Muhiiko yleisurheilussa dopingpommi? KOK:ta syytetään jamaikalaistähtien olympiakäryjen salaamisesta

Julkaistu:

Doping
Saksalaiskanava ARD syyttää Kansainvälistä olympiakomiteaa jamaikalaissprinttereiden positiivisten dopingnäytteiden peittelystä.
Yleisurheilupiireissä kuohahti sunnuntaina, kun saksalainen tv-kanava ARD raportoi uusista dopinglöydöksistään. ARD:n mukaan jamaikalaisten pikajuoksijoiden yhdeksän vuotta vanhoista, vuoden 2008 Pekingin olympialaisten yhteydessä annetuista näytteistä on löydetty jäämiä urheilussa kielletystä klenbuterol-dopingaineesta.

Näytteiden uudelleenanalysoiminen ei ole uutta, mutta tapauksesta tekee kiistanalaisen se, että Kansainvälisen olympiakomitean väitetään tienneen löydöksistä jo viime vuonna ja lakaisseen ne kaikessa hiljaisuudessa maton alle.

ARD:n mukaan KOK ei ryhtynyt asiassa toimiin, koska dopingnäytteisiin kertyneet jäämät olivat niin pieniä.

Myös Kansainvälisen Antidopingtoimisto Wadan kerrotaan tienneen asiasta, mutta sekään ei tutkinut asiaa.

– Olen tietoinen siitä, että joissakin tapauksissa jamaikalaisiin liittyen löydettiin hyvin pieniä pitoisuuksia klenbuterolia, Wadan pääsihteeri Olivier Niggli kertoi ARD:lle.


Wada uskoo lihateoriaan

Wada julkaisi asiasta oman tiedotteen. Tiedotteen mukaan syy asian tutkimatta jättämiseen oli se, että positiivisten tulosten katsottiin johtuvat saastuneesta lihasta.

– On tieteellisesti todettu, että urheilija voi antaa alhaisia klenbuterol-pitoisuuksia sisältävän näytteen syötyään saastunutta lihaa, tiedotteessa kirjoitettiin.

– Wada työskenteli läheisesti Kansainvälisen olympiakomitean kanssa. Pitkällisen harkinnan jälkeen ja tietämättä kyseessä olevien urheilijoiden henkilöllisyyksiä Wada päätyi siihen, että (ARD:n esiin nostamassa tapauksessa) pitoisuudet vastasivat saasteesta lihasta saatavaa määrää klenbuterolia.

ARD:n mukaan klenbuterolia käytettiin Pekingin kisojen aikaan Kiinassa eläinten lihottamiseen.

Suomalaisasiantuntija: ”Normaalia arkipäivää”

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n virkaa tekevä lääketieteellinen johtaja, antidopingasiantuntija Olli J. Heinonen sanoo, että Wadan selitys on mahdollinen.

– Periaatteessa jos lääkettä pistetään eläimeen ja sattumalta sitä samaa kohtaa eläimestä otetaan ihmisruuaksi, niin teoriassa se on mahdollista. Käytännössä nämä selitykset eivät ole osoittautuneet usein kovinkaan todennäköisiksi, Heinonen kertoi Ilta-Sanomille.


Heinonen ei halunnut ottaa kantaa ARD:n väitteeseen siitä, että KOK olisi salaillut jamaikalaissprinttereiden positiivisia näytteitä.

– En voi oikein kommentoida, kun asiasta ei ole mitään faktaa. En usko, että tämä olisi kovinkaan iso dopingpommi, mutta odotetaan mitä sieltä tulee, hän sanoi.

– Tämä on normaalia arkipäivää, business as usual, kun näytteitä analysoidaan uudestaan. Tarkemmilla menetelmillä sieltä voidaan saada uutta esille.

Heinonen vahvistaa sen, että tavallisesti pienetkin pitoisuudet kiellettyjä aineita aiheuttavat jatkotoimenpiteitä.

– Rajat on yleensä laitettu niin pieniksi, että kun se ylitetään, niin sitten kyseessä on positiivinen löydös.

ARD:n raportissa ei kerrottu, keiltä urheilijoilta klenbuterolia sisältäneet näytteet oli otettu.

Jamaikalaiset pikajuoksijat saavuttivat Pekingissä 10 mitalia, mutta miesten pikaviestijoukkue hylättiin myöhemmin Nesta Carterin dopingkäryn takia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt