Mennäänkö hurjan maratonennätyksen jahtaamisessa jo liian pitkälle? Uudet supertossut jakavat mielipiteet jyrkästi - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Mennäänkö hurjan maratonennätyksen jahtaamisessa jo liian pitkälle? Uudet supertossut jakavat mielipiteet jyrkästi

Niken uudet maratonkengät herättävät kysymyksiä siitä, kuinka pitkälle välinekehittelyn voi viedä.

Bekele ylitti maalilinjan Berliinin maratonin voittajana. Alla oli Niken kiistanalaiset kengät.

13.3.2017 6:10

Urheilutossufirmojen välinen taistelu markkinaosuuksista ja ennätyksistä urheilun areenoilla on veristä. Yksi kiivaimmin käydyistä taistoista on maratonilla.

Nykyinen maailmanennätys – ja moni sitä edeltänyt – on juostu Adidaksen tossuilla. Paitsi maratoonarit myös tossufirmat haaveilevat rikkomattomalta tuntuvan kahden tunnin rajapyykin alittamisesta. Urheilijalle se on tilaisuus päästä historian kirjoihin, tossufirmalle huima markkinointitilaisuus.

Kaiken tämän vuoksi Niken tiistaina esittelemä uusi maratonkenkä Zoom Vaporfly Elite on herättänyt paljon keskustelua. Kyseessä on päivitetty versio samasta kengästä, jolla voitettiin muun muassa Rion olympialaisten maraton.

Zoom Vaporflyn tekee poikkeukselliseksi sen pohjallisesta löytyvä ohut hiilikuitulevy. Paksu mutta kevyt välipohja palauttaa jopa 13 prosenttia enemmän energiaa kuin tavalliset juoksukengät.

Levy on lusikan muotoinen. Se on suunniteltu vähentämään nopeaan vauhtiin tarvittavan hapen määrää. Se varaa ja vapauttaa energiaa joka askeleella ja toimii New York Timesin mukaan hieman kuin pieni linko auttaakseen juoksijaa eteenpäin.

– Jos tämä pitää paikkansa, se vastaa alamäkeen juoksemista noin 1–1,5 prosentin kaltevuudella. Se olisi valtava juttu, lehden haastattelema eteläafrikkalainen asiantuntija Ross Tucker kertoo.

Kielletäänkö kengät?

New York Timesin mukaan jotkut juoksijat ovat kertoneet, että kenkien käyttö on vähentänyt rasitusta jaloissa. Tuckerin mielestä uutuuskengät pitäisi todennäköisesti kieltää, sillä ne toimivat liki jousen tavoin.

Eri urheilulajeissa muun muassa uimarien kokovartalopuvut ja esimerkiksi Oscar Pistoriuksen hiilikuituproteesit ovat herättäneet paljon keskustelua välineistä saatavasta hyödystä. Uimapuvut kiellettiin vuoden 2008 olympialaisten jälkeen.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n säännöstö juoksukenkien suhteen on erittäin häilyvä. Se kieltää epäreilun edun saamisen kengillä, mutta epäreilua etua ei millään tavoin määritellä. Niken uudet tossut saattavat pakottaa IAAF:n pohtimaan sääntöjen tarkentamista.

Nike puolestaan kertoo tehneensä IAAF:n kanssa tiivistä yhteistyötä, ja että lajiliitto saa kaiken datan kengistä käyttöönsä.

– Annamme urheilijoille edun sääntöjen piirissä. Emme käytä mitään epäreilua jousitusta tai vastaavaa, Niken Bret Schoolmeester sanoi.

Niken Zoom Vaporfly -kengillä on juostu historian toiseksi nopein maratonaika. Kenenisa Bekele juoksi ajan 2.03,03 Berliinin maratonilla syyskuussa 2016. Niken ryhmä tekee epävirallisen ennätyskokeilun Monzan moottoriurheiluradalla, mutta Bekele ei kuulu siihen.

Bekele on mukana ryhmässä, joka tavoittelee kahden tunnin alittamista urheilutieteen asiantuntijan Yannis Pitsiladisin johdolla. Seuraava yritys on Lontoon maratonilla huhtikuussa, ja alla on jälleen Zoom Vaporfly’t.

– Saako hän käyttää niitä kenkiä? Vai tuleeko joku jonkun kisan jälkeen kertomaan, ettei ennätys ole virallinen, koska kenkä on kielletty? Pitsiladis mietti.

Kengät tulevat yleiseen myyntiin 250 dollarin hintaan. Niistä tehdään myös 150 dollarin versio, jonka uskotaan nousevan harrastajajuoksijoiden suosioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?