Muhiiko yleisurheilussa dopingpommi? KOK:ta syytetään jamaikalaistähtien olympiakäryjen salaamisesta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Muhiiko yleisurheilussa dopingpommi? KOK:ta syytetään jamaikalaistähtien olympiakäryjen salaamisesta

Saksalaiskanava ARD syyttää Kansainvälistä olympiakomiteaa jamaikalaissprinttereiden positiivisten dopingnäytteiden peittelystä.

Vuoden 2008 olympialaisten yleisurheilunäyttämönä toimi komea Pekingin kansallinen stadion, lempinimeltään Linnunpesä.

3.4.2017 11:57

Yleisurheilupiireissä kuohahti sunnuntaina, kun saksalainen tv-kanava ARD raportoi uusista dopinglöydöksistään. ARD:n mukaan jamaikalaisten pikajuoksijoiden yhdeksän vuotta vanhoista, vuoden 2008 Pekingin olympialaisten yhteydessä annetuista näytteistä on löydetty jäämiä urheilussa kielletystä klenbuterol-dopingaineesta.

Näytteiden uudelleenanalysoiminen ei ole uutta, mutta tapauksesta tekee kiistanalaisen se, että Kansainvälisen olympiakomitean väitetään tienneen löydöksistä jo viime vuonna ja lakaisseen ne kaikessa hiljaisuudessa maton alle.

ARD:n mukaan KOK ei ryhtynyt asiassa toimiin, koska dopingnäytteisiin kertyneet jäämät olivat niin pieniä.

Myös Kansainvälisen Antidopingtoimisto Wadan kerrotaan tienneen asiasta, mutta sekään ei tutkinut asiaa.

– Olen tietoinen siitä, että joissakin tapauksissa jamaikalaisiin liittyen löydettiin hyvin pieniä pitoisuuksia klenbuterolia, Wadan pääsihteeri Olivier Niggli kertoi ARD:lle.

Kuva Pekingin olympialaisten päättäjäisistä.

Wada uskoo lihateoriaan

Wada julkaisi asiasta oman tiedotteen. Tiedotteen mukaan syy asian tutkimatta jättämiseen oli se, että positiivisten tulosten katsottiin johtuvat saastuneesta lihasta.

– On tieteellisesti todettu, että urheilija voi antaa alhaisia klenbuterol-pitoisuuksia sisältävän näytteen syötyään saastunutta lihaa, tiedotteessa kirjoitettiin.

– Wada työskenteli läheisesti Kansainvälisen olympiakomitean kanssa. Pitkällisen harkinnan jälkeen ja tietämättä kyseessä olevien urheilijoiden henkilöllisyyksiä Wada päätyi siihen, että (ARD:n esiin nostamassa tapauksessa) pitoisuudet vastasivat saasteesta lihasta saatavaa määrää klenbuterolia.

ARD:n mukaan klenbuterolia käytettiin Pekingin kisojen aikaan Kiinassa eläinten lihottamiseen.

Suomalaisasiantuntija: ”Normaalia arkipäivää”

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n virkaa tekevä lääketieteellinen johtaja, antidopingasiantuntija Olli J. Heinonen sanoo, että Wadan selitys on mahdollinen.

– Periaatteessa jos lääkettä pistetään eläimeen ja sattumalta sitä samaa kohtaa eläimestä otetaan ihmisruuaksi, niin teoriassa se on mahdollista. Käytännössä nämä selitykset eivät ole osoittautuneet usein kovinkaan todennäköisiksi, Heinonen kertoi Ilta-Sanomille.

Olli J. Heinonen on SUEK ry:n virkaa tekevä lääketieteellinen johtaja. Hän toimi vuosikymmenen alussa mm. FC TPS:n lääkärinä.

Heinonen ei halunnut ottaa kantaa ARD:n väitteeseen siitä, että KOK olisi salaillut jamaikalaissprinttereiden positiivisia näytteitä.

– En voi oikein kommentoida, kun asiasta ei ole mitään faktaa. En usko, että tämä olisi kovinkaan iso dopingpommi, mutta odotetaan mitä sieltä tulee, hän sanoi.

– Tämä on normaalia arkipäivää, business as usual, kun näytteitä analysoidaan uudestaan. Tarkemmilla menetelmillä sieltä voidaan saada uutta esille.

Heinonen vahvistaa sen, että tavallisesti pienetkin pitoisuudet kiellettyjä aineita aiheuttavat jatkotoimenpiteitä.

– Rajat on yleensä laitettu niin pieniksi, että kun se ylitetään, niin sitten kyseessä on positiivinen löydös.

ARD:n raportissa ei kerrottu, keiltä urheilijoilta klenbuterolia sisältäneet näytteet oli otettu.

Jamaikalaiset pikajuoksijat saavuttivat Pekingissä 10 mitalia, mutta miesten pikaviestijoukkue hylättiin myöhemmin Nesta Carterin dopingkäryn takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?