Yleisurheilu

”Ugandan Jussi” ei koskaan toipunut kivinyrkistä – ura päättyi Suomessa

Julkaistu:

Juha Kanervan kolumni
Juha Kanerva muistelee kolumnissaan Suomen ja Ugandan välisiä urheilusuhteita.
Maastojuoksun MM-mitalit ratkaistaan sunnuntaina Ugandan Kampalassa. Suomalaisia ei ole mukana, mutta muistellaanpa hieman maidemme välisiä urheilusuhteita.

Tunnetuin Suomen kävijä taisi olla 400 metrin aitojen ME-mies ja vuoden 1972 olympiavoittaja John Akii-Bua, joka oli kotoisin juuri Kampalasta. Maata hallinnut Idi Amin ylensi kultamitalistin poliisivoimissa helpompiin hommiin, vaikka islaminuskoa suosinut diktaattori ei pitänyt kristityistä.

Kun Aminin hirmuhallinto kaatui 1979, aituri joutui hyppäämään perheensä kanssa piikkiaidan yli Keniaan säilyäkseen hengissä. Akii-Buan kenkämerkki Puma pelasti miehen vankileiriltä, ja Nürnbergin lähistölle muuttanut aituri pystyi valmistautumaan Moskovan olympiakisoihin säällisissä oloissa.

Lenin-stadionilla ugandalainen jäi alkueriin, mutta pääsi palaamaan turvallisesti kotimaahansa. Elämänlanka kuitenkin katkesi ennen aikojaan, kun vatsasyöpä vei hymyilevän langi-heimon miehen kesäkuussa 1997.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

***

”Ugandan Jussi” oli puolestaan nyrkkeilijä Joseph Nsubuga, joka asui Suomessa vuodesta 1974 kuolemaansa 2013 asti. Vuonna 1954 syntynyt Nsubuga iski amatöörien MM-kisoissa pronssia 1974. Havannan kisojen jälkeen hän saapui Suomeen, jossa hän riisui paidan ja ryhtyi vuolemaan kultaa ”Stonefacena”.

Ammattilaisura kesti vuodet 1975–1981 saldona 16 voittoa ja 3 häviötä. Suomen kansalaisuuden saanut Nsubuga asui ja treenasi Helsingissä, mutta otteli pääasiassa Norjassa. Loppuvuodesta 1979 hän oli noussut The Ring -lehden listalla ylemmän välisarjan maailmanmestarin Roberto Duranin 9. haastajaksi.

Nsubuga kohtasi ”Panaman kivinyrkin” 13.1.1980 Caesars Palacessa Las Vegasissa. Ugandan Jussin valot sammuivat neljännessä erässä. Selkäsaunasta jäi pysyvät vammat. Promoottori Mogens Palle pisti Nsubugan ottelemaan vielä kahdesti, mikä oli virhe.

Nsubuga yritti opiskella ja käydä töissä, mutta iskut olivat tehneet tehtävänsä. Kehä veti silti puoleensa: Risto Merosen mukaan sympaattinen kaveri kävi katsomassa kisoja ja treenejä Ruskeasuolla elämänsä loppuun asti.

***

Ja sitten maastojuoksuun. Kuka on kaikkien aikojen tuntemattomin suomalainen aikuisten MM-mitalisti yleisurheilussa? Väitän, että hän on Aila Koivistoinen, joka oli voittamassa naisten joukkuehopeaa maaliskuussa 1973 Belgian Waregemissa. Nuo kisat ovat jääneet suomalaisten mieleen lähinnä Lätsä-Pekka Päivärinnan MM-tittelin ansiosta.

Koivistoinen oli Suonenjoen Vasaman kasvatti, joka menestyi nuorena myös ladulla. ”Iita” voitti tyttöjen sarjan Salpausselän kisoissa 1970.

Kosmetologiksi opiskellut Koivistoinen lopetti juoksemisen ja meni naimisiin (sukunimi vaihtui Humalamäeksi). Valitettavasti syöpä vei hänet manan majoille aivan liian nuorena – marraskuussa 1980.

Lue lisää Juha Kanervan kolumneja täältä.