Järjestäjien odottamaton veto sai Antti Ruuskasen hämilleen – ”En missään nimessä pannut pahakseni” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Järjestäjien odottamaton veto sai Antti Ruuskasen hämilleen – ”En missään nimessä pannut pahakseni”

Antti Ruuskanen sai hopeamitalin Lahden MM-kisoissa järjestetyssä seremoniassa.

Julkaistu: 23.2.2017 21:01

Antti Ruuskanen sai Lontoon olympialaisten hopeamitalinsa Lahden hiihtostadionilla.

Kun naisten ja miesten sprintin MM-mitalit oli jaettu, keihäänheittäjä Antti Ruuskanen palkittiin hiihtostadionin pääkatsomon edessä vuoden 2012 Lontoon olympialaisten hopeamitalilla. Mitali kirkastui hopeiseksi viime syksynä, kun Ukrainan Oleksandr Pjatnitsa kärysi anabolisista steroideista Lontoon dopingnäytteiden uudelleenanalysoinneissa.

– Hämmästyttävää, miten nopeasti asiat menivät. Kun kuulin Rio de Janeiron olympialaisissa pronssin kirkastuvat hopeiseksi, en uskonut saavani mitalia tällä aikataululla – ja varsinkaan täällä. Moni taho on tehnyt sen eteen työtä, siitä iso kiitos kaikille, Ruuskanen sanoi Ilta-Sanomille ja katsoi mitaliaan.

33-vuotias pielavetinen on ehtinyt nähdä urallaan paljon, mutta torstaina muistelmiin kirjoitettiin uusi luku. Jos mitalin saaminen hiihdon MM-kilpailuissa pienessä pakkasessa oli jo itsessään eksoottinen keihäskokemus, sen erikoisuutta lisäsi se, että Ruuskaselle soitettiin Maamme-laulu – hopeamitalista.

– Kyllähän se yllätti, mutta en missään nimessä pannut pahakseni, Ruuskanen naurahti.

– Jos vaihtoehtona olisi mitalin tiputtaminen postilaatikkoon, niin jäihän tämä mieleen ikimuistoisena hetkenä.

Ruuskanen kertoi pelanneensa hopeamitalin suhteen varman päälle.

– Annoin pronssimitalin KOK:n (Kansainvälisen olympiakomitean) virkailijalle hotellilla. Mutta ensin halusin, että minulle näytetään, että heillä on hopeamitali mukana. En mene niin helppoon.

Hän ei halunnut spekuloida aiheella, olisiko hopeamitali tuonut Vuoden urheilija -tittelin vuoden 2012 äänestyksessä. Tuolloin pronssimitali riitti toiseen sijaan ja edelle jäi vain purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén, joka voitti Lontoossa olympiahopeaa.

– Vaikea sanoa, olisinko Vuoden 2012 urheilija, jos olisin saanut hopean jo Lontoossa. Niin vaikeaan kysymykseen ei edes Savon poika osaa vastata, Ruuskanen totesi.

Viime keihäskauden päätteeksi Ruuskanen joutui olkapääleikkaukseen, josta kuntoutuminen on edennyt aikataulussa.

– Olen heittänyt jo hieman Tanhuvaarassa ja maaliskuun lopussa saan alkaa heittää täysillä, Ruuskanen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?