Wilma Murto murehti seipäitään EM-hallien alla – mieleen tulivat Keihäsen seiväsmatkat - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Wilma Murto murehti seipäitään EM-hallien alla – mieleen tulivat Keihäsen seiväsmatkat

Julkaistu: 4.3.2017 17:24

Juha Kanerva kirjoittaa tällä viikolla yleisurheilun EM-hallikisoista.

Wilma Murto murehti hiljattain Twitterissä, miten ikävä on istua liikkeelle lähtevässä lentokoneessa ja huomata oman seiväspussin makaavan kentällä rahtikärryissä.

Onneksi hänen työvälineensä ehtivät seuraavalla koneella Belgradiin, jossa käydään yleisurheilun EM-hallikisat.

Seiväs, matkailu ja Belgrad – kuulostaako tutulta? Vuonna 1962 Jugoslavian pääkaupungissa järjestettiin ulkoratojen EM-kisat.

Elettiin kuumaa seiväskesää: lasikuituseipäät olivat tulleet markkinoille, ja Pentti Nikula oli taivuttanut juhannuksena ME-lukemat 494.

Kalevi Keihänen (1924–1995) oli järjestänyt matkoja EM-kisoihin vuodesta 1954 lähtien. Berniin matkattiin linja-autolla ja perillä asuttiin teltoissa.

Belgradin vuonna Keihäsen Turistimatkat Oy mainosti kisareissua seiväsmatkoina, joille lähtikin komea joukko sinivalkoisia yleisurheilun ystäviä.

***

Belgrad on niitä harvoja eurooppalaisia pääkaupunkeja, jossa Arto Bryggare ei ole käynyt. Pellavapää on suomalaisen halliyleisurheilun suurhahmo, mistä kertoo viisi EM-mitalia (mestari 1981 ja 1987).

Ensimmäisen kerran hän oli mukana 17-vuotiaana Münchenissä 1976 ja pääsi siellä pikajuoksija Mona-Lisa Pursiaisen suojelukseen.

– Mona-Lisa opasti, miten hallikisoissa pitää toimia, ja se oli hyödyllistä oppia varsinkin Saksassa, jossa kaikki oli tarkkaa ja byrokraattista, Bryggare kertoo puhelimitse Berliinistä.

Matka opetti lappeenrantalaiselle yhden asian. Hän tajusi, ettei saa suomalaisilta valmentajilta tukea kilpailutilanteessa.

– Yksin nämä jutut pitää pystyä hoitamaan.

Talvella 1977 EM-hallit järjestettiin San Sebastianissa, jossa ”Artsi” nappasi uransa ensimmäisen arvokisamitalin.

Kisoja enemmän mieleen jäi Espanjan kaoottinen poliittinen tilanne. Baskimaan itsenäisyyttä ajanut ETA oli tuolloin voimissaan ja turvautui usein väkivaltaan.

– Järjestön militantit kidnappasivat kisojen aikana IAAF:n puheenjohtajan Adriaan Paulenin, Bryggare muistelee.

Hän joutui itse heittäytymään bussissa lattialle, kun ETAn taistelijat ja poliisit kävivät laukaustenvaihtoa kisahotellin lähistöllä.

***

Vuoden 1981 kisoissa Grenoblessa järjestäjät antoivat ainoastaan radoille palaneen olympiavoittaja Guy Drut’n lämmitellä ahtaassa sisävelodromissa aitojen kanssa.

Suomalainen hermostui gallien kukkoiluun: hän kävi juoksemassa Drut’n aitarivistön ja polkaisi kaikki kuusi aitaa pirstaleiksi. Sen jälkeen ilmestyivät aidat muillekin finalisteille.

Toisen mestaruutensa Bryggare hankki Belgian Liévinistä 1987. Hän oli palannut Australiasta ja veti kuukauden hurjan dieetin. Painonpudotus auttoi EM-mittelöissä, mutta kaksi viikkoa myöhemmin järjestetyissä MM-halleissa hän oli täysin pihalla.

Myöhemmin Bryggare tajusi, että ilman proteiinipitoista ravintoa ei voi pärjätä.

Ja vielä...

Arto Bryggare on myös innokas pyöräilyn seuraaja. Hänen monivuotinen kilpakumppaninsa Javier Moracho on puolestaan Espanjan ympäriajon pr-päällikkö.

Lue lisää Juha Kanervan kolumneja tämän linkin takaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?