Euroopan mestari Reima Salosen veri kuohahti nyt käsiteltävästä kohuehdotuksesta – ”Olen järkyttynyt”

Kilpakävelyn 50 kilometrin Euroopan mestari Reima Salonen kehottaa Kansainvälistä yleisurheiluliittoa ottamaan aikalisän.

Reima Salonen toimii nykyisin valmentajana.

12.4.2017 16:39

Insidethegames-sivusto paljasti viime torstaina, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF harkitsee miesten 50 kilometrin kilpakävelyn poistamista MM- ja olympiaohjelmasta tänään keskiviikkona Lontoossa alkavassa kokouksessaan.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n uskotaan olevan ehdotuksen taustalla, koska KOK on ajanut olympiaohjelmassaan sukupuolten välistä tasa-arvoa. Niin olympia- kuin MM-kilpailuissa miesten ohjelmassa on 20 ja 50 kilometriä, kun taas naiset kilpailevat vain lyhyemmällä matkalla.

Lukuun ottamatta vuoden 1976 Montrealin olympiakisoja miesten 50 kilometrin kävely on ollut mukana olympiaohjelmassa vuoden 1932 Los Angelesin kisoista lähtien. Vuodesta 1983 alkaen järjestetyissä MM-kisoissa on kilpailtu aina sekä 20:llä että 50 kilometrillä.

Moni näkisi viisikymppiä arvokisojen ohjelmistossa myös jatkossa, ja IAAF:lle ja KOK:lle lähetettävän adressin on viikossa allekirjoittanut lähes 9 000 ihmistä.

Jo ylipäätään 50 kilometrin aseman kyseenalaistaminen saa kävelymestari Reima Salosen veren kuohumaan.

– Olen järkyttynyt tästä ehdotuksesta. Jokainen lajista ymmärtävä tietää, että 50 kilometriä on kilpakävelyn kuninkuusmatka. Tämä on paniikkiratkaisu kilpakävelyä edustavalta komitealta (Race Walking Committee), joka ei ole kuunnellut ehdotuksessaan urheilijoita ja valmentajia, vuonna 1982 Ateenan EM-kilpailuissa 50 kilometriä voittanut Salonen sanoo Ilta-Sanomille.

Tilalle sekajoukkuekilpailu?

Insidethegames kertoi myös sunnuntaina, että kilpakävelykomitea ehdottaa sekajoukkuekilpailua vuoden 2019 Dohan MM-kilpailuihin ja vuotta myöhemmin järjestettäviin Tokion olympiakisoihin. Sivuston mukaan matka olisi 4 x 5 000 metriä, ja kilpailu järjestettäisiin kaupunkiradan sijaan stadionilla.

– Jos tämä toteutuu, lopetan kävelyn seuraamisen. Kyseessä on minulle rakas laji, josta en ala tekemään pilkkaa, 61-vuotias Salonen lataa.

Ranskalainen Yohann Diniz tuuletti 50 kilometrin maailmanennätystä 3.32.33 Zürichin EM-kisoissa 2014.

– Jos viisikymppiä poistetaan arvokisaohjelmista, sillä päätöksellä tapetaan kilpakävely.

50 kilometrin kävely on kansainvälistynyt viime vuosina poikkeukselliseksi lajiksi yleisurheilussa. Kolmissa viime olympiakisoissa kahdentoista parhaan joukossa on ollut edustettuna vähintään kymmenen eri kansallisuutta ja mitalistit ovat olleet eri maista. MM-kisoissa kärkikolmikko on tullut eri maista vuoden 2007 Osakan kisoista lähtien.

– Kävely ei ole nykyisin enää mikään marginaalilaji. Se on vahvasti levinnyt Latinalaiseen Amerikkaan, Kiinaan ja Australiaan. Luulisi, että kansainvälisyydellä olisi jonkinlainen painoarvo, Salonen pohtii.

Kaksi täysin eri lajia

MM-tasolla yksikään urheilija ei ole pystynyt voittamaan samoissa arvokilpailuissa mitalia 20:llä ja 50 kilometrillä. Olympiakisoissa tempun ovat tehneet Australian Jared Tallent (2008), Puolan Robert Korzeniowski (2000), Itä-Saksan Ronald Weigel (1988) ja Meksikon Rául González (1984). Nelikosta vain Korzeniowski onnistui voittamaan molemmat matkat.

Robert Korzeniowski juhli historiallista tuplakultaa Sydneyn olympialaisissa 2000.

50 kilometrin pudottaminen olisi kohtalokas isku suomalaiselle kävelykulttuurille, joka on nojannut pelkästään kuninkuusmatkaan. Sinivalkoisia värejä kahdellakympillä ovat MM-historiassa edustaneet vain Salonen (1983 ja 1987), Matti Katila (1983), Petri Mäkelä (1983) ja Vesa Puukari (1987). Salonen on myös ainoana suomalaisena taivaltanut matkan olympiakisoissa – Moskovassa 1980, Los Angelesissa 1984 ja Soulissa 1988.

Vuodesta 2011 Aleksi Ojalan henkilökohtaisena valmentajana toiminut Salonen ei ole pitänyt yhteistyössä kynttilää vakan alla vaan kuuluttanut mitalitavoitetta kuninkuusmatkalla kuluvan olympiadin aikana.

Reima Salonen (oik.) ojentaa suojatilleen Aleksi Ojalalle juotavaa Rion 50 kilometrillä.

Ojala on kävellyt 20 kilometriä parhaimmillaan 1.24.59, mutta tuolloinkin suorituksen on ollut tarkoitus palvella 50 kilometrin harjoittelua.

– Sanotaan näin, että 20 kilometrillä menestyminen olisi erittäin epätodennäköistä. Kilometrivauhti on keskimäärin yli 20 sekuntia kovempaa kuin viidelläkympillä. Ollakseen mitalivauhdissa arvokisoissa on joka tapauksessa pystyttävä kävelemään kuumissakin olosuhteissa 1.19:n vauhtia. 1.21–1.22:n ajoillakin ollaan vain ynnä muuta -sijoilla eli välillä 15–20, Salonen sanoo.

Tulosrajoja tiukennettava

Salonen ehdottaa, että jatkossa 50 kilometrillä kierroksella ohitettavat urheilijat tulisi liputtaa ulos radalta. Viime arvokilpailuissa edustusoikeuden saaneiden urheilijoiden skaala on ollut kirjava: Pekingin MM-kisoissa vaadittu tulosraja oli 4.06.00 ja Rio de Janeiron olympiakilpailuissa 4.03.00.

– Tulosrajat ovat olleet tähän mennessä aivan liian heikkoja. Raja pitäisi vetää 3.52–3.53:een, Salonen sanoo.

Lontoossa kokoustavalta IAAF:n päätäntävaltaiselta neuvostolta Salonen penää malttia.

– Eiköhän tässä olisi aikalisän paikka. Pohditaan asiaa rauhassa ja otetaan urheilijat sekä valmentajat mukaan keskusteluun, Salonen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?