä, ja hänet tuomittiin neljän vuoden kilpailukieltoon. Se sai juoksijan aloittamaan dopingin vastaisen yhteistyön IAAF:n kanssa.

Hytten mukaan hänen tarkoituksenaan ei ole tehdä Venäjällä urheilullista vallankumousta, vaan saattaa entinen valmentajansa Zuhra Vereshtshagina vastuuseen. Juoksija syyttää Vereshtshaginaa dopingkärystään ja uransa tuhoamisesta.

 Hän kirjoitti, etten saisi antaa missään nimessä dopingnäytettä. Kysyin häneltä, mitä minun pitäisi sitten tehdä, testaajathan ovat täällä. Hän vastasi, että juokse.

– Hän valehteli minulle ja varasti unelmani. Hänen kaltaistensa ihmisten takia urheilijamme ovat kilpailukiellossa. Haluan oikeutta ja että tämä valmentaja ei enää tekisi töitä, urheilija julisti Sport Ekspressille.

Александр Хютте: "Я патриот своей страны"https://t.co/bjp1P74hKq pic.twitter.com/Wxf10F18hP— Спорт-Экспресс (@sportexpress) April 12, 2017

Jos twiitti ei näy, sen voi katsoa täältä.

Hytten mukaan valmentaja kehotti häntä pakenemaan dopingtestaajia.

– 22. toukokuuta vuonna 2015 Sotshiin tuli kansainvälisen IDTM:n dopingtestaajia. Olin yksi urheilijoista, joita he tulivat testaamaan. Vahvistin henkilöllisyyteni ja täytin lomakkeen. Olisin ehtinyt antaa testinkin, ellen olisi saanut vessatiloissa tekstiviestejä valmentajaltani.

– Hän kirjoitti, etten saisi antaa missään nimessä dopingnäytettä. Kysyin häneltä, mitä minun pitäisi sitten tehdä, testaajathan ovat täällä. Hän vastasi, että juokse, Hytte kertoi.

Hytten mukaan hän lähti testaustiloista ja ilmoitti testaajille menevänsä aamupalalle. Hän palasi kuitenkin myöhemmin antamaan näytteen.

– Valmentaja ilmoitti sitten, että minun pitäisi antaa näyte. Ehkä hän toivoi sopivansa asiasta jonkun kanssa sen jälkeen. Ymmärsin joka tapauksessa, että sellainen testaajien pakoilu tietäisi neljän vuoden pannaa. Kun näytteeni oli positiivinen, olin shokissa.

– Ammattilaisvuosieni aikana puhtaudestani ei ollut epäilystäkään, ja alle vuoden valmennussuhteen jälkeen kävi noin. En koskaan käyttänyt mitään muuta kuin valmentajan antamia aineita. Hän huijasi minua, Hytte sanoi.

Vereshtshagina on kiistänyt entisen suojattinsa syytökset. Valmentaja syytti vuorostaan Hytteä yhteistyöstä Venäjän urheilun dopingjärjestelmää ylläpitäneen Grigori Rodtshenkovin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?